Pedeset godina Animafesta u impresivnoj monografiji

Animafest 2022

 Samir Ceric Kovacevic/

U MM centru u petak je pred brojnim gostima iz domaće i međunarodne animacijske i kulturne scene predstavljena dvojezična monografija Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972–2022), knjiga s 39 tekstualnih i gotovo 300 slikovnih priloga koja na 536 stranica zahvaća povijest i fenomenologiju jedne od najuglednijih svjetskih smotri animiranog filma. Kruna je to brojnih popratnih aktivnosti kojima je najvažniji hrvatski filmski festival obilježio 50 godina od svoga osnutka, a koje uključuju i veliku izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti te dokumentarni film Grad animacije u produkciji HRT-a.

image

Animafest 2022


Monografiju su predstavili članovi uredničkog odbora: Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, Margit Antauer Buba, predsjednica Vijeća festivala, Nikica Gilić, glavni urednik i član Vijeća festivala, Paola Orlić, producentica festivala te Silvestar Mileta, izvršni urednik i voditelj Ureda za medije.

image

Animafest 2022

Samir Ceric Kovacevic/

Monografija se koristi perspektivama historiografije, povijesti umjetnosti, filmologije, arhitekture i urbanizma, dizajna, muzikologije, stripa i teorije videoigara, a problematizira i audiovizualni identitet Animafesta, njegovu medijsku recepciju u zemlji i svijetu, izložbene programe te umjetničko i produkcijsko vođenje. Posebno se ističu sjećanja autora animiranog filma iz cijeloga svijeta na rana izdanja te utjecaj festivala na globalnu scenu – primjerice ona legendarne britanske urednice Clare Kitson, slavnog kineskog animatora A Da – kao i prilozi koji demonstriraju Animafestov utjecaj na animacijsku scenu u Mađarskoj i Japanu. Među hrvatskim autorima tekstova su i Tvrtko Jakovina, Frano Dulibić, Jasna Galjer, Dragan Damjanović, Irena Jukić Pranjić, Goran Pipo Pavelić, Boško Picula, Krešimir Zubčić, Bojan Krištofić i drugi.

image

Animafest 2022


Predstavljanju je prisustvovao i oskarovac Michael Dudok de Wit. Uz njega u publici su bili i animatori Pablo Ballarin, Thomas Renoldner i Margaritis Charalambos, animacijska novinarka Nancy Denney-Phelps, teoretičar animacije Midhat Ajanović, Vesna Dovniković, Edo Lukman, recenzent knjige Hrvoje Turković i drugi.

Distribuciju monografije u Hrvatskoj preuzeo je UPI2M BOOKS, a moći će se osim online kupiti i u knjižari u Medulićevoj ulici br. 20 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:26