KAKAV GUŠT

Otvorena "Žena koja nadahnjuje", sjajna izložba Slobodne Dalmacije na Peristilu

Split, 10. 3. 2021.
U galerijskom prostoru Prokulture na splitskom Peristilu otvorena je izložba Žena koja nadahnjuje u organizaciji Hanza Medie. Na fotografiji: Umjetnica Carolyn Boyd Tomasović te voditeljica projekta Žena koja nadahnjuje Tihana Marović.
 Paun Paunović/Cropix

- Odredite uspjeh po vlastitim uvjetima, postignite ga vlastitim pravilima i izrazite život na koji ćete biti ponosne, kazala je Anne Sweeney, a ovim citatom kao da su se vodile 23 žene iz naše neposredne okoline čije životne priče inspiriraju, ali i ostavljaju bez daha.

U čast njima, u Kući jezika i kulture na Peristilu, u srijedu je Slobodna Dalmacija otvorila izložbu posvećenu svim hvalevrijednim damama pod nazivom “Žena koja nadahnjuje“. Bit će otvorena do 22. ožujka.

Izložbu je otvorila Tihana Marović, novinarka Slobodne Dalmacije.

- Naizgled smo nježnije polovice, ali ovo je dokaz da svojom upornošću rušimo barijere nemogućeg. Svaka od ovih žena je hvalevrijedna priča za sebe i o svakoj se može snimiti film. Drago mi je što smo ovim projektom ukazali na doprinos žena u društvu i ovo je dokaz da je mjesec posvećen ženama malo, ove heroine zaslužile su da im se posveti cijela godina – kazala je Marović u uvodnom govoru i neslužbeno otvaranje izložbe (zbog epidemiološke situacije) simbolično okrunila rozim šampanjcem.

Unatoč preporukama i predrasudama, ove heroine i dalje ruše stereotipe i guraju po svom. A to što rade i više je nego zapanjujuće.

Na popisu svoje mjesto pod suncem dobile su znanstvenice, književnice, redateljice, glumice, direktorice, liječnice, ali i jedna od pet žena pilotkinja u hrvatskoj nacionalnoj kompaniji – i najveći ženomrzac bi im skinuo kapu!

Među hodajućim inspiracijama našla se mlada djevojka Uršula Ana Najev, kazališna i filmska glumica. Tu je i Aleksandra Kardum, dama koja progovara o onome o čemu svi šute – glazbena je terapeutkinja i pedagoginja te autorica multimedijskog priručnika namijenjenog roditeljima i onima koji rade s djecom s razvojnim teškoćama, a u svom se radi dotiče i pošasti novog doba – depresije.

Ana Mijić, šibenska žena zmaj, planinarka je, speleologinja, magistrica matematike i volonterka.

Ova svestrana diva bila je jedna od prvih koja je odmah nakon katastrofalnog potresa u Banovini hrabro otišla na teren pomagati i sanirati prouzrokovanu štetu. Kada nije u nesebičnim akcijama spašavanja, vrijedno radi kao inženjerka u kompaniji "Ericsson Nikola Tesla" u Splitu.

Wonder Woman, posrami se, jer tvoje super moći padaju u drugi plan kada se spomene Splićanka Ana Ružević. Životni poziv ove mlade Dalmatinke je spašavanje života. Prvakinja je Sjedinjenih Američkih Država u vatrogastvu i peta u cijelom svijetu. Pripadnica je S.W.A.T. Parademic snaga – jedinica specijalno obučenih bolničara za opasne situacije.

Na popisu žena koje ruše barijere nemogućeg našla se i Tisja Kljaković Braić, splitska akademska slikarica na čije portretiranje dalmatinske svakodnevice se malo tko nije nasmijao.

Trešnjica na torti ove izložbe jest Andrea Blašković, mlada Hvaranka koja ruši predrasude i leti preko njih. Ova heroina upravlja Airbusom i jedna je od pet žena pilotkinja u nacionalnoj kompaniji Croatia Airlines, a o ovom pozivu sanjarila je još od osnovne škole.

Neslužbenom otvorenju izložbe prisustvovali su brojni slučajni prolaznici koji su svoje impresije upisali u knjigu dojmova, a jedna prolaznica ostavila je simboličan komentar: “Uz malo truda i puno entuzijazma, samo nam je nebo granica.“

Na ovom hvalevrijednom popisu našle su se još i Vinka Fabijanac, predsjednica Ženskog nogometnog kluba “Split“, Nataša Vučemilović-Alagić, znanstvenica, Tanja Mravak, defektologinja, kolumnistica i spisateljica, Anamarija Veselčić, glumica, Gordana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju grada Šibenika, Gordana Kovačević, poduzetnica, Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja, Jelena Erceg, znanstvenica, Mirna Mrčela, volonterka za zaštitu životinja, Carolyn Boyd Tomasović, akademska slikarica, Irena Orlović, poduzetnica i ravnateljica prve privatne osnovne škole u Splitu, Lidija Lijić Vulić, peterostruka prvakinja u ronjenju, Anđela Mužinić, stolna tenisačica, Snježana Kapor Jeričević, pedijatrica, Jadranka Šepić, znanstvenica, Nikolina Suštić Stanković, ultramaratonka, i Nenni Delmestre, kazališna redateljica.

Sve ove dame objektivom svoje kamere ovjekovječili su fotoreporteri Cropixa: Nikolina Vuković Stipaničev, Jakov Prkić, Božidar Vukičević, Vojko Bašić, Paun Paunović, Duje Klarić, Neja Markičević, Nikola Vilić, Vlado Dugandžić, Tom Dubravec, Ante Čizmić, Ivana Nobilo i Damir Krajač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:32