promo

Reci DA! mediteranskim okusima zadarske regije: Vodič za gastroljupce

promo

U potrazi si za mirisom mora, snagom planina i arhipelagom kojem se ne vidi kraj? Pritom voliš uživati u isprobavanju brojnih delicija i napitaka specifičnih za kraj u kojem se nalaziš?

Reci DA! gastro i eno ponudi Zadarske županije koja nudi ponešto za svakoga, a ponajviše za one istančanog nepca. Vodimo vas na aktivnu turu po zadarskom zaleđu, obali i otocima te otkrivamo sve tajne skrivene u loncima i čašama ove regije.

Slijedi vodič što pojesti i popiti.

MORSKO BLAGO

Jeste li znali da Zadarska županija pokriva čak petinu hrvatske obale što je čini najrazvedenijom obalom na Jadranu? Mnoga mjesta smještena u uvalama stoljećima već čuvaju ribarske brodice. Ta tradicija traje i danas jer Zadarska županija u svom ekološki sigurnom okruženju drži više od tri četvrtine hrvatske proizvodnje ribe. Tuna tu ima vodeću ulogu jer se tuna koja se uzgaja u hrvatskom dijelu Jadranskog mora smatra visoko-kvalitetnim proizvodom, osobito u Japanu.

image
Marina u Biogradu
Nikola Matic

Kušajte novigradske dagnje na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno izaziva glad i poziva za stol te se oduševite kaljskim brudetom! Brudet je jedno od obožavanih morskih jela u Zadarskoj županiji koje se sastoji od više vrsta ribe te se sprema na stotine načina. Zasigurno je najpoznatiji kaljski brudet koji se kuha isključivo od ugora i s krumpirima i to na otvorenoj živoj vatri. Natjecanje u kuhanju kaljskog brudeta, održava se u najribarskijem mjestu na Jadranu, Kali na otoku Ugljanu, u okviru tradicionalne manifestacije Kualjske ribarske noći – Tunuara koja slavi ribarstvo i život uz more.

BACI NA LEŠO

Ljepota jednostavnosti pripreme na lešo najbolje se može okusiti u jelima sa svježom bijelom ribom, skuhanom u slanoj vodi i maslinovom ulju. Maksimalno očuvanje okusa i nježne strukture postiže se kratkim prokuhavanjem, a ključni je sastojak vrhunsko maslinovo ulje koje ribi uz morsku sol daje božanstveno blagi okus i laku probavljivost. No, nećete požaliti ako oradu, brancina, kovača ili zubaca probate spremljenog na gradele. Na taj se način na pučkim feštama vrlo često sprema i plava ribu - srdela, skuša, inćun ili tuna, koja zbog poželjnih masnih kiselina pruža silne blagodati za zdravlje, osobito srca i krvnih žila.

image
Dagnje u Novigradu
Nikola Matic

TRADICIJA ISPOD PEKE

Jedna je i neponovljiva PEKA! Peka nije obično jelo, peka je način pripreme jela. Za pripravu peke vam je potrebna kupola od terakote ili čeličnog lima koju zagrijavate, a ispod nje pucketa drvo. Štošta se može ispeći pod pekom, od mesnih delicija, tradicionalnog kruha, kao i morske delicije, poput hobotnice, grdobine, lastavice i raže. Jedno je sigurno – s pekom nema gladi. Pozivamo vas da kušate tradiciju!

VINSKA KARTA

Opojna vina, koja se u ovoj regiji uzgajaju više od 3000 godina prelaze granice, osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su Zinfandel, Merlot i Cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete zasigurno naći sortu za sebe.

image
promo
Nikola Matic

OTOČNI SIR

Zadarska regija dom je mnogih nagrađivanih sireva, a jedan od najpoznatijih nosi oznaku “Paški sir”. Ovaj sir, osim u brojnim restoranima i dućanima, možete pronaći na samome otoku po kojem nosi ime – Pagu. Krenuvši iz Zadra, predivnom vožnjom od sat vremena kroz zadarsko zaleđe, preko paškog mosta i potom fantastičnim krajolikom otoka Paga, stići ćete do mjesta Kolan. Tu ćete naći vrhunske sirane gdje možete ponešto naučiti o izradi sira na turi sirarstva.

DREVNA MASLINA

Upoznajte tradiciju maslinarstva i pravljenja maslinovog ulja koja je na ovim prostorima prisutna od davnina; otkrijte maslinike zadarske regije s nekim od najstarijih stabala maslina na svijetu.

Svatko zna koliko je maslina važna za cijelu Dalmaciju. Ova regija njeguje dugu intimnu vezu sa "zelenim zlatom", koje ovdje raste u bezbrojnim redovima plodnih maslinika. Cijelo područje obiluje bujnim stablima maslina koje oduševljavaju oko, a okolišem šire bogat ugodan miris. Dok putujete kroz Zadarsku županiju, od Ravnih kotara preko primorja do otoka, naći ćete mjesta gdje možete kušati maslinovo ulje u raznim nijansama zelene. Možda najbolje mjesto za otkrivanje tajni drevnog maslinarskog zanata je otok koji je Zadru najbliži, zeleni Ugljan, prekriven izvrsnim maslinicima.

KRALJICA ZAČINA

Što je jelo bez soli? Ne brinite, u ovom vodiču vam ne nudimo takvo jelo, već vas vodimo u mjesto gdje se sol proizvodi – u Nin.

image
Solana u Ninu
Nikola Matic

Samo 15 minuta vožnje od centra grada Nina , možete upoznati stoljećima staru tradiciju proizvodnje soli, posjetiti Muzej soli i ponijeti sobom razne proizvode sa i od soli, uključujući i prirodu kozmetiku ili čokoladu sa ninskom soli. Stoljećima, još od rimskog doba, Ninska solana proizvodila je sol. U to je vrijeme ona imala jednaku vrijednost kao i zlato pa su čak rimski vojnici bili plaćani u soli!

SLATKA KAPLJICA

Maraschino je originalan zadarski liker priznat diljem svijeta. Prepoznatljiv je po karakterističnom slatkom okusu i aromatičnom mirisu. Priprema se po tradicionalnoj recepturi ljekarnika dominikanskog samostana s početka 16. stoljeća. Ovaj pripravak iz destilata autohtone sorte višnje maraske s razlogom nosi ime „kralj likera“. Liker je prihvaćen i i omiljen na svim europskim dvorovima, a i Napoleonu je bio omiljeni liker. Boca tradicionalno opletenog Maraschina proglašena je autentičnim hrvatskim suvenirom. Svakako ga probajte u regiji, no ostavite mjesta i za poneku bocu u prtljazi!

image
Kalelarga, Zadar
Nikola Matic

KRALJICA VOĆA

Vrijeme je za nešto slatko! Smokve, jedan od simbola Dalmacije i Mediterana, uživaju se na mnogo načina u Zadru. U sezoni svježe, direktno sa stabla, sušene kao delicija tijekom cijele godine, kao i u brojnim kolačima i ukusnim džemovima i marmeladama.

Nakon pročitanog vodiča, vrijeme je za degustaciju!

Reci DA! gastro delicijama zadarske regije. Mi te čekamo punog stola!

image
Hanza media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:21