Odgovorno posluživanje alkohola: kad ugostitelji gostu trebaju reći NE

promo

Prema posljednjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu konzumacija alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su probali alkohol. Iako je uočljiv europski trend blagog smanjivanja konzumacije alkohola među učenicima, u Hrvatskoj je čak 90 % učenika barem jedanput u životu probalo alkohol.

Slijedom navedenog HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je niz aktivnosti s ciljem prevencije maloljetničke konzumacije alkohola, ali i edukacije odraslih osoba o važnosti umjerene i odgovorne konzumacije alkohola. Online edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ namijenjen je ugostiteljskom sektoru i implementiran s ciljem razvijanja znanja i podizanja svijesti među ugostiteljskim osobljem kako bi se pridonijelo odgovornom posluživanju alkohola.

Tijekom treninga ugostitelji mogu provjeriti svoje znanje o alkoholu, upoznati se s različitim vrstama i jačinama pojedinih alkoholnih pića, saznati u koje mitove o alkoholu potrošači još uvijek vjeruju, ali i pronaći savjete kako prepoznati pretjeranu konzumaciju alkohola te kako se ponašati i postupiti u takvim situacijama.

image

promo

Edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ sadržava sljedeća načela odgovornog posluživanja alkohola:

  1. Ne poslužujte alkohol maloljetnicima

Temelj osnovnog načela odgovornog posluživanja alkohola svakako je neprodavanje i neposluživanje alkohola maloljetnim osobama jer, osim što navedeno ugrožava njihovo zdravlje, kazneno je djelo koje podliježe zakonskim sankcijama.

  1. Nemojte prodavati alkohol vidno pijanim osobama

Uobičajeni su znakovi koji ukazuju kako je osoba pod prekomjernim utjecajem alkohola crvene oči i mutan pogled, nerazgovijetan govor, smanjena motorika i agresivno ponašanje. Vidno pijanim osobama ne treba posluživati alkoholna pića, nego je nužno ponuditi im vodu ili hranu. Ako inzistiraju na posluživanju alkohola, potrebno je pristojno reći kako vaš lokal ne podržava prekomjernu konzumaciju alkohola.

  1. Savjetujte gostima da ne voze pod utjecajem alkohola

Izbjegavajte posluživanje alkohola vozačima. Ako primijetite da osoba koja je konzumirala alkohol namjerava voziti, obavezno se ponudite pozvati taksi ili joj objasnite kojim javnim prijevozom može doći kući. Možete joj i ponuditi prijevoz ili pozvati nekoga tko bi mogao doći po nju i sigurno je odvesti kući. Upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju najčešći je uzrok prometnih nesreća i smrtnosti.

  1. Koristite se mjericama za točenje alkohola

Pri točenju alkoholnih pića nužno se koristiti mjericama za točenje alkohola kako biste izbjegli prekomjerno doziranje i poštivali količinu jedinica alkohola u piću. Nemojte posluživati gostu novo piće ako nije popio prethodno naručeno piće.

  1. U svoju ponudu uključite bezalkoholne koktele

U asortiman svog lokala svakako uključite bezalkoholne koktele. Osim što će gosti koji ne konzumiraju alkohol moći uživati u lijepo dekoriranim bezalkoholnim koktelima, oni su i odlična zamjena koju možete ponuditi gostima koji su popili previše.

  1. Osigurajte dostupnost vode

Savjetujte gostima da uz konzumaciju alkohola obavezno konzumiraju i vodu jer će na taj način spriječiti dehidriranost organizma, ali i kontrolirati količinu popijenog alkohola.

„Poslužujem odgovorno“ dio je edukativne kampanje HUP – Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića kojoj je cilj prevencija maloljetničke konzumacije alkohola, ukazivanje na važnost umjerene i odgovorne konzumacije alkohola odraslih osoba, ali i promoviranje ugostiteljskih objekata koji poštuju načela odgovorne prodaje i posluživanja alkohola. Projekt podržavaju Hrvatska udruga turizma, Hrvatska obrtnička komora, HUP – Udruga ugostiteljstva i turizma i Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Ugostiteljski objekti koji su educirani tijekom treninga „Poslužujem odgovorno“

Zagreb

  1. Al Dente
  2. Gost&Ona
  3. Kavkaz
  4. Old Miner
  5. Tesla
  6. Vintage Industrial Bar

Split, Šibenik i okolica

  1. Antique Sushi Bar
  2. Baraka bar
  3. Bokamora, Bokeria
  4. Caffe Bar Kauri
  5. CB Baoli
  6. Day & Night Bar Tennis
  7. Fabrique Pub
  8. Gorica Šibenik
  9. Olive Tree
  10. Piccadily Sinj
  11. Roof68
  12. Štacija Split
  13. Terazzo Bar Split
  14. Belveder Split

Rijeka i okolica

  1. Bačva Pub
  2. Fiorello Pub
  3. Hilton Rijeka Costabella Beach & Resort
  4. Hotel Heritage Forza, Baška
  5. Jadran Hoteli i Kampovi
  6. Klub mladih Rijeka
  7. Sabrage

Zadar

  1. Forty Bar
  2. Kult Caffe Bar
  3. Punta Garden
  4. Svarog Bar
  5. Yachting Bar

Osijek, Slavonski Brod, Vukovar i Vinkovci

  1. Merlon, Osijek
  2. Caffe Bar Najpar
  3. SenS Bar, Slavonski Brod
  4. CB Zalužje Vinkovci
  5. CB Story, Vinkovci

Dubrovnik

  1. Cafe Bar Bard

Ovim putem pozivamo i ostale ugostiteljske objekte da podrže kampanju „Poslužujem odgovorno“ i pristupe treningu preko mrežne stranice www.konzumirajodgovorno.hr ili izravno registracijom na poveznici https://elearning.algebra.hr/login/signup.php.

image

promo

HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je i edukativnu mrežnu stranicu www.konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu pronaći korisne informacije o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola. Na stranici možete pronaći kako alkohol djeluje na organizam i zdravlje, ali i saznati zbog čega konzumacija alkohola pojedinim skupinama ljudi nije preporučljiva. Stranica također sadržava korisne savjete i obrazuje roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kad je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila ostalim europskim državama koje promoviraju i zagovaraju odgovorno konzumiranje alkohola.

HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića osnovana je 2019. godine, a osnovale su je Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Badel 1862 d.d., Diageo Hrvatska d.o.o., Pernod Ricard Croatia d.o.o., PPD Hrvatska d.o.o., G3 Spirits d.o.o. i Stock d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:13