EKSKLUZIVNO IZDANJE GRAĐEVINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

PRIRUČNIK O OBNOVI ZGRADA NA 108 STRANICA DANAS BESPLATNO UZ JUTARNJI LIST

POTRESNO INŽENJERSTVO – Obnova zidanih zgrada
 Potresno Inženjerstvo – Obnova Zidanih Zgrada

Priručnik Građevinskog fakulteta u Zagrebu za obnovu potresom oštećenih zgrada danas izlazi uz Jutarnji list besplatno.

Na 108 stranica donosimo knjigu koja bi stručnjacima trebala olakšati obnovu potresom pogođenih područja. Priručnik je skraćena verzija obimnije knjige nastale u proteklih nekoliko mjeseci na Fakultetu građevinarstva u Zagrebu, a uskoro bi se trebao naći i u javnosti. Dekan profesor dr. sc. Stjepan Lakušić kaže da je priručnik isprva trebao imati stotinjak stranica, ali da je na kraju, u originalu, narastao na čak 600-tinjak.

U četvrtak 28. siječnja uz Jutarnji list besplatno će izaći odabrana poglavlja s ciljem davanja doprinosa nastojanjima da se obnova provede stručno i uz poštivanje najviših standarda koje propisuje struka. Priručnik uz Jutarnji list izlazi na 108 stranice, dok će cjelovita verzija izaći iz tiska krajem veljače na više od 600 stranica.

Vodeći hrvatski građevinski stručnjaci napravili su jedinstveni priručnik za obnovu zgrada oštećenih nakon potresa u Zagrebu, Petrinji i okolici.

Priručnik sadrži dva poglavlja sveobuhvatne knjige ''POTRESNO INŽENJERSTVO – Obnova zidanih zgrada'' koja izlazi iz tiska početkom veljače 2021.

S obzirom na potrebitost i hitnost stručnih materijala vezanih za potres i izradu projekata protupotresnog ojačanja zidanih zgrada, odlučeno je da se kroz Priručnik publiciraju odabrana poglavlja s ciljem davanja doprinosa nastojanjima da se obnova provede stručno i uz poštivanje najviših standarda koje propisuje struka.

Tim povodom jedan od urednika Priručnika i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Stjepan Lakušić nam je rekao:

- Obnova oštećenih zgrada je složen posao, čak i za projektante konstrukcija. Tu nema jednostavnih i tipskih rješenja, već se treba pristupiti individualno svakoj zgradi. Puno je jednostavnije projektirati i izvesti novu zgradu nego obnoviti jednu višekatnicu u donjem gradu koja je oštećena u potresu. Ideja ove knjige je prije svega pomoći projektantima, investitorima, ministarstvu i Fondu za obnovu kako bi se obnova provela ujednačeno i po najvišim standardima. Htjeli smo obuhvatiti sve korake u procjeni stanja zgrade i projektiranju njezina pojačanja koje je potrebno napraviti. Nisu se ni svi projektanti konstrukcija do sada bavili ovim područjem, a u naredno vrijeme može se očekivati da će se dio njih početi baviti rekonstrukcijama oštećenih zgrada. Balansiralo se između opsega knjige i vremena u kojem će se ona izdati, jer ovakvo djelo je nemoguće producirati u kratko vrijeme. Međutim, možemo reći da knjiga obuhvaća sve bitne tehničke aspekte obnove te je svakako bitan iskorak u postavljanju standarda za proračun i obnovu zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:20