Okreni na sjever – dobrodošli u Varaždinsku županiju, sjeverni biser Hrvatske koji će vas očarati svojim šarmom

Vaše istraživanje skrivenih kutaka i mirisnih parkova Varaždinske županije počinje u Starom Gradu Varaždin. Ova feudalna utvrda, danas je dom Gradskog muzeja. Zbirka cehovskih predmeta, povijesnih portreta, oružja i umjetničkih djela uživjet će vas u tadašnju svakodnevicu varaždinskog plemstva i građanstva.

Stari Grad

 Siniša Sović/

Prošetajte slikovitim ulicama povijesne jezgre grada Varaždina, uživajte u ljepoti baroknih zgrada, posjetite živopisne trgove i upijajte atmosferu koja vas okružuje. Jer nalazite se u rijetkom dragulju urbane srednjoeuropske arhitekture.

Ne trebate biti arhitekt da bi prepoznali ljepotu, a najbolji je primjer čuveno Varaždinsko groblje, ujedno i izvanredan primjer parkovne arhitekture Hermana Hallera. Nije teško pronaći mir i kontemplaciju među kompozicijama breza, cvijeća, trava i vitkih čempresa.

Varaždinska županije je također dom prekrasnog dvorca Trakošćan, izgrađenog u 13. stoljeću. Dok razgledavate slike, namještaj i dragocjene predmete iz različitih razdoblja, sačuvane u prostorijama kojima su i pripadali, s lakoćom ćete uroniti u srednjevjekovnu povijest Trakošćana i obitelji Drašković.

image

Trakošćan

Siniša Sović/

Prepoznajte umijeće lepoglavske čipke, tradiciju koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. U pravim rukama, ovaj vrhunac barokne tradicije donosi poseban sjaj svakodnevnom životu i danas.

image

Čipkarstvo

Domagoj Sever/
image

Licitarstvo

Domagoj Sever/

Sljedeća nezaobilazna stanica na vašem putu čeka vas već tisućama godina. Rimski kompleks "AQUAE IASAE" jedan je od najbolje očuvanih lokaliteta ostataka rimske arhitekture u Hrvatskoj. Zahvaljujući izvoru termalne vode, možete se prepustiti njenom ljekovitom djelovanju baš poput starih Rimljana.

Kad smo kod ljekovitog djelovanja, ne zaboravite da je Varaždinska županija poznata po svojem zelju, ali i bučama i drugim namirnicama. Istraživanje kulture ne bi bilo potpuno bez istraživanja ovih okusa. Varaždinsko zelje, buča i hajdino brašno glavni su sastojci koji stvaraju prepoznatljive okuse ovog područja. Okusite vrhunsko bučino ulje, namaz od bučinih koštica (vabučin) te lokalno jelo nazvano kučanski koščičjak. Uživajte u slasnom "vidovečkom gibaniku" te se razmazite puranom "z varaždinskih brega", pravom gozbom za ljubitelje mesnih delicija.

image

Purgari

Vedran Rihtaric/
image

Tradicija

Matthew Nelson/

Varaždinci, Ludbrežani ili Bednjanci, svi vole potražiti svoj mir u “hiži” na selu. Samo što su današnje “hiže” osposobljene da zadovolje i najzahtjevnije goste. Sedamdesetak predivnih "Kuća za odmor s pričom“ na Varaždinskom području toliko su sadržajne, ali simpatično i autentično uređene da predstavljaju luksuz, ali koji si svatko može i treba priuštiti.

image

Marusevec

Siniša Sović/

Jer slikoviti prizori uskladit će Vas s prirodnim okruženjem, da u blagosti trenutka zaboravite svakodnevni užurbani ritam. Ispunjeni veličanstvenom ljepotom i vidicima iz odabrane “Kuće za odmor s pričom”, mijenjate definiciju užitka.

image

Varaždinski zvonici

Pointers Produkcija/

Pritom stajući čvrsto s nogama na zemlji, upijajući ljepotu i kulturu hrvatskog sjevera – Varaždinske županije!

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:20