Renomirani svjetski stručnjaci iz područja neurokirurgije dolaze u Hrvatsku

Domaćin međunarodnog skupa iz stereotaktičke i funkcijske neurokirurgije je KB Dubrava

doc.dr.sc. Fadi Almahariq, dr. med.

 Promo

Po prvi put u Hrvatskoj održat će se međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije od 5. do 6. svibnja 2023. u Zagrebu. Zavod neurokirurgije Kliničke bolnice Dubrava domaćin je ovog važnog međunarodnog događaja.

Klinička bolnica Dubrava ujedno je Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju.

Istaknuti i cijenjeni svjetski stručnjaci osobno će predstaviti svoja izvanredna iskustva i istraživanja, među kojima su prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju, prof. Walid Ahmed Abdel Ghany, predsjednik međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery MSSFN-a i doktor Harith Akram, neurokirurg iz najuglednije neurokirurške klinike u Engleskoj i svijetu Queen Square Hospital London.

Odaziv i sudjelovanje brojnih renomiranih stručnjaka potvrđuje da je Zavod za neurokirurgiju KB Dubrava prepoznat na međunarodnoj razini, te se potvrđuje svjetska kvaliteta stručnog osoblja i njihovog rada.

image

doc.dr.sc. Fadi Almahariq, dr. med.

Promo

Voditelj tečaja je specijalist neurokirurgije KB-a Dubrava, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med., koji je ujedno član upravnog odbora međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery pod pokroviteljstvom Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju (WSSFN).

Pozvali smo najveće stručnjake iz cijelog svijeta - iz Engleske, Češke, Egipta, Njemačke, Jordana, Saudijske Arabije i Slovenije. Cilj je da podijelimo znanje i iskustva, usporedimo naše i njihove rezultate i naravno, da razmijenimo tehnike i kontakte, da naš Zavod bude međunarodni certificirani edukacijski centar za sve mlade specijalizante i specijaliste neurokirurgije iz cijeloga svijeta iz područje stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije, istaknuo je doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med. te dodao, ovo je prvi put da se na ovakvoj svjetskoj razini kod nas praktično vježba kako se dubinska mozgovna stimulacija (DBS) radi i koje je naše iskustvo u tome te se time omogućuje svim sudionicima da se na jednom mjestu educiraju od vodećih svjetskih stručnjaka.

U Kliničkoj bolnici Dubrava će se 5. i 6. svibnja 2023. održati međunarodni tečaj iz stereotaktičke i funkcijske neurokirurgije pod vodstvom doc. dr. sc. Fadija Almahariqa. S iznimnim zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji prvog tečaja ovakve vrste u Republici Hrvatskoj gdje će domaći i međunarodni stručnjaci imati prilike podijeliti iskustva i steći nova saznanja iz vrlo zahtjevnog područja neurokirurgije te obogatiti vlastitu kliničku praksu. Ovaj je događaj posebno značajan za KB Dubrava u kojoj unutar Zavoda za neurokirurgiju djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju, ali i sve suradne specijalnosti koje sudjeluju u liječenju ovih bolesnika. Želimo srdačnu dobrodošlicu svim našim gostima i uspješan stručni tečaj te pozivamo sve zainteresirane stručnjake na sudjelovanje, istaknuo je ravnatelj KB Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med.

image

prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med.

Promo

Sudionici međunarodnog tečaja iz stereotaksijske i funkcionalne neurokirurgije imat će priliku čuti kako započeti stereotaktičke operacije u svojim ustanovama, uvježbati planiranje dubinske mozgovne stimulacije od ulazne do ciljne točke, postavljati pitanja najboljim stručnjacima na tom području te razmijeniti iskustva pri čemu će ujedno stvoriti kontakte s drugim centrima.

Dubinska mozgovna stimulacija je postala vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost. DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine, svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog DBS-a u svijetu.

Funkcijska neurokirurgija je sad u vrhuncu, u peaku napretka na svjetskoj razini, a dobrobiti za pacijenta i poboljšanje kvalitete života upotrebom ove metode su velike. Funkcijska neurokirurgija djeluje na funkcije mozga – bazalne jezgre, neurotransmitere itd. To je veliko područje i mogućnost za istraživanje je iznimna.

Kod bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest i tremor već kod prvog uključenja DBS-a se vidi učinak, prestane tremor, pacijent postane pokretljiviji, hoda. Kod distonije je potrebno duže vrijeme stimulacije da se postigne maksimalni rezultat zbog kontrakture muskulature. Kod takvih pacijenta nakon ugradnje DBS-a rad s fizioterapeutom nekoliko mjeseci nakon ugradnje je od iznimne važnosti. Bitno je istaknuti da pacijenti nakon operacije vraćaju svoju pokretljivost, voze bicikl, hodaju, a to je povratak u svakodnevnicu te se time podiže kvaliteta života bolesnika i njihove obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:42