Tajne lokalaca

Poznati Slavonci znaju sve nerazvikane atrakcije i lokacije, otkrili su ih samo za nas

Pravo vrijeme za obilazak Slavonije je upravo jesen, a pogotovo tijekom akcije ‘Tjedan odmora vrijedan‘
 Hanza Media

Kada u rumene zore ili u jasna jutra prolazim poljima rosnim, gdje mlad vjetar njiše teške klasove visokog žutog žita, iznenada stanem; I gle! Moje srce, od radosti, glasno kuca Kao zlatan sat - stihovi su to kojima je poznati pjesnika i tekstopisac Dragutin Tadijanović opisao ljepotu svog rodnog kraja. Zbog svojih prirodnih ljepota i kulturne baštine o ovom kraju i dan danas skladaju se brojne pjesme, jer kako kažu poznati stihovi: „Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio...“ U ljepotama slavonskih ravnica i žitnih polja još su davnih godina uživali i vladari Rimskog carstva, a ova Zlatna dolina, kako joj tepaju, danas je postala perjanica kontinentalnog turizma Hrvatske. Upravo je jesen najbolje vrijeme za otkrivanje Slavonije, a da svi dijelovi Hrvatske budu što dostupniji pobrinuli su se Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica projektom 'Tjedan odmora vrijedan' koji traje od 16. do 25. listopada.

Pogledajte naš video kako biste saznali četiri ne tako obična razloga zašto trebate posjetiti Slavoniju što prije:

A što je se isplati vidjeti u pojedinim gradovima, najbolje znaju lokalci. Upravo zato kroz svoju Viroviticu proveo nas je frontman grupe Vatra Ivan Dečak, u Požegi nas je dočekala poznata pop pjevačica Vesna Pisarović, dok smo s Miom Dimšić obišli Osijek, a kroz Slavonski Brod provela nas je jedna od najtrofejnijih sportašica toga grada, košarkašica Kornelija Kvesić.

Ivan Dečak: 'Ne propuštam posjetiti ribinjake, a uz dvorac Pejačević vežu me posebne uspomene'

Vokal popularne rock pop grupe Vatra, skladatelj i tekstopisac, Ivan Dečak o svom rodnom gradu Virovitici ima same riječi hvale. U razgovoru nam je otkrio kako je Virovitica u proteklih nekoliko godina doživjela pravi face lifting zbog čega ovo administrativno sjedište Virovitičko – podravske županije svoje posjetitelje zasigurno neće razočarati.

Na prvom mjestu svakog posjetitelja, napominje Dečak, mora biti Dvorac Pejačević koji je nedavno i obnovljen te se sada u njegovim prostorima nalazi Gradski muzej. Sam muzej osnovan je 1953. godine, a u sadašnjem stalnom postavu ima 880 predmeta koji prikazuju život virovitičkog kraja od mlađeg kamenog doba do početka 20. stoljeća. Dvorac je smješten u također nedavno obnovljenom parku u čiji se dizajn uklopilo i pet drvenih mostova.

image
Ivan Dečak


Biljana Gaurina/Cropix

- Svaki od mostova je sam za sebe poseban, a obilazak muzeja zbog brojnih interaktivnih dijelova pravi je doživljaj kako za odrasle, tako i za djecu. Inače, u djetinjstvu i mladosti, mnoge sam dane proveo upravo u tom parku, a u Dvorcu Pejačević krenuo sam i u glazbenu školu – ističe Dečak.

U okolici grada smještene su i brojne vinske ceste, lovišta, biciklističke i planinarske staze. Tu su i poznati ribnjaci, omiljena izletišta Virovitičana, a Dečak naglašava kako i sam tamo odlazi kada dođe u svoj rodni grad. Riječ je o niz od devet jezera s bogatim ribljim fondom koji, osim za sportsko-rekreativne ribolovce, pružaju pravu oazu za sve one koji žele uživati u prirodi.. Poželite li prenoćiti na području grada, nedaleko Virovitice nalazi se Kurija Janković, sagrađena početkom 19. stoljeća, hotel baština koji osim smještaja nudi i lokalna jela s lokalnim namirnicama.

No, dodaje, postoje i ona manje poznata turistička mjesta koja su za njega posebna. Jedan od njih je klub Vanadis, nekadašnji Omladinac.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Tamo je zalazila čitava jedna generacija, slušali smo urbanu glazbu 90-tih, upoznavali prve ljubavi, osnivali bendove i okusili prva pijanstva. Klub je trenutno u fazi renoviranja, pa se nadam da će i nove generacije okusiti dio atmosfere koju smo tamo proživjeli. Tu je još i nogometni klub NK TVIN u kojem sam napravio svoje prve nogometne korake. Sjećam se da smo svaki drugi dan nakon škole, biciklima odlazili na treninge, nakon kojega bi na narančastoj terasi kafića u sklopu kluba ispijali sok od naranče – prisjetio se Dečak.

