Skrivene priče

Slavonija je puno više od kulena i bećarca, ove jeseni istražite njene nepoznate adute

Najstariji podrum u Kutjevu, najveća crkva i najdulji korzo u Slavonskom Brodu, najdulji secesijski niz u jugoistočnoj Europi, ali i super provod u Osijeku, Državna ergela u Đakovu i Lipiku, opuštajuća šetnja uz Dunav… – vrijeme je za putovanje Slavonijom
Dvorac Eltz_Vukovar
 Ivo Biočina

Od Vinkovaca, najstarijeg naselja u Europi u kojem se neprekidno živi osam tisuća godina i u kojem je pronađen najstariji indo-europski kalendar Orion, do ambijentalnih baroknih središta slavonskih gradova, od dvoraca na obali Dunava i Strossmayerovog Đakova do ambijentalnih sela s lijepim crkvama i kapelicama, od obnovljene tvrđave u Slavonskom Brodu do urbanog ritma u osječkoj Tvrđi, od modernih virovitičkih pročelja u bojama poznate avangardne umjetnice Edite Schubert do vukovarskog street arta… - Slavonija je pravo otkriće.

image
Tvrđava_Slavonski Brod
Ivo Biočina
image
Muzej vučedolske kulture
Bojan Haron Markičević

Muzej vučedolske kulture morate posjetiti

Prvi su pripitomili psa, prvi su uzgajali goveda, prvi su proizvodili pivo, prvi su vozili kola na četiri kotača, prvi su zabilježili datum u povijesti čovječanstva – 22. veljače 2.898 godina prije Krista, znali su čuvati i obrađivati meso, imali su i pušnice, a vučedolska golubica i vukovarska čizmica vrhunac su keramičke proizvodnje. Ova napredna indoeuropska civilizacija živjela je u Vučedolu između 3.000 i 2.500 godine prije Krista. Na arheološkom nalazištu izgrađen je Muzej vučedolske kulture, vrhunsko zdanje moderne arhitekture. S multimedijalnim postavom i izvrsnim vodičima, oko sat vremena obilaska brzo prođe.

image
Ladanjsko imanje Principovac_Ilok
Bojan Haron Markičević
image
Dvorac Janković_Suhopolje
Matija Rođak

Slavoniju su voljeli plemići

Od Virovitice do Iloka otkrit ćete stare utvrde, kurije i dvorce u kojima su nekada uživali plemići, kneževi i grofovi. Jedan od najljepših obnovljeni dvorac Janković iz 18. stoljeća u Suhopolju, danas je atraktivan Centar za posjetitelje s 15 soba, 5D kinom, multimedijalnom dvoranom…, a uskoro i vinskim podrumom i wellnessom. Uz kurije, ladanjska imanja i ljetnikovce nezaobilazni je dio Plemićke rute na kojoj je i obnovljeni ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, informativno-edukativni centar i hostel Dravska priča, prava oaza za ljubitelje prirode.

image
Iločki podrumi
Bojan Haron Markičević

Slavonski podrumi ne privlače samo vinoljupce

Od najstarijeg podruma u ovom dijelu Europe kojeg su u Kutjevu u 13. stoljeću izgradili cisterciti, do onog najvećeg u Hrvatskoj na tri etaže u Kneževim vinogradima, od živopisnih baranjskih gatora i surduka do Starih podruma u Iloku iz 15. i 18. stoljeća u kojima je kneževska obitelj Odescalchi 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine i Prinsipovca, poznatog srijemskog vinorodnog položaja i ladanjskog imanja – u Slavoniji je vino stil života još od kada je zasađen prvi trs vinove loze u trećem stoljeću.

image
Most u Osijeku
Denis Despot

Tu je nekad bilo more…

Možda niste znali da je Papuk prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. A, za sve ljubitelje morskih dubina Slavonija ima skrivenog asa u rukavu: moderan posjetiteljsko-edukacijski centar Kuću Panonskog mora u Velikoj. Želite li upoznati bogati zaštićeni životinjski i biljni svijet posjetite Interpretacijski centar Terra Panonicu u Pleternici, gradiću poznatom po tradicionalnom bećarcu.

Više na: https://slavonia.travel/slavonija-puna-neispricanih-prica/hr/

image
Hanza media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:53