promo

Osiguranje čuva glavu i džep u vremenima neizvjesnosti i brojnih rizika

Važnost potrebe za osiguranjem danas je značajnija nego ikad prije
Moderatorica Iva Šulentić, profesorica Jasminka Lažnjak, profesor Jakša Krišto, voditeljica pravnih poslova HUO-a Nives Grgurić, televizijska voditeljica Ana Radišić
 Emica Elvedji/pixsell

Kako građani percipiraju rizik, zašto im je važna sigurnost, čega se boje i zašto smatraju da im osiguranje može pružiti sigurniju i bezbrižniju svakodnevicu ali i mirniji san otkrili su sugovornici moderirane rasprave pod nazivom Sigurnije sutra. U zajedničkoj organizaciji društva za osiguranje, Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore pokrenut je informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana, s posebnim naglaskom na mlađe generacije.

image
Sugovornici u video emisiji "Sigurnije sutra"
Emica Elvedji/pixsell

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Jakša Krišto osvrnuo se na rezultate nedavno provedenog istraživanja agencije IPSOS PULS o tome kako građani percipiraju ulogu osiguranja, a prema kojem 61% građana u Hrvatskoj uznemirava što će biti s njihovom obitelji ukoliko im se nešto dogodi, njih 89% strahuje od neizvjesnih događaja poput potencijalnih nesreća, potresa, poplava, bolesti i svih troškova koji iz toga mogu proizaći, a čak 60% smatra da im osiguranje može pomoći zaštititi budućnost obitelji i djece.

Osiguranje na sebe preuzima sve rizike i opasnosti kojima smo izloženi tijekom života te nam u slučaju nesretnog događaja isplaćuje naknadu štete i omogućuje brži povratak u prijašnje stanje i normalizaciju života. Budući da smo proteklih godina bili svjedoci brojnih nepogoda koje su zadesile Hrvatsku, od požara i poplava do potresa, upravo takvi događaji potvrđuju nam kako je važnost osiguranja danas veća nego ikad prije. Osim osiguranja imovine koje nam može pomoći u nepredvidivim situacijama, kao najvažnije vrste osiguranja izdvojila bih svakako obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti i kasko osiguranje, životno osiguranje te dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje dijelimo na dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje“, istaknula je Nives Grgurić, voditeljica pravnih poslova i projekata Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kroz cijeli naš život i posao mi smo izloženi različitim rizicima. Od zdravstvenih i imovinskih, preko nesretnih slučajeva pa sve do rizika za poslovanje. Rizici su svuda oko nas i mogu nas dovesti do ozbiljnih životnih i poslovnih problema ako se neki od potencijalnih rizika i ostvari. Upravo iz tog razloga važno je promišljati o vlastitoj budućnosti i na vrijeme se zaštititi te djelovati preventivno, zaključak je sugovornika moderirane rasprave pod voditeljskom palicom Ive Šulentić.

image
Važnost životnog osiguranja raste paralelno s urbanizacijom i individualizacijom
Emica Elvedji/pixsell

O rastu želje i potrebe za osiguranjem, profesorica Jasminka Lažnjak s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu naglasila je važnost institucije životnog osiguranja paralelno s rastućom urbanizacijom i individualizacijom u kojoj se povećava i osobna odgovornost te potreba da se ekonomski osiguramo. Profesorica Lažnjak istaknula je važnost edukacije i podizanja razine financijske pismenosti, posebice među mladima, kako bi se osnažila ukupna razina svijesti o prednostima koje osiguranje donosi.

Svoja iznimno pozitivna osobna iskustva, budući da se od malih nogu susrela s brojnim situacijama u kojima je osiguranje odigralo značajnu ulogu, s prisutnima je podijelila televizijska voditeljica Ana Radišić. Od naknada štete u situacijama sportskih ozljeda koje je pretrpjela, preko police životnog osiguranja koju su ona i brat dobili na poklon od roditelja za 18. rođendan kao zalog za budućnost, do obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti uz koje je vrlo lako nadoknadila štetu kada je sudjelovala u prometnoj nesreći.

image
Nives Grgurić naglasila je dobrovoljno zdravstveno, životno, obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, kasko i osiguranje imovine kao najvažnije
Emica Elvedji/pixsell

Što na području financijske pismenosti radi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga otkrio je Predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman koji je naglasio važnost financijskog opismenjavanja mladih već od osnovne škole uz navođenje konkretnih primjera koji će potaknuti građane da aktivnije promišljaju o korištenju proizvoda osiguranja, a koji im, dugoročno gledano, omogućuju bezbrižniju svakodnevicu ali i mirniji san.

Više informacija o projektu financijske pismenosti na području osiguranja doznajte na WEB stranici: https://sigurnijesutra.huo.hr/ ili putem društvenih mreža Facebook: http://www.facebook.com/sigurnijesutra/ i Instagram: www.instagram.com/sigurnije_sutra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:48