Pogled iz visina na najmiroljubiviju i najsretniju državu svijeta

Dokumentarna serija ove sezone donosi i ekskluzivne snimke Norveške
Exhibition manager looking down from the road at the Vemork Plant. (National Geographic)

U trećoj sezoni uzbudljive i neobične emisije Europe iz zraka, koju je otvorila epizoda posvećena Hrvatskoj, imat ćemo priliku uživati i u spektakularnom pogledu na najbolje kulturne i geografske znamenitosti Kraljevine Norveške. Zahvaljujući impresivnim snimcima drona omogućen je uistinu jedinstven i potpuno nov doživljaj ove skandinavske zemlje, njezinog impresivnog prirodnog krajolika i stanovnika.

Novu epizodu emisije Europa iz zraka posvećenu Norveškoj možete pogledati u nedjelju, 3. listopada u 22:00h na National Geographicu.

Kraljevina Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe, a svoje granice dijeli s tri države - na istoku graniči sa Švedskom, a na sjeveroistoku s Finskom i Rusijom, dok se duž obale Atlantskog oceana i Barentsovog mora nalaze impresivni fjordovi po kojima je Norveška itekako poznata. Jeste li znali da je u ovoj skandinavskoj zemlji nastalo skijanje čiji naziv dolazi od norveške riječi ''skīth'' (ski) što znači ''komad drveta'', da u njoj postoji grad Trondheim koji je star tisuću godina i da je autor poznate slike Krik ekspresionist Edvard Munch rođen u glavnom norveškom gradu Oslu? Norveška je uzbudljiva zemlja u kojoj na otočju Svalbard, tzv. norveškom Divljem zapadu, možete promatrati polarne medvjede kojih ondje ima više nego ljudi, uživati u nezaboravnim prizorima Aurore borealis i suncu koje ondje ljeti nikada ne zalazi, a na mnogobrojnim planinama možete skijati tijekom cijele godine. Ova zemlja 1000 fjordova, kako je mnogi nazivaju, ima oko 50 tisuća otoka, najrazvedeniju obalu Europe i nevjerojatnih 450 tisuća jezera, među kojima je i Hornindalsvatnet, najdublje jezero na svijetu od čak 514 metara. Mnoge zanimljivosti vezane uz ovu uistinu posebnu skandinavsku zemlju moći ćete pogledati u emisiji Europa iz zraka – Norveška ove nedjelje u 22:00h na National Geographic-u.

image
The border of city of Oslo from above. (National Geographic)

Provozajmo se zajedno cestama nad morem i onima pod snijegom

Epizoda Europe iz zraka snimana iznad Norveške dat će nam jedinstven uvid u naizgled uobičajene stvari, naprimjer kako se veliki borovi koji tijekom božićnih blagdana krase trgove diljem svijeta ondje dopremaju. Svjedočit ćemo predanom radu vještih šumara zaduženih za odsijecanje i transport dvije tisuće kilograma teškog bora koji je godinama uzgajan kako bi bio postavljen i ukrašen na trgu u Oslu u adventsko vrijeme. Ljubitelja pasa uživat će u prizorima snimljenim nad uzgajivačnicama haskija u Arktičkom krugu te će prisustvovati posljednjim pripremama mladih pasa za profesionalnu vuču saonica kroz šume i preko zaleđenih jezera. I uistinu, jedini način da ih pratimo dok jure snježnim prostranstvima je iz zraka. Baš kao i tim profesionalaca koji u norveškim planinskim predjelima nakon prestanka sezone padanje snijega kreću u akciju raščišćavanja 20 kilometara cesta kojima prijete lavine i na kojima debljina snijega može dosegnuti nevjerojatnih 12 metara.

image
Workers chopping off the big Christmas tree. (National Geographic)

Prizori postavljanja zapanjujućeg 720 kilometara dugog podmorskog kabla, ujedno i najdužeg na svijetu, koji struju iz norveške hidroelektrane prenosi u domove širom Velike Britanije rijetke će ostaviti ravnodušnim, baš kao i unutrašnjost jedne od najvećih elektrana iz 1911. godine koju su Nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata koristili za proizvodnju teške vode koja je nužna za proizvodnju nuklearne bombe. Vidjet ćemo i nevjerojatne snimke osam kilometara duge atlantske ceste koja spaja brojne otoke i čija je izgradnja trajala punih šest godina, ali i drvenih crkava koje odolijevaju zubu vremena već 800 godina. Jedan maleni planinski grad povezan je s ostatkom svijeta najstrmijom električnom željeznicom sjeverne Europe koju ćemo također imati prilike vidjeti iz ptičje perspektive, baš kao i futurističko arhitektonsko čudo na norveškim fjordovima.

Zahvaljujući dokumentarnoj emisiji Europa iz zraka, koju možete gledati samo na kanalu National Geographic, otkrit ćete ljepote starog kontinenta kao nikada prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:01