Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Kulturna baština, povijesna zbivanja, obiteljske loze, bogata imanja u svom usponu i nestajanju, čudesna i neponovljiva priroda, planine i ravnice…Sve to u jednoj ruti, jednom vikendu i jednoj nagradi za sve inspirirane istraživače ljepote kulturne i prirodne baštine Hrvatske.

Dvorac Pejačević - Virovitica

 Matija Rodak

Idemo u jednu sjevernu hrvatsku županiju, županiju prijateljicu i čuvaricu Drave, bogatu žitnicu, županiju koja u svojoj ravnici spaja Bilogoru i Papuk. Sve na jednom mjestu, u Virovitičko – podravskoj županiji, čudesan spoj neočekivane ljepote, uređenosti, gracioznosti, domaćinstva… Kutak Hrvatske koji je izvan glavnih prometnica, ali ima jednu, onu najvažniju – cestu koja vodi u središte srca.

image

Virovitica

Matija Turkalj

Očekujte neočekivano i krenimo Plemićkom rutom Slavonijom i Podravinom

Plemićka ruta jedinstveni je prijedlog za putovanje koje objedinjuje ključne kulturne i prirodne atrakcije Virovitičko – podravske županije. Osam jedinstvenih lokacija i lokaliteta, jedno za drugim, zaokružuju vaš doživljaj života ovog prelijepog dijela Hrvatske i nenametljivo, ali fascinantno i jasno, pokazuju zašto ga krase čak dvije UNESCO oznake za prirodnu baštinu. U nastojanju da se atrakcije približe posjetiteljima i olakša planiranje putovanja, ali i dodatno motivira za obilazak svih lokacija, Turistička zajednica Virovitičko– podravske županije organizirala je igru darivanja. Igra je jednostavna, a nagrade sigurne i primamljive. Posjetitelji trebaju u knjižici „Plemićka ruta na destinaciji Slavonija i Podravina“ sakupljati pečate na odabranim lokacijama. Za šest prikupljenih pečata Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije nagradit će ih paketom proizvoda lokalnih proizvođača. Otvorite ih bilo gdje i bilo kad, oni će vas svojim mirisima i okusima neodoljivo vratiti u Slavoniju i Podravinu. Ukoliko obiđete svih osam lokacija Plemićke rute i prikupite osam pečata, vaš boravak bit će duži za jedan dan koji vam poklanja Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije u vidu noćenja u Dvorcu Janković u Suhopolju. Kako biste se mogli osjećati u Dvorcu nego plemićki, zar ne?

image

Dvorac Janković - Suhopolje

Matija Turkalj

Kao inspiraciju donosimo kratki opis svake lokacije. Knjižicu „Plemićka ruta“ kao i više informacija o svakoj lokaciji možete pronaći na: https://www.slavonija-podravina.hr/hr/rute/plemicka-ruta/

Interpretacijski centar kuća Petra Preradovića mjesto je u kojem se 1818. rodio Petar Preradović, jedan od najvećih pjesnika hrvatske književnosti. Uvršten je u plemstvo 1864. godine odlukom cara Franje Josipa I., radi svojih posebnih vojnih zasluga. Interpretacijski centar posvećen je Preradovićevom pjesničkom stvaralaštvu. Otkrijte pjesnički svijet Petra Preradovića, možda saznate, možda se pitate: „Što je ljubav“.

image

Rodna kuća Petra Preradovića

Matija Turkalj

Hotel Kurija Janković u Kapeli Dvoru prvi je hotel baština u istočnom dijelu Hrvatske. Obnovljena kurija pruža ugodan i opuštajući boravak uz mogućnost rekreacije biciklom do obližnjih lokaliteta.

image

Kurija Janković - Kapela Dvor

Kristijan Toplak

Na svega 8 km od Kapele Dvora nalazi se ljepotica Virovitica. Ovdje ćemo spomenuti dvorac Pejačević iz 19. st. u kojem je danas smješten Gradski muzej Virovitica. Dvorac je okružen predivnim perivojem i šest tematskih mostova. Kakvih?... dopustite si i malo iznenađenja… I upoznajte mirnu, nježnu i lijepu Viroviticu.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju smješten je u parku veličine 8 ha, nudi smještaj i restoran, a naša preporuka je da nikako ne propustite „Plemićki doručak“. Doručak je najvažniji obrok u danu, neka bude plemićki! Ako poslije toga poželite još malo odmarati, terasa dvorca mogla bi vas zadržati…i do večere.

image

Pustra Višnjica

Matija Turkalj

Ogladniti zasigurno hoćete, no gladni biti nećete. Na Pustari Višnjica, nositelju oznake Europske destinacije izvrsnosti, okrijepite dušu i tijelo te započnite slagati doživljaje. Veliko imanje dom je vrhunske gastronomije, ali i brojnih domaćih životinja, cvijeća i drveća. Skrovita, Višnjica je svega par minuta vožnje od magistralne ceste. Blizu. Sve je zapravo blizu, a zbog ljepota i ugodnih doživljaja koji iz toga proizlaze, još i bliže.

EPIcentar Sequoia Slatina priča je o jednom neobičnom stablu na neobičnom mjestu. Stablo je epicentar ove priče. Kako je došlo do Slatine, kako mu je u Slatini, a kako je njegovoj „braći“ u „šumskoj domovini“ i gdje je to čudesno mjesto, doznajte u Posjetiteljsko – interpretacijskom centru. Za vaše potpuno uživanje ispod visokih grana sekvoje, nalazi se caffe bar i restoran.

image

EPIcentar_sequoia

Matija Turkalj

Ljetnikovac obitelji Drašković u Noskovcima postao je Posjetiteljski centar „Dravska priča“ u kojem možete doznati sve, ali baš sve do zadnjeg komarca kojeg može pojesti najmanja europska lastavica – bregunica. Čudesan svijet prirode UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava - Dunav obuhvaća područje pet europskih zemalja i možda će vam na najočitiji način pokazati zašto je naša Plemićka ruta – plemenita. Plemićko imanje u funkciji vrednovanja i očuvanja okoliša i čudesnog svijeta biljaka, životinja, rijeke i zemlje, sunca i neba.

image

Dravska priča

Matija Turkalj

UNESCO svjetski geopark – Park prirode Papuk o kojemu niz zanimljivosti na dinamičan i neočekivan način možete doznati u Geo info centru u Voćinu. Ako se i odlučite za šetnju, Geo info centar nemojte zaobići, dinosauri su predugo čekali na vaš posjet. Park šumu Jankovac nitko ne zaobilazi, pa nemojte to sebi činiti niti vi. Šetnja šumom, kajaci, objed u šumi, info centar i ta snaga…ta divna snaga šume. Nezaobilazno.

Plemićka ruta je šetnja prošlošću koju čuva sadašnjost. Plemenito, zar ne?

image

Dvorac Pejačević - Virovitica

Saša Pjanić
image

promo

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:52