Royal Hill Chardonnay: Prvi ozbiljan uspjeh mlade erdutske vinarije!

Odležani Chardonnay iz berbe 2020. ove je godine najbolje ocijenjeni chardonnay iz Hrvatske, na prestižnom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards

Royal Hill Estate Chardonnay

 Royal Hill

Erdutsko vinogorje nalazi se u Hrvatskom Podunavlju, tik uz državnu granicu i rijeku Dunav. Uz tlo koje uz krečnjak, lapor, glinu i pijesak, uključuje upravo Dunav ima ključan utjecaj na mikroklimu Erdutskog vinogorja. Vinogradi mlade vinarije Royal Hill nalaze se na vjerojatno najboljim položajima ovog vinogorja s 300-godišnjom tradicijom uzgoja vinove loze. To su južne padine lokaliteta Kraljevo Brdo, s magičnim pogledom na Dunav, koji prvo radi meandar oko Erduta da bi potom, preko Dalja, produžio put prema Vukovaru. Ovo vinogorje vrlo je pogodno za uzgoj grožđa sorte chardonnay, koja je u svijetu gotovo sinonim za suho bijelo vino.

Chardonnay ili „vino vinara“

image

Najbolji Hrvatski Chadronnay po izboru Decantera

Royal Hill

Chardonnay podjednako preuzima osobnosti terroira, ali i utjecaj vinarskih tehnika. Burgundski chardonnay je tipično visoko mineralan uz aromu breskve, dok su australski i novozelandski znatno svježiji, čak hrskavi te bogati aromama zelenog i tropskog voća. Kalifornijski vinari osamdesetih i devedesetih godina popularizirali su chardonnay odležan u drvetu. Njegov okus je bogatiji, a aromatikom dominiraju vanilija, karamela i putar.

Royal Hill Estate Chardonnay iz Erduta!

image

Royal Hill Estate Chardonnay

Royal Hill

Potencijal ovog vina u Erdutskom vinogorju prepoznala je vinarija Royal Hill Estate. Njihov je Chardonnay na ovogodišnjem Decanteru (DWWA 2023) s ocijenjenih 92 boda osvojio srebrnu medalju, kao najbolje ocijenjeni mirni chardonnay iz Hrvatske. Opisali su ga kao “krasno vino s aromama breskve i karamele, sa živahnim kiselinama te okusom koštuničavog voća i vanilije, dugačkog završetka.” To s pravom skreće pažnju na njega i izdvaja ga među ostalim hrvatskim mirnim chardonnay vinima.

Odležano 24 mjeseca na finom talogu u 500 litrenim bačvama od slavonskog hrasta, ovo vino objedinjuje sve što se od chardonnaya može očekivati. Osim putrastim okusom, osvaja punoćom i čvrstom strukturom, s dugim završetkom i elegancijom, poput najcjenjenijih kalifornijskih chardonnaya. Uz jedinstven pečat erdutskog vinogorja, arome proljetnog cvijeća, breskve i žute šljive zaokružuju svježi brioš i narančina kora.

Iako mlada, Royal Hill Estate je iznimno ozbiljna i ambiciozna vinarija koja je s proizvodnjom vina krenula tek 2020. godine, a već na prvom nastupu osvojila dva od dva Decanter odličja za Chardonnay i Rosé iz 2022. godine. Vinarija je pristutna na tržištu od 2021. godine, a njena vina su već ulistana na vinske karte cijelog niza prestižnih restorana i hotela. Moguće ih je pronaći i u trgovinama Roto Dinamic, MIVA galeriji vina, Vrutku, u trgovinama lanca Jadranka na Lošinju, a također i u najboljim vinotekama kao što su Atrox, Moments, Vinita, Vinoretum, Vintesa i Wine & Co.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:36