Poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda

promo

Trgovačka društva CEDAR d.o.o. u stečaju (Dužnik 1) i VRBOVSKO EKO ENERGIJA d.o.o. u stečaju (Dužnik 2), ovim putem pozivaju zainteresirane strane na dostavu obvezujućih ponuda za sudjelovanje u stečajnom planu društva Cedar d.o.o. u stečaju, Istarska cesta 1, Kastav, OIB 17113221373 (Dužnik 1) i Vrbovsko Eko energija d.o.o. u stečaju, Tvornička ulica 31, Vrbovsko, OIB 30557421377 (Dužnik 2) (dalje u tekstu Dužnik 1 i Dužnik 2 skupno: Dužnici).

Stečajni plan će biti izrađen prema smjernicama odobrenim od strane skupštine vjerovnika Dužnika i koje su dostupne svim zainteresiranim stranama kod stečajnih upraviteljica.

Ponude se podnose u pisanom obliku sa naznakom: Ponude St-386/2021 i Ponude St-598/2021 uz dokaz o uplati jamstva za ozbiljnost ponude ili dostave garancije za ozbiljnost ponude kako je detaljnije obrazloženo u smjernicama odobrenim od strane skupštine vjerovnika Dužnika.

Ponude se dostavljaju stečajnim upraviteljicama na adrese:

Nada Barišić, Mirka Jengića 33, 51000 Rijeka

Dubravka Stašić, Zagrebačka 16., 51000 Rijeka

Rok za dostavu obvezujućih ponuda: 05. lipanj 2023. godine

Ponude zaprimljene nakon isteka roka za dostavu neće se razmatrati.

Ponude koje ne udovoljavaju smjernicama budućeg stečajnog plana se neće razmatrati.

Dostavljene ponude biti će prezentirane od strane stečajnih upraviteljica Dužnika na prvoj sljedećoj skupštini vjerovnika te će se, u slučaju prihvatljivosti jedne od prikupljenih ponuda, predložiti izrada stečajnog plana.

Radi izbjegavanja svih dvojbi, prihvaćanje i potvrda stečajnog plana, a time i dostavljene ponude, regulirana je odredbama Stečajnog zakona te se u tom smislu naglašava da vjerovnici i stečajni upravitelji ne mogu jamčiti da će ponuda za koju se ocijeni da je najpovoljnija biti prihvaćena i izglasana kroz stečajni plan Dužnika.

SMJERNICE ZA IZRADU STEČAJNOG PLANA

Dužnik Cedar d.o.o. (Dužnik 1)

Poslovanje Dužnika 1 se odnosi na procesiranje drvne mase (nabava, prorez, sušenje, prerada elemenata, prodaja) te je nad Dužnikom 1 otvoren stečajni postupak za vrijeme širenja proizvodnih kapaciteta radi neispunjavanja obveza prema vjerovnicima i blokade poslovnog računa Dužnika 1.

Predviđa se stečajni plan društva Dužnika 1 kojim će biti obuhvaćena cjelokupna imovina, prava i obveze društva u stečaju.

Dio imovine Dužnika 1 se nalazi kod dobavljača opreme Simon Möhringer Anlagenbau GmbH, odnosno njegovih partnera u EU.

Dužnik Vrbovsko eko energija d.o.o. (Dužnik 2)

Poslovanje Dužnika 2 se odnosi na kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne energije i topline, koja toplina se upotrebljava u sušarama Dužnika 1. Kogeneracijsko postrojenje je izgrađeno na pravu građenja koje je osnovano na zemljištu u vlasništvu Dužnika 1. Nad Dužnikom 2 je otvoren stečajni postupak radi neispunjavanja obveza prema vjerovnicima i blokade poslovnog računa Dužnika 2.

Jedinstvena ponuda za sudjelovanje u izradi stečajnih planova društava Dužnika

Poslovanja Dužnika su ekonomski i financijski isprepletena kroz same proizvodne cikluse te se od strana zainteresiranih za sudjelovanje u stečajnom planu traži jedna ponuda koja obuhvaća revitalizaciju oba društva.

Neovisno o davanju jedinstvene ponude za oba Dužnika, s obzirom na različite vjerovnike društava Dužnika te njihove pozicije, iznos jedinstvene ponude zainteresiranih strana biti će raspodijeljen na dva stečajna postupka sukladno udjelima vrijednosti imovine pojedinog Dužnika u ukupnoj masi vrijednosti imovine koja je obuhvaćena stečajnim planom.

EUR

Udio

Vrijednost imovine Dužnika 1 obuhvaćena stečajnim planom:

29.785.094

78%

Vrijednost imovine Dužnika 2 obuhvaćena stečajnim planom

8.616.255

22%

Ukupno

38.401.349

100%

Uvid u detaljni pregled imovine Dužnika s utvrđenim vrijednostima i iskazom razlučnog prava moguće je napraviti kod stečajnih upraviteljica Dužnika.

