ZA SVAKO JELO

Riža je namirnica koja vlada svijetom, a mi vam otkrivamo koje vrste koristiti kako bi vam jela ispala iznimno ukusna

Promo
 Peangdao

Jedna od najpopularnijih namirnica u prehrani zasigurno je riža, a razloga za to ima više. Iznimno ukusna, može se kombinirati uz brojna jela, od slatkih, gorkih pa do slanih i kiselih, a jednako se dobro nadopunjava uz povrće kao i uz meso. Ipak, uz veliku ponudu brojnih vrsta riža, često se nađemo u nedoumici i ne znamo koju odabrati za pojedino jelo.

image
Promo
Serezniy

Vrste riže po bojama i veličinama

Vrste riže prvenstveno se razlikuju u veličini, boji i načinu prerade, a osim najpoznatije bijele riže, možete pronaći crne, crvene i ljubičaste sorte. Smeđa riža također je iznimno popularna, ali u pitanju je bijela riža koja se razlikuje samo prema stupnju prerade. Kada pričamo o oblicima i veličini zrna, riža se u osnovi dijeli na rižu dugog zrna, srednjeg zrna i kratkog ili okruglog zrna. Zrno riže s dugim zrnima je četiri do pet puta duže od njihove širine, a riža ostaje zrnasta i lagana čak i nakon dugog kuhanja i stoga je idealna za pripremu salata. Srednjezrnata i kratkozrnata riža slična su po svojstvima jer sadrže više škroba, a također se omekšaju, navlaže i postaju ljepljivija kada se kuhaju te su fantastičan odabir kod pripreme juha, rižota i tradicionalnih jela poput punjenih paprika.

image
Promo
Serezniy

Vječno pitanje - koliko riže po osobi?

Jedno od kulinarskih umijeća je zasigurno pogoditi savršenu količinu riže po osobi. Kako bismo vam olakšali pripremu riže, uzmite u obzir da vam omjer kuhanja kod klasične bijele riže uvijek bude 1:1,5. Dakle, na jednu šalicu riže dodaje se jedna i pol šalica vode. Jedna šalica riže dovoljna je za prilog jelu za dvije osobe, a ako niste sigurni koju šalicu koristiti, poslužite se starim bakinim trikom i uzmite praznu čašicu od jogurta. Dakle, ako pripremate obrok samo za sebe, koristite pola šalice. Naravno, drugi tipovi riže se drugačije doziraju, a to ćemo vam otkriti u nastavku.

image
Promo

Koju rižu odabrati prilikom pripreme određenog jela i koliko ju kuhati?

Ako pripremate jušnata jela, svakako birajte Zlato polje Sant Andrea rižu srednje velikog zrna koja lijepo upijaju arome tijekom kuhanja. Ova visokokvalitetna riža srednjeg zrna odličan je izbor za jela koja će vas okrijepiti poput krem juhe od rajčica s maslinovim uljem, celerom, bosiljkom i Sant Adrea rižom. Za savršenu pripremu, rižu dodajte u vrelu vodu u omjeru 1:3 i kuhajte 12 do 15 minuta.

image
Promo

Rižoto ne može biti perfektan bez perfektne riže, a ovdje u spas dolazi Zlato polje riža Arborio, riža srednjeg zrna. Zlato polje riža Arborio sadrži više škroba koji se oslobađa pri kuhanju te tako daje rižotu savršeno kremastu teksturu. Zrna se međusobno ne lijepe, a odlično upijaju sve arome što znači da će vaš rižoto biti izrazito punog okusa. Rižu dodajte u vrelu vodu u omjeru 1:3 i kuhajte 15 do 17 minuta.

image
Promo

Ako vam treba riža za pripremu salate, mješavina riže, pira i ječma Zlato polje 3 Žitarice je idealna za vas. Trojstvo žitarica u ovoj kombinaciji možete koristiti kao bogatiju zamjenu za rižu, a možete se igrati i s vlastitim receptima, mogućnosti su uistinu brojne. Hranjive tvari, vlakna i bogatstvo okusa - kombinacija u kojoj se uživa trostruko! Mješavinu 3 žita dodajte u vrelu vodu u omjeru 1:4 i kuhajte 18 do 20 minuta.

image
Promo

Za sam kraj, ostavljamo kraljicu ljeta – punjenu papriku. Uz Zlato polje riža za Domaća jela, riže srednjeg zrna pripremit ćete ukusne punjene paprike kao što ih je pripremala vaša baka. Oblik i srednja veličina zrna riže, kao i visok udio škroba, odlično dolazi do izražaja u tradicionalnim, domaćim recepturama poput punjenih paprika. Rižu dodajte u vrelu vodu u omjeru 1:3 i kuhajte 12 do 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 13:11