Potrebno je žurno izmještanje još 204 psa. Priključi se akciji Grada i volontera: Udomi psa sa Žarkovice!

Zahvaljujući volonterima do sada udomljen 51 pas - Svi psi evidentirani i pod veterinarskom skrbi, a zainteresirani mogu pomoći i privremenim smještajem - Rok zbrinjavanja pasa iz neodobrenog objekta za smještaj životinja je 15 dana

Adopt Žarkovica

Grad Dubrovnik započeo je s aktivnostima s ciljem zbrinjavanja, pružanja zdravstvene skrbi i konačnog udomljavanja svih životinja iz neodobrenog objekta za smještaj životinja na području Žarkovice. U suradnji sa Sanitatom Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge - Udruge Pobjede, Skloništa Prijatelji Čakovec i udruge Prijatelji životinja, pokrenuta je žurna akcija te je do sada zahvaljujući volonterima udomljen 51 pas sa Žarkovice.

image

Adopt Žarkovica

Volonteri su evidentirali sve pse, izradili i nadopunili postojeće zdravstvene kartone, proveli potrebna testiranja i započeli liječenja. Prethodno, u svibnju su najprije zbrinute najbolesnije i ozlijeđene životinje. Dosta njih je nečipirano, nekastrirano i bolesno - ima i slijepih, infestiranih krpeljima, s tumoroznim izraslinama, ranama i simptomima koji upućuju na lišmaniozu. Psi se dalje pripremaju za udomljenje putem registriranih skloništa, u suradnji s ugovornim skloništem Animalis Centrum iz Splita i sa Specijalističkom Veterinarskom Praksom Bobanović iz Dubrovnika.

Trenutno više od 200 pasa sa Žarkovice treba adekvatnu skrb i sigurnost doma, zbog čega je pokrenuta kampanja za udomljavanje "Adopt Žarkovica". Sve životinje su fotografirane i uz sve informacije i opis, objavljene na web-stranici www.adopt-zarkovica.eu te na stranicama na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Svi zainteresirani mogu pomoći i privremenim smještajem, tj. pružanjem privremenog doma. U podacima svakog psa navedena je lokacija, jer su neki već u u registriranom skloništu, ili putem skloništa privremeno udomljeni. Udomljavanjem tih pasa oslobađa se mjesto kod privremenih udomitelja ili u skloništu, za prihvat novih pasa u potrebi. Sve informacije o psima na www.adopt-zarkovica.eu dostupne su i na engleskom i njemačkom jeziku.

image

Kompleks budućeg gradskog azila smješten je na predjelu Grabovice, na površini obuhvata od 12.000 metara kvadratnih.

Grad Dubrovnik istovremeno nastavlja realizaciju projekta gradnje azila za nezbrinute životinje čijom izgradnjom će se osigurati kapacitet dostatan za smještaj 308 pasa i 45 mačaka. Građevinska dozvola je pred izdavanjem i očekuje se do kraja lipnja, a cilj je da radovi na izgradnji započnu do kraja godine.

Sanitatu se naređuje hitno zbrinuti sve životinje sa Žarkovice

Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske kojim se komunalnom društvu naređuje "osigurati hitno zbrinjavanje svih kućnih ljubimaca (pasa) iz neodobrenog objekta za smještaj životinja (skloništa) s javne površine Žarkovica u Dubrovniku, koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede, putem odobrenog skloništa za životinje." Zbog neadekvatnih uvjeta držanja i lošeg zdravstvenog stanja pasa, rok izvršenja Rješenja je 15 dana od dostave dopisa, a žalba ne odgađa njegovo izvršenje. Prvim rješenjem Inspektorata iz svibnja utvrđene su nepravilnosti i naloženo hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja. Žarkovica kao neregistrirano sklonište ne smije uzimati nove pse s ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 01:28