Nautički turizam na otoku Rabu

Prekrasne pjeskovite uvale, njih čak tridesetak, nezaobilazan su dio svih nautičarskih entuzijasta i preporučamo posjetu barem jednoj uvali kako bi osjetili čar „plave lagune“ otoka Raba.

Otok Rab se proteže se od krševitog i ogoljelog jugoistoka otoka, nastalog u prošlosti, burom i valovima izbrazdanim i erodiranim stijenama, pa do središta i sjeverozapada otoka s obiljem raslinja karakterističnog za Mediteran, te pješčanih plaža na sjeveru.
promo 
 Mladen Šćerbe

Prolazeći prelijepim putem kroz Banjol i Barbat nailazimo na glisere, jedrilice i druge nautičarske entuzijaste kako plove gore-dolje po barbatskom kanalu te u nastavku dolazimo do unutrašnjosti otoka koji pak u proljetnim i rano-ljetnim periodima ostavlja dojam nabujale šumovite istočnoazijske egzotike i zbog toga s ponosom nosi titulu najzelenijeg otoka.

image
promo
Mladen Šćerbe

Prekrasne pjeskovite uvale, njih čak tridesetak, nezaobilazan su dio svih nautičarskih entuzijasta i preporučamo posjetu barem jednoj uvali kako bi osjetili čar „plave lagune“ otoka Raba. Najpoznatija od pjeskovitih uvala je velika Rajska plaža u Loparu koja se proteže, kako u širinu, tako i u daljinu ususret dubljem moru. Jugozapadni dio otoka krasi šumoviti, zeleni poluotok Kalifront koji svojim duguljastim predivnim uvalama već dugi niz godina privlači mnoge nautičare, i gotovo svaki put ih ostavlja bez daha. Na drugoj strani stjenovitog jugoistoka otoka nalazi se sitno-šljunčana i pjeskovita uvala Mag, koja još i dan danas ima funkcionalnu stazu za moto-kros!

Nautički turizam

Nautički turizam na otoku je u sve većem porastu te ergela jahti u sve većem broju, svojom pojavom, krasi glavnu rivu grada Raba, dok jedrilice i manje brodice otkrivaju okolne otoke, uvale i svakodnevne prekrasne vizure, sve uz udobnost dvije ACI marine u Supetarskoj dragi i gradu Rabu, kao i čitavom nizu malih marina i pristaništa na području samog grada gdje možete u sigurnoj zavjetrini ostaviti vašeg „ljubimca“ i vratiti se u prošlost kroz šetnju povijesnom jezgrom otoka, grada Raba. Uz svoju bogatu povijest od prije Krista, razne legende i priče, raznoliku kulturu koja se razvijala kroz stoljeća, kamene kuće i uske uličice koje su dokaz šarolike povijesti, te sam oblik grada koji sa svoja četiri crkvena zvonika podsjeća na brod s jarbolom, grad Rab ima ponešto za svaku osobu koja odluči posjetiti ovaj nezaobilazni dio otoka!

Na otoku su dostupne i razne aktivnosti, od interaktivno-edukativnih biciklističkih i pješačkih staza, otkrivanja dugogodišnje tradicije brodogradnje, bogate lokalne svježe gastronomske ponude diljem otoka, koja uključuje sve od riba, školjki, rakovica i glavonožaca, pa sve do lokalnih slatkih specijaliteta Rapske torte i Rapskih muštaćona. Pregršt jedinstvenih događanja i festivala upotpunjuju ljetnu sezonu. Najpoznatija je „Rabska fjera“, prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj.

Teško je riječima opisati da je Rab otok koji pruža jedno sveobuhvatno i nezaboravno iskustvo, otok koji na jednom mjestu pruža doživljaj za koji bi inače morali obići niz različitih lokacija diljem svijeta, otok pun priča, povijesti, znamenitosti, kulture, gastronomije i nasmijanih ljudi, otok pun sreće!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:28