Tjedan odmora vrijedan

Najbolje ponude u Virovitičko-podravskoj županiji

Gdje odsjesti:

  • Pustara Višnjica – Posjetite Slatinu i prenoćite na imanju Višnjica, uređenom u skladu sa tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. „pusta“. Imanje predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji. Na tom vas mjestu čeka istoimeni hotelu koji nudi noćenje uz doručak i večeru i sve to u pola cijene. Cijena smještaja: 2 noći 540 kuna, 3 noći 810 kuna, 5 noći 1.350 kuna.

Što vidjeti:

  • Gradski muzej Virovitica – U svojoj novoj stalnoj postavi Gradski muzej Virovitica posjetiteljima nudi priču pod nazivom „Drveno doba“ u sklopu koje prikazuje kako se drvo ukomponiralo u sve aspekte ljudskog života. Svi proizvodi i artefakti u Muzeju su predstavljeni kroz gotovo 1500 izložaka i mnoštvo multimedijskih i interaktivnih sadržaja. Cijena ulaznice (2 odraslih +djeca) iznosi 35 kuna.
  • Park prirode Papuk – Oni željni adrenalina i dobre zabave, ne smiju zaobići Adrenalinski park Duboka, novu destinaciju glavnog obilježja istočnog dijela Hrvatske, Parka prirode Papuk. Cijena ulaznica: djeca do 15 godina 25 kuna, odrasli 50 kuna.

Vesna Pisarović: 'Iako već 15 godina ne živim u Hrvatskoj, sanjam o požeškim brdima!'

Požegu, odnosno Požeštinu, Rimljani su zvali Zlatnom dolinom ili Vallis Aureom. To je prva rečenica koju uvijek, ali baš uvijek ponosno lokalpatriotski ponavljam strancima i novopridošlicama – tim je riječima renomirana hrvatska pop pjevačica Vesna Pisarović opisala svoju Požegu.

Iako već petnaestak godina ne živi u Hrvatskoj, objašnjava kako je prva stvar koju napravi, kada se s ravnica Den Haaga, još ravnijeg Londona i prerevnog Berlina, vrati kući je šetnja požeškim brdima. Ova „mala Austrija” kako joj u zadnje vrijeme tepaju, okružena je s pet brda, a Pisarović dodaje kako ne zna je li zanimljivije ovaj kraj obići odozgo – s brda, ili odozdo iz ravnica i samog centra grada.

image
Vesna Pisarović
Marko Todorov/Cropix

- Kada kreneš s Trga, gore prema Jagodnjaku pa skreneš prema Vučjaku, za nekih petnaestak minuta već si na vinogradarskom putu brdske južne strane grada. Od tuda se penju bezbrojne manje vinogradarske ceste na sve strane i od tuda se pruža krasni panoramski pogled na sam grad. Kažu da su spomenute ceste Požeške gore čarobne za brdski biciklizam. No da je požeški kraj rajski za cestovni biciklizam, to mogu jamčiti iz prve ruke - objašnjava.

Pomicanjem s juga na sjeverni dio Požeške kotline, ruta: Požega – Kaptol – Vetovo – Kutjevo – preko Papuka do Orahovice je ističe naprosto čudesna.

- Ne znam je li ju ljepše odvoziti u rano proljeće ili kasno ljeto. No, nedavno otkrivena ruta: Požega – Marindvor – Toranj pa u Pasikovcima prema Kamenskom i Zvečevu i Voćinu je možda bila najljepša vožnja koju pamtim. Od ljepote prirode koja se preljeva s Papuka prema kotlini osmijeh mi nije silazio s lica. Upravo tu negdje, ako se prodre dublje u Papuk krije se izletište Jankovac. To je tek čarolija za sebe – dodaje.

image
TZ Požega

Upravo se na tim obroncima Papuka kriju i poznati požeški vinogradi. Među njima najposebniji su oni graševine, kojom se ovaj kraj diči već stoljećima, a u čarima tog vina u 17. stoljeću uživali su još i Turci. Osim prirodnih ljepota koje često obilazi, našu poznatu pjevačicu za njen kraj najaviše veže Glazbena škola Požega u kojoj je učila svirati flautu.

Tjedan odmora vrijedan

Najbolje ponude u Požeško-slavonskoj županiji

Gdje odsjesti:

  • Kuća za odmor Slavonika - Odmorite se u srcu Zlatne doline u prekrasnoj kući za odmor „Slavonka“. Doživjet ćete spoj tradicije i umjetnosti življenja u bogatom slavonskom selu koje se nalazi između Požege i Parka prirode Papuk. Cijena smještaja uz 50 posto popusta iznosi 100 kuna po osobi. Minimalna rezervacija je dvije noći, maksimalan broj osoba je 9.