Dubravka Stašić, stečajna upraviteljica Cedar d.o.o. u stečaju, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., mobitel: 091 173 3859

Nada Barišić, stečajna upraviteljica za Vrbovsko eko energiju d.o.o., u stečaju, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., mobitel: 098 923 8069.

Revitalizacija društava

Za revitalizaciju društava nužno je dovršiti investiciju u pilanski pogon dovršetkom građevinskog dijela nekretnina te stavljanjem u pogon opreme od dobavljača Simon Möhringer Anlagenbau GmbH, pokretanje proizvodnje pilanskog pogona, kao i pokretanje proizvodnje električne i toplinske energije.

Zainteresirane strane, odnosno izabrani ponuditelj je slobodan u izboru alternativnih tehničkih i/ili financijskih rješenja dovršetka investicije u pilanski pogon te stavljanja u pogon opreme, kao i započinjanja proizvodnje.

Dužnici, kao ni vjerovnici društava Dužnika ne preuzimaju bilo kakve obveze niti daju bilo kakva jamstva vezana uz dostupnost, ispravnost i/ili tehničku funkcionalnost pilanskog postrojenja, kogeneracijskog postrojenja i/ili druge opreme te su zainteresirane strane samostalne u svojoj procjeni mogućnosti dovršetka pilanskog pogona te samostalne u dogovorima sa Simon Möhringer Anlagenbau GmbH i/ili drugim dobavljačima.

Dužnici, kao ni vjerovnici društava Dužnika ne preuzimaju bilo kakve obveze niti daju bilo kakva jamstva vezana uz nedostatke nekretnina. Dužnici zainteresiranim stranama jamče vlasništvo na nekretninama.

S obzirom na kapacitete predviđene proizvodnje, Dužnici i stečajni vjerovnici razumiju mogućnost dobave sirovine kao jedan od ključnih elemenata revitalizacije društava. S tim u vezi, dopuštaju mogućnost da zainteresirane strane daju svoje ponude uvjetovane mogućnošću dogovora s ključnim dobavljačem sirovine, društvom Hrvatske šume d.o.o. Nadalje, ponuditelj čija ponuda bude prihvaćena na skupštini vjerovnika, slobodan je zajedno sa stečajnim upraviteljicama obaviti potrebne konzultacije s ključnim dobavljačem sirovine Hrvatske šume d.o.o. oko nastavka postojećih ugovornih odnosa između društva Hrvatske šume d.o.o. i Dužnika.

Na temelju takvih konzultacija, ponuditelj će u roku od 30 dana od izabiranja njegove ponude, obavijestiti stečajne upraviteljice i sud o nastavku sudjelovanja u procesu izrade stečajnog plana ili o odustanku od ponude na temelju nemogućnosti dogovora s ključnim dobavljačem, društvom Hrvatske šume d.o.o.

Revitalizacija društva – utjecaj na lokalnu zajednicu i okoliš

Pokretanjem pilanskog pogona očekuju se daljnja ulaganja u modernizaciju proizvodnog procesa što će rezultirati proširenjem kapaciteta, te stvoriti uvjete za većom produktivnošću, a kako je industrijska grana - proizvodnja suhe drvene građe izvozno orijentirana djelatnost, isto će rezultirati rastom izvoza kao strateške odrednice hrvatske gospodarske politike.

Revitalizacija proizvodnog pogona imat će pozitivne ekonomske i demografske učinke na lokalnu zajednicu u vidu novog zapošljavanja značajnog broja djelatnika obzirom da je u pilanskom pogonu prije otvaranja stečaja bilo zaposleno preko 220 radnika što je značajna brojka za Vrbovsko. Isto će imati i pozitivne učinke za proračun lokalne samouprave kroz prihode od poreza na dohodak novozaposlenih i naplatu komunalnog doprinosa.

Bitno je napomenuti kako pilanski pogon zajedno sa kogeneracijom čini ekološki prihvatljiv proizvodni proces koji omogućava iskorištavanje drva kao vrlo vrijedne sirovine u cijelosti te omogućava stvaranja dodane vrijednosti u vidu proizvodnje električne energije i topline.

Ponuda zainteresiranih strana

Zainteresirane strane su slobodne dati svoju ponudu, izraženu u EUR.

Iznos dan u ponudi mora biti nedvojbeno utvrđen kao iznos koji je namijenjen za namirenje vjerovnika i troškova stečajne mase Dužnika 1 i Dužnika 2. Svi drugi iznosi koji bi bili iskazani (npr. dodatna ulaganja, dodatni troškovi, druga ulaganja, dodatne dokapitalizacije i sl.) neće se uzimati u obzir pri procjenjivanju najpovoljnije ponude za vjerovnike.

