Prema procjenama u Republici Hrvatskoj palijativnu skrb treba između 26.000 i 46.000 osoba

U Zagrebu se te brojke kreću između 4.800 i 8.500 osoba. Razvoj dostupne i cjelovite palijativne skrbi traži financijsko ulaganje na svim razinama te podršku cjelokupne zajednice.

promo

14. listopada na Cvjetnom se trgu pod motom: “Suosjećajne zajednice - zajedno za palijativnu skrb” obilježava Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom pozivaju građane da im se od 10.00 do 14.00 sati pridruže u srcu grada kako bi se informirali te podržali akciju „ZaČin ljubavi“ donacijom za svoje sugrađane kojima treba podrška i pomoć u najtežim životnim trenucima.

image

promo

Za razvoj palijativne skrbi, osobito cjelovite palijativne skrbi za kakvu se zalaže udruga La Verna nužno je uložiti više napora i financijskih sredstava od strane državne i lokalnih vlasti. Važno je angažirati profesionalce u palijativnoj skrbi, kontinuirano ih educirati i upravljati razvojem kvalitete i standarda palijativne skrbi na svim razinama. No, također, od presudne je važnosti suosjećajnost koju trebamo njegovati kao zajednica koja želi biti podrška ljudima u najtežim životnim situacijama, kako bi se umanjile njihove patnje, pružila potrebna pomoć i suosjećanje, te kako bismo sutra svi mi imali bolju palijativnu skrb.

image

promo

Takvu suosjećajnost pokazuju volonteri La Verne već 14 godina pomažući bolesnima i umirućima te njihovim obiteljima. Stoga će, kako bi im kao zajednica iskazali podršku i zahvalnost, na štandovima postavljenima na Cvjetnom trgu, volontirati suradnici iz palijativnih timova domova zdravlja Grada Zagreba, domova za starije osobe Grada Zagreba, učenici srednje škole za medicinske sestre te studenti.

Građani rad udruge La Verna i razvoj palijativne skrbi mogu podržati i donacijom online na: www.laverna.hr ili uplatom na žiro račun: HR3724020061100823359

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:56