Što vidjeti:

  • Park prirode Papuk – U sklopu najljepše planine u Slavoniji i Parka prirode Papuk koji obuhvaća prostorno najveći dio planine, posjetite Park šumu Jankovac i zavirite u Kuću Panonskog mora. Cijena ulaznice u Park šumu Jankovac i Kuću Panonskog mora iznosi 5 kuna po osobi.
  • Obilazak Pakraca i Lipika - Lipička razvojna i turistička agencija, LIRA Travel u svojoj ponudi nudi nekoliko turističkih aranžmana po sniženim cijenama. Odmor za dvije osobe uz jedno noćenje i obilazak Pakraca i Lipika nudi za 525 kuna, a osim toga u ponudi imaju i jednodnevne izlete uz pratnju turističkog vodiča.

Mia Dimšić: 'Tinejdžerske dane provela sam u Tvrđi, a najviše mi nedostaje moja tamburaška škola'

Kroz glavni grad Osječko-baranjske županije i najpoznatiju slavonsku destinaciju, provela nas je popo pjevačica i kantautorica Mia Dimšić koja je kao i većina Osječana, svoje tinejdžerske dane provela u baroknoj jezgri grada - poznatoj Tvrđi.

- U Tvrđi se odvija većina osječkog noćnog života, ali to ne umanjuje činjenicu da je ovo barokno središte lijepo i danju i noću. Tamo sam, u svom omiljenom kafiću Exit, prvi put izašla van s novom ekipom s fakulteta. Išli smo na karaoke i pjevali "Hit me baby one more time" od Britney Spears. Ne znam tko se nakon toga ne bi emotivno vezao za neko mjesto – prisjeća se Dimšić.

image
Mia Dimšić
Emica Elvedji/Cropix

Odmah uz Tvrđu spojena je osječka Promenada koja je ujedno i najduža šetnica u Hrvatskoj. Upravo je na tom mjestu nedavno uređena i nova stazu za trčanje.

- Kad se želim opustiti, najčešće odem u noćnu šetnju Promenadom. Tada se najbolje vide gradska svjetla i kao i ona uz rijeku– dodaje.

Uz Tvrđu, ističe Dimšić, okolica Trga svetog Trojstva idealna je destinacija za ispijanje jutarnje kave. To je ujedno i mjesto gdje se zimi odvija osječki Advent, a kako navodi, posebno je privlačan i pješački most koji Osijek spaja s obližnjom Tvrđavicom i zoološkim vrtom.

No, od svih mjesta u Osijeku, lokacija koja joj najviše nedostaje iz rodnog grada je tamburaška škola Batorek i KUD-a Željezničar.

image
Dorian Horvat/Cropix

- U tim su se prostorima vjenčali moji roditelji, a ja sam tamo provela pola svog života. Upravo sam tamo sa sedam godina počela plesati u folkloru. Nakon toga, sa 16. sam počela svirati tamburu i tako sam u školi ostalo sve do 23. godine. Na tom sam mjestu stekla neka prva velika prijateljstva i išla na prva inozemna putovanja – zaključila je.

Tjedan odmora vrijedan

Najbolje ponude u Osječko-baranjskoj županiji

Gdje odsjesti:

  • Hotel Osijek - Smješten je na obali rijeke Drave, uz najdužu riječnu šetnicu u Hrvatskoj. Na 14. katu hotela nalazi se wellness centar s uslugama uključenim u cijenu smještaja. Cijena: 50 posto popusta na redovne cijene noćenja s doručkom. Redovna cijena iznosi za classic dvokrevetnu sobu 477,50 kn po osobi, po danu, a odobrena cijena 238,75 kn po osobi u dvokrevetnoj sobi.
  • Anfido apartmani - Nakon predivnog dana noć provedite u samom centru Osijeka u apartmanu Anfido smještenom tik uz gradsku tržnicu. Apartman je veličine 146 kvadratnih metara i prikladan je za 4 do 6 osoba te nudi 50 posto popusta na redovne cijene. Cijena: 1 osoba 300 kuna, 2 osobe 320 kuna, 3 osobe 345 kuna, 4 osobe 380 kuna, 5 osoba 425 kuna, 6 osoba 480 kuna.

Gdje jesti:

  • Gastro-market – Svega 50 kilometara zapadno od Osijeka stići ćete u Našice u kojem se krije restoran Gastro-market. Ovdje možete uživati u degustaciji vrhunskih slavonskih vina i lokalnim specijalitetima. Cijena degustacija iznosi od 5 do 40 kuna po gostu, dok se cijena večere kreće oko 70 kuna.

Što vidjeti:

  • Kopački rit – u sklopu akcije Tjedan odmora vrijedan PP Kopački rit posjetiteljima nudi 50 posto popusta. Osnovna ulaznica košta 5 kuna, osnovna ulaznica s kratkom interpretacijom na Prijemnom centru u trajanju 15 minuta za minimalno 10 osoba iznosi 10 kuna, program Mostovi Kopačkog rita 25 kuna.