U slučaju da zainteresirana strana dio iznosa ponude nudi kao odgođeno plaćanje, minimalan iznos jednokratnog plaćanja iznosi 40% (četrdeset posto) od iznosa ponude koje se ima platiti na račun Dužnika u roku 8 dana od pravomoćnosti rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan; a u svakom slučaju prije poduzimanja drugih radnji predviđenih stečajnim planom, odnosno prije stupanja/preuzimanja u posjed imovine Dužnika.

Sva plaćanja prema vjerovnicima stečajnih postupaka dospijevaju najranije s danom pravomoćnosti rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan.

Bilo kakva odgođena plaćanja ne mogu biti odgođena dulje od 5 godina od dana pravomoćnosti rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan, pri čemu je minimalni iznos plaćanja 40% (četrdeset posto) od iznosa ponude na račun Dužnika u roku 8 dana od pravomoćnosti rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan, dok se preostali dio od iznosa ponude može platiti u razdoblju do najduže 5 godina od dana pravomoćnosti rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan pri čemu godišnja uplata preostalog dijela mora iznositi minimalno 12% od iznosa ponude.

Sva odgođena plaćanja će biti uvećana po kamatnoj stopi od 5% godišnje, koja kamata se računa od dana pravomoćnosti rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan i plaća minimalno jednom godišnje, sukladno ranije navedenom o odgođenim plaćanjima.

U slučaju prihvaćanja stečajnog plana s odgođenim plaćanjem, upisana razlučna prava vjerovnika ostaju vrijediti do potpunog namirenja tražbina vjerovnika s razlučnim pravom, kako isto namirenje bude predviđeno stečajnim planovima Dužnika. Dužnici i vjerovnici s razlučnim pravom će dati potrebne izjave i/ili urediti ugovore kojima se reguliraju razlučna prava kako bi ista ostala na snazi te sve druge potrebne isprave te učiniti dostupnom svu potrebnu dokumentaciju koja će biti potrebna za zadržavanje razlučnih prava do potpunog namirenja.

Ponuda se daje kao obvezujuća uz davanje jamstva za ozbiljnost ponude u iznosu 1.000.000,00 EUR.

Jamstvo za ozbiljnost ponude se daje u obliku pisane garancije izdane od banaka registriranih u Republici Hrvatskoj sukladno tekstu garancije koji prileži ovim smjernicama, ili uplatom u javnobilježnički depozit kod javnog bilježnika.

Rok jamstva za ozbiljnost ponude iznosi godinu dana od dana predaje ponude.

Ponuda se daje bez dodatnih uvjeta, izuzev mogućnosti iskazivanja uvjeta postizanja dogovora s ključnim dobavljačem, društvom Hrvatske šume d.o.o. Kako je ranije navedeno, ponuditelj čija ponuda bude prihvaćena na skupštini vjerovnika će u roku od 30 dana od izabiranja njegove ponude, obavijestiti stečajne upraviteljice i sud o eventualnom odustanku od ponude, isključivo radi razloga nemogućnosti dogovora s ključnim dobavljačem, društvom Hrvatske šume d.o.o.

Ukoliko ponuditelj ne da takvu obavijest u roku, smatrati će se da je ponuditelj nastavio s procesom te da je njegova ponuda postala bezuvjetna.

Finalizacija stečajnog plana podrazumijeva da su u oba Dužnika izglasani i potvrđeni stečajni planovi. Rokovi počinju teći sa danom kada su stečeni uvjeti za iskazivanje pravomoćnosti oba rješenja kojim se potvrđuje stečajni plan, za Dužnika 1 i Dužnika 2 (Dan stupanja na snagu).

Jamstvo za ozbiljnost ponude naplatit će se u sljedećim slučajevima:

  • ako ponuda investitora bude izabrana kao najpovoljnija, a isti odustane od sudjelovanja u stečajnom planu, osim u slučaju dostave obavijesti o nemogućnosti dogovora s ključnim dobavljačem, društvom Hrvatske šume d.o.o. u roku od 30 dana od izabiranja njegove ponude
  • u slučaju da stečajni plan bude izglasan od strane vjerovnika, a investitor ne uplati ili propusti uplatiti ukupan iznos sredstava za namirenje vjerovnika sukladno stečajnom planu, u roku važenja garancije za ozbiljnost ponude

U slučaju da ponuditelj obavijesti stečajne upraviteljice i sud da nije uspio postići dogovor s ključnim dobavljačem, jamstvo za ozbiljnost ponude će mu biti vraćeno, a vjerovnici su slobodni dalje izabrati tijek stečajnog postupka, izabrati drugog ponuditelja i/ili unovčavati imovinu na druge načine predviđene Stečajnim zakonom.

