Program "Iskustvom i znanjem do jednakosti" ide dalje

Savez SUMSI

Savez Sumsi uz financijsku podršku Ministarstva Zdravstva provodi trogodišnji program "Iskustvom i znanjem do jednakosti" u sklopu kojeg održava besplatne radionice o invaliditetu za djecu od petog do osmog razreda osnovnih škola diljem Hrvatske.

Ovaj program ima tradiciju dugu dvanaest godina, ali se sustavno i ovisno o potrebama sudionika i/ili zahtjevima vremena unaprjeđuje i na taj način diže razinu kvalitete pružanja znanja svim sudionicima.

Uz opće pojmove i osnove o invaliditetu, sudionici kroz program uče kako uspostaviti komunikaciju s osobama s invaliditetom te kako i kada im pomoći, a nakon radionica znaju više o konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, univerzalnom dizajnu prilagođenom svima, potrebama za arhitektonskim i drugim prilagodbama te o tome kako svakodnevno žive, rade i funkcioniraju osobe s invaliditetom u svim područjima života.

Ubrzani način života i svakodnevne inovacije na gotovo svim poljima uvelike utječu i na funkcioniranje osoba s invaliditetom. Stoga smo naše edukacije usmjerili upravo na pružanje novih znanja iz područja koja su podložna svakodnevnim tehnološkim promjenama, a tiču se osoba s invaliditetom i njihovih mogućnosti.

Program provode Albina Žnidar i Denis Marijon, slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima, a u zadnjih su dvanaest godina proveli više od sedam stotina predavanja.

Savez SUMSI ovim putem poziva sve zainteresirane škole koje se žele uključiti u program te omogućiti svojim učenicima pohađanje radionice (uživo ili putem video prijenosa) da nam se jave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Škole čiji učenici prođu ovakvu edukaciju lakše će uključiti osobe s invaliditetom u svoj sustav obrazovanja, jer će učenici zagovarati jednak tretman za sve, jednakost u svakodnevnim situacijama osoba sa i bez invaliditeta te smanjivanje efekta pozitivne diskriminacije. Time će se stvoriti preduvjeti za postizanje potpune jednakosti u životu i funkcioniranju osoba sa i bez invaliditeta, uz uvažavanje različitosti i sposobnosti koje svi posjedujemo. Jedan školski sat radionice o invaliditetu učenicima će pružiti znanje uz koje će i u budućnosti promicati jednakost istovremeno uvažavajući različitosti.

Više o Savezu SUMSI saznajte na sljedećem linku, a o samom programu saznajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 09:45