Rijeka 2020

Riječki filmski forum – trinaest istaknutih recentnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta!

Ako ste u Rijeci, ne propustite niz sjajnih igranih i dokumentarnih naslova iz cijeloga svijeta
Riječki filmski forum 2020

Rijeka, 18. kolovoza – Prvo izdanje Riječkog filmskog foruma održat će se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljetnom Art-kinu u Rijeci i publici premijerno predstaviti niz sjajnih igranih i dokumentarnih naslova iz cijeloga svijeta. RIFF se održava u okviru programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a novi koncept ove filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi tematiziraju.

Riječki filmski forum 28. kolovoza otvara regionalna premijera filma Za Samu, jednog od najnagrađivanijih ovogodišnjih dokumentaraca sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa, a projekcija se održava u suradnji s međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDox. Riječ je o zapanjujućem uratku u kojem se autorica kroz intimnu formu filmskog pisma obraća svojoj kćeri pripovijedajući o preživljavanju u Siriji tijekom građanskog rata. Za Samu je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarca, prvi je dokumentarac u povijesti nominiran za čak četiri prestižne nagrade BAFTA, a osvojio je između ostalog, nagradu publike na festivalu IDFA, Europsku filmsku nagradu za najbolji europski dokumentarac, nagradu Zlatno oko na festivalu u Cannesu, nagradu Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Al Jazeera Balkans.

Filmski program Riječkog filmskog foruma donosi još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a selekcija je rezultat timskog rada kolektiva Art-kina predvođenog ravnateljicom Slobodankom Mišković i filmskog kritičara Dragana Rubeše. Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega.

Nakon otvaranja, u subotu, 29. kolovoza, uslijedit će riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije Tereza37, u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom. Premijeri će nazočiti i sam redatelj, producentica filma Irena Marković te scenaristica i glavna glumica Lana Barić, u ulozi 37-godišnje Tereze koja, u upornom nastojanju da postane majka, otkriva novostečenu slobodu.

Pored Tereze37, igrana selekcija RIFF-a donosi filmove sa snažnim ženskim ulogama, redateljske dugometražne prvijence mladih i nagrađivanih redatelja: američku indie dramu s elementima komedije Sveta Frances Alexa Thompsona i belgijsku dramu o odrastanju Cleo Eve Cools. Iz Irana na veliko platno Ljetnog Art-kina premijerno stiže napeta i uzbudljiva kriminalistička drama Samo 6,5 Saeeda Roustaeea te aktualan dokumentarni film Pljačka o lošem upravljanju vodenim resursima u Iranu koji nemaju samo ekološke, već i društvene posljedice.

Društveno-politički odraz današnjice donosi i nagrađivani Mamac Marka Jenkina, začudan crno-bijeli igrani film snimljen na 16-mm vrpci, o posljedicama napadne apartmanizacije u pitoresknom britanskom priobalnom gradiću. Iz Južnoafričke Republike stiže Tetkica Olivera Hermanusa, drama o aparthejd režimu bjelačke vojske koja pronicljivo propituje poimanje muškosti.

U kombinaciji dokumentarno-igranog filma Drago mi je, drugovi! jedinstveni je testament oživljavanja minulih komunističkih kooperativa u ruralnim krajevima Portugala, američki dokumentarac Feels Good Man, još neprikazan u Europi, donosi fascinantnu priču o načinima na koje nepredvidiva i neuhvatljiva online stvarnost, kroz prizmu internetskog fenomena meme i kontroverzne platforme 4chan, može oblikovati naš svijet te ostaviti posljedice koje su izvan naše kontrole.

RIFF donosi i tri glazbena dokumentarca: irsko-britanski A Dog Called Money Seamusa Murphyja o stvaranju glazbenog albuma PJ Harvey, britanski White Riot Rubike Shah o formiranju Rock Against Racism inicijative uslijed porasta fašističkih i ksenofobnih tendencija u britanskoj javnosti sedamdesetih te DIY: Priča o Combat Rocku, finski dokumentarac o nastanku kultne glazbene izdavačke kuće Combat Rock Industry.

Od trinaest spomenutih naslova čak je deset hrvatskih premijera: Za Samu, Feels Good Man, Cleo, Pljačka, Samo 6,5, Drago mi je, drugovi!, Sveta Frances, A Dog Called Money, DIY: Priča o Combat Rocku i White Riot.

Ulaznice za Riječki filmski forum u prodaju kreću u petak, 21. kolovoza, a mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Zbog ograničenog broja mjesta, ne postoji mogućnost rezervacije ulaznica za RIFF. Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:09