U slučaju da izabrani ponuditelj postigne dogovor s ključnim dobavljačem, a jamstvo je uplaćeno u gotovom novcu u javnobilježnički depozit, dano jamstvo za ozbiljnost ponude može se uračunati u iznos sredstava za namirenje vjerovnika sukladno stečajnom planu.

Ponude koje bi sadržavale dodatne uvjete i/ili ponude koje nisu u skladu s ovim smjernicama se neće razmatrati.

Namirenje vjerovnika

Iz iznosa jedinstvene ponude ponuditelja te nakon podjele iznosa ponude za namirenje vjerovnika Dužnika 1 i namirenje vjerovnika Dužnika 2, stečajnim planovima dužnika biti će predviđeno namirenje kako slijedi:

  1. Namirenje troškova stečajne mase Dužnika u cijelosti
  2. Namirenje vjerovnika prvog višeg isplatnog reda u cijelosti
  3. Radi ekonomičnosti postupka i zaštite prava malih vjerovnika, predviđeno je namirenje u cijelosti svih vjerovnika čija tražbina iznosi manje od 10.000,00 EUR.
  4. Kako bi se osigurao jednak tretman prema svim vjerovnicima, ujedno će i svim vjerovnicima koji imaju tražbine veće od 10.000,00 EUR biti namireno „prvih“ 10.000,00 EUR tražbine dok će ostatak njihove tražbine biti raspodijeljen u skupinu osiguranih i/ili neosiguranih vjerovnika.
  5. Preostali iznos iz ponude nakon namirenja iz gore navedenih točaka 1. do 4. biti će predviđen za namirenje osiguranih vjerovnika i neosiguranih vjerovnika prema udjelima vrijednosti imovine koja je opterećena razlučnim pravima vjerovnika i vrijednosti imovine koja nije opterećena razlučnim pravima vjerovnika.

Za potrebe stečajnog plana, smatrati će se da su osigurani vjerovnici oni vjerovnici koji u javnim knjigama imaju upisana razlučna prava u prvom prednosnom redu ili imaju upisana razlučna prava koja imaju isti red namirenja kao razlučno pravo prvog prednosnog reda.

Vjerovnici s upisanim razlučnim pravom u prvom prednosnom redu će sudjelovati i u skupini neosiguranih vjerovnika za dio tražbine koji ne bi bio namiren u skupini osiguranih vjerovnika.

Vjerovnici s upisanim razlučnim pravima nižeg prednosnog reda (2. red i niže) će se namirivati u skupini neosiguranih vjerovnika, osim u slučaju da bi se vjerovnici s razlučnim pravom prvog prednosnog reda namirili za svoje tražbine osigurane razlučnim pravom prvog prednosnog reda u cijelosti.

Provedba revitalizacije društava i stečajnih planova

S obzirom na predviđenu revitalizaciju poslovanja društva Dužnika, pretpostavlja se provedba pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala uz istovremeno povećanje temeljnog kapitala društva Dužnika uplatom u novcu iz kojeg će se podmiriti stečajni vjerovnici i troškovi stečajnog postupka sukladno stečajnom planu i ovim smjernicama.

Rješenje o potvrdi stečajnoga plana ne djeluje na prava stečajnih vjerovnika protiv sudužnika i dužnikovih jamaca te na prava tih vjerovnika na dijelovima imovine koji ne pripadaju u stečajnu masu, ili na temelju predbilježbe koja se odnosi na te predmete. Dužnik se, međutim, na temelju rješenja oslobađa od obveza prema svojim sudužnicima, jamcima ili drugim regresnim ovlaštenicima na isti način kao i prema svojim vjerovnicima.

Ako je neki vjerovnik namiren u većoj mjeri nego što bi imao pravo prema stečajnom planu, on nema obvezu vratiti primljeno.

Otpust tražbina

Tražbine vjerovnika koje su nižeg isplatnog reda se otpuštaju u cijelosti s Danom stupanja na snagu.

Ako je na temelju rješenja o potvrdi stečajnog plana namirenje tražbina stečajnih vjerovnika odgođeno ili su Dužnik 1 ili Dužnik 2 djelomično oslobođeni obveze namirenja, odgoda odnosno oslobođenje prestaje vrijediti u odnosu na onoga vjerovnika prema kojemu je dužnik znatno zakasnio s ispunjenjem prihvaćenoga stečajnog plana. Smatrati će se da je dužnik znatno zakasnio s ispunjenjem stečajnog plana ako nije platio dospjelu obvezu, iako ga je vjerovnik pismeno opomenuo i pritom mu odredio naknadni rok u trajanju od najmanje 15 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:55