promo

Reci DA! svježem zraku i čistom moru. TOP 5 avantura za aktivni odmor u zadarskoj regiji

Crkva Svetog Donata, Zadar
 Nikola Matic

Spremate se na godišnji odmor i u potrazi ste za prirodnim ljepotama, a u isto ste vrijeme željni aktivnosti na svježem zraku? Ako je odgovor DA! čekamo vas u Zadarskoj županiji!

Zaplivajte, zaronite, planinarite, surfajte, veslajte, skočite, otkrijte netaknuto zaleđe i arhipelag koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Donosimo vam top 5 aktivnosti koje regija nudi uz povjetarac u kosi i miris mora u zraku.

AVANTURA NA DVA KOTAČA

U Zadarskoj županiji se nalazi niz dobro označenih panoramskih biciklističkih staza koje će ponuditi uzbuđenje i prvorazrednu ugodnu rekreaciju. Za jednodnevni đir biciklom, pronađite neko od primorskih sela i plaža. Sve što trebate jest ukrcati se na trajekt i uputiti preko Zadarskog kanala.

image
Tkon, otok Pašman

Ako se vozite trajektom do otoka Ugljana, možete lako doći i do otoka Pašmana. Naime, most povezuje ova dva otoka, pa čine idealno mjesto za bijeg na “dva za jedan” otok. Otok Ugljan poznat je i kao otok maslina. U davnim je vremenima otok bio poznat kao Olio (ulje), kao što mu ime govori, po tome što broji tisuće stabala maslina. Fantastična lokacija na Ugljanu su i ruševine tvrđave Sv. Mihovil iz 13. stoljeća s koje puca predivan pogled na cijeli arhipelag. S Otoka maslina krenite preko mosta i stižete do otoka Pašmana na kojem se nalazi nekoliko biciklističkih staza prilagođenih za brdske avanturiste, ali i za rekreativce. Biciklističke staze spajaju cijeli otok te su označene putokazima tako da se ne možete izgubiti.

image
Plaža Ždrijac, Nin
Nikola Matic

Ako se pak odlučite za vožnju sjeverno od Zadra, krenite prema Zatonu, Ninu, otoku Viru, Starigradu i otoku Pagu te uživajte u predivnom raznolikom okruženju. Istodobno ćete proći najzapadnijim dijelom kopnenog zaleđa Dalmacije kraj Privlake, grubom „mjesečevom“ površinom Paga, stjenovitim brdima Vira, strmim stazama Nacionalnog parka Paklenice i mnogim drugim krasnim mjestima. Ako vas put navede prema jugu, prema Bibinjama, Sukošanu, Biogradu, Pakoštanima i Parku prirode Vrani, vozit ćete neznatno manje zahtjevnim stazama i približiti se divnim morskim odmaralištima.

Bilo da si rekreativac ili profesionalac, reci DA! avanturi na dva kotača!

AVANTURA NA PLANINI

Silazimo s dva kotača i krećemo dalje pješice u planinarsku avanturu. Otprilike 40 km od središta grada Zadra nalazi se Nacionalni park Paklenica, prepun pješačkih staza, prilagođenih početnicima te najnaprednijim izletnicima i planinarima. Krenite laganim stazama pa sve do onih ozbiljnih i zahtjevnih planinarskih staza koje vas vode do najviših vrhova planine Velebit.

image
NP Paklenica

Nacionalni park Paklenica je ujedno i najposjećenije penjalište u Hrvatskoj, ali i jedno od važnijih penjališta u Europi. Penjanje po stijenama vrlo je raznoliko: od sportskih ruta za jedan uspon do ruta za penjanje na velike zidine do 350 m, ugošćavanje apsolutnih početnika, kao i najiskusnijih penjača. Ukupno je 590 ruta na vapnenačkim stijenama od kojih je većina obložena vijcima.

Za laganu šetnju ili zahtjevniji uspon, reci DA! avanturi na planini!

AVANTURA U DUBINAMA

Na Velebitu se ne morate uvijek penjati; možete se i spuštati u dubine! Na ovom području se nalazi oko 80 spilja i jama, od kojih su najprivlačnije spilja Modrič, pećine Cerovac te spilje Manita peć i Strašna peć na Dugom otoku. Predlažemo da ih sve obiđete jer svaka čuva svoju čaroliju.

image
Dugi Otok

No ne kriju samo planine svoje dubine. Zavirite u podvodni svijet Zadarske regije koji je pravi raj za ronioce zbog svoje raznolikosti, a posebno zahvaljujući pristupačnoj obali i stotinama otoka. Smještena u središnjoj zapadnoj Dalmaciji, regija obuhvaća područje od otoka Paga, preko manjih otoka Premude, Ista, Molata, Silbe, prema većim: Dugom otoku, Ugljanu i Pašmanu. Geografski se prostire na Kornate i zasigurno je jedno od najzanimljivijih odredišta za sve ljubitelje mora i podmorja.

image
promo
Nikola Matic

Vrhunska lokacija za ronjenje je svakako Park prirode Telašćica - mjesto na kojem oštre bijele litice visoke 162 metra zaranjaju u duboko plavo more. Ronjenje je dopušteno od travnja do studenog na četiri lokaliteta - u blizini otočića Sestrica Mala, Korontan, Garmenjak Veli i Garmenjak Mali, a vidjet ćete litice u veličanstvenim bojama, obogatih morskom faunom i ukrašenih crvenim kolonijama gorgonija.

Za planinske spilje i podvodni svijet, reci DA! avanturi u dubinama!

AVANTURA NA MORU

Volite li uživati u čistome mirisu borova, soli i mora, odaberite sportove na vodi! U cijeloj zadarskoj regiji možete isprobati veslanje, jedrenje na dasci, kiteboarding, wakeboarding i druge slične sportove.

image
promo
Nikola Matic

Ako ste ljubitelj kitesurfinga, ne propustite plažu Ždrijac u Ninu koja pruža optimalne uvjete za učenje i usavršavanje tehnike i znanja ovog sporta. Ali najvažnije je, naravno, zabaviti se! Isprobajte SUP, parasailing, bananu, pedaliranje, jet ski i mnoge druge aktivnosti koje plaže nude za cijelu obitelj u Ninskoj ili Biogradskoj rivijeri.

Za vjetar u kosi, reci DA! avanturi na moru!

AVANTURA NA RIJECI

Ako ste za sportove na vodi, ali možda ne nužno za jedrenje ili plivanje, zadarska vam regija opet nudi širok izbor. Ljubitelji raftinga, kajaka i kanuinga svakako bi trebali posjetiti spektakularni kanjon Zrmanje, kojim istoimena zelena rijeka ustrajno teče prema jugu i moru, stisnuta između stijena i brežuljaka duljinom od 69 km.

image
Zrmanja
Nikola Matic

Zrmanja je jedno od najpopularnijih mjesta za rafting u Hrvatskoj. Udaljeno područje zadarskog zaleđa idealno je mjesto za bijeg - zamijenite užurbani grad za veslo i nećete se razočarati.

Za brzace, stijene i brežuljke, reci DA! avanturi na rijeci!

image
Hanza media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:05