Kornelija Kvesić: 'Jedan dan nije dovoljan za Slavonski Brod, ja posebno volim sportsku dvoranu!'

Nakon Virovitice, Požege i Osijeka, put nas je odveo u Slavonski Brod. Kroz znamenitosti i ljepote ovog grada provela nas je jedna od najtrofejnijih sportašica toga grada, košarkašica Kornelija Kvesić.

- Jedan dan u Slavonskom Brodu kratak je period u kojem bi se posjetile sve ljepote koje ovaj grad nudi. Svoje prve košarkaške korake započela sam u ovom gradu zbog čega sam se po završetku bogate i duge sportske karijere vratila tamo gdje je sve počelo. I danas u svom gradu vodim Košarkaški klub „Brod“ - objasnila nam je Kvesić.

image
Kornelija Kvesić
Privatna arhiva

Obilazak Slavonskog Broda započinje na Korzu koji nosi ima slavne književnice i spisateljice dječjih romana Ivane Brlić Mažuranić. Upravo na tom trgu smještena je i rodna kuća spisateljice koja bi uskoro, kako nam objašnjava Kvesić, trebala osvanuti u novom, obnovljenom ruhu. Nedaleko od Korza, smještena je poznata, barokna tvrđava Brod, koja je nekada služila za smještaj vojske. Danas je u njoj smještena gradska uprava, kao i klasična gimnazija, Galerija Ružić, tradicijski obrti i jedinstveni muzej tambure.

U neposrednoj blizini tvrđave smjestio se i sportski centar Klasije na čijem je mjestu, prije rata bila smještena najstarija sportska dvorana u ovom kraju, sagrađena 1960. godine.

- Ovo mjesto u meni budi brojna sjećanja iz djetinjstva. U toj su dvorani igrali i svoju karijeru gradili brojni sportaši iz ove regije. Ona je bila centar okupljanja i druženja svih sportaša, a upravo su tu nastajale i prve ljubavi – prisjeća se Kvesić.

image
Ivo Biočina

Šetnjicom uz Savu, dolazi se do još jednog simbola Slavonskog Broda- Franjevačkog samostana. Klaustar samostana jedan je od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva u Slavoniji, a knjižnica koja se nalazi u sklopu samostana danas krase primjerci knjiga iz 18. stoljeća.

Tjedan odmora vrijedan

Najbolje ponude u Brodsko-posavskoj županiji

Gdje odsjesti:

  • Hotel Centar - Kako mu i samo ime kaže, Hotel Centar smješten je u samom centru Slavonsko Broda. Prvi je to obiteljski hotel ovom gradu i mjesto koje svojim gostima nudi jedinstvenu i personaliziranu uslugu. U sklopu akcije gostima nude i do 50 posto popusta. Cijena smještaja: jednokrevetna soba 225 kuna, dvokrevetna soba za 2 osobe 340 kuna, apartman soba de Luxe za 1 osobu 390 kuna, odnosno za 2 osobe 440 kuna.
  • Smart Hotel - Novoizgrađeni hostel u centru Slavonskog Broda, s modernim hotelskim sobama i kupaonicama u svakoj sobi. S obzirom na svoje ime, u ovom hotelu goste će dočekati i SMART TV, SAT TV, besplatni internet, sustav pametnih soba te restoran u sklopu objekta. Svoje smještajne kapacitete nude u pola cijene.
Tjedan odmora vrijedan

Najbolje ponude u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Što vidjeti:

  • Muzej vučedolske kulture - Za odrasle, djecu i obitelji koji žele doživjeti nešto novo, lijepo i zanimljivo, Muzej vučedolske kulture nudi novi svemir otkrića i inspiracije uz svoju neusporedivu i neponovljivu kombinaciju položaja, arhitekture, ugodne atmosfere te ponajviše povijesne vrijednosti prezentirane na suvremeni način. Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Posjetiteljima nudi 50 posto popusta na redovne cijene ulaznica.

Gdje odsjesti:

  • Ribarska kuća - Doživite potpunu tradiciju Slavonije, tik uz rijeku Dunav na ekološkom imanju "Izvori života" smještenom svega 900 metara od stare jezgre grada Iloka, najistočnijeg grada Hrvatske. Ponuda za dvije osobe uključuje smještaj u ruralnoj kući, korištenje cijelog imanja uz piće domaćina, tradicionalnu riblju večeru te kušanje pjenušca iz ekološkog uzgoja za 540 kuna.

'Tjedan odmora vrijedan' traje od 16. do 25. listopada, ne propustite otkriti Hrvatsku i sve njene dijelove uz najbolje ponude na linku.


Sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:10