ODMOR KAKAV ZASLUŽUJETE

Slavonska ravnica neka vam bude idealno odredište za sasvim drugačiji godišnji odmor

Papuk
 Luka Balkovic

Ljetni godišnji odmor najčešće provodimo uz Jadransku obalu, ali s obzirom na sve što se ove godine izdogađalo, možda je vrijeme da se posvetite istraživanju ostatka zemlje. Jedan od nebrušenih dragulja zasigurno su Slavonija i područje Baranje koji obiluju prirodnim ljepotama, ali i povijesnim građevinama i arheološkim lokalitetima koji oduzimaju dah te nevjerojatnom gastro i enološkom ponudom. Stoga vam donosimo pet lokacija koje ne smijete propustiti posjetiti!

image
Kopački Rit
Xbrchx

Park prirode Kopački rit

Park prirode Kopački rit jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe. Park obuhvaća prostor oko ušća Drave u Dunav kod Osijeka površine 238 hektara, a dio Kopačkog rita stavljen je pod strogu zaštitu kao specijalni zoološki rezervat. U parku je dom pronašlo više od 300 vrsta različitih ptica, dok se u vodi nalazi više od 40 različitih vrsta riba. Ipak, zaštitni znak parka su krda jelena, iako su jednako velika i krda divljih svinja. Za turistički posjet savjetujemo razgledavanje s vodičima panoramskim brodom i čamcima, ali postoji i opcija razgledavanja na kolima s konjskom vučom te pješice.

image
Slap Jankovac, Papuk
Mario Krpan

Papuk

Iako je Slavonija poznata po svojim ravnicama, livadama i poljima, iz Panonskog mora izdiže se Slavonska planina Papuk i to na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Impozantna raskoš šume planinske bukve, ali i hrastovi, jele i drugo drveće. Predlažemo da posjetite najljepši dio Papuka koji čini park-šuma Jankovac, jedno od najomiljenijih slavonskih izletišta. Osim prekrasne šume i nepreglednih livada, očarat će vas Jankovački slap. . Također, lokalitet Rupnica prvi je geološki spomenik prirode u Hrvatskoj – zaštićen zbog pojave stubastog lučenja vulkanskih stijena i ujedno predstavlja geološku jedinstvenost u našoj zemlji. Zahvaljujući svojim geološkim značajkama, područja parka prirode Papuk je 2007. godine dobilo status geoparka.

image
Tvrđava Brod
Riccardo_mojana

Tvrđava Brod i franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod oduvijek je bio grad koji je imao stratešku prometnu ulogu gdje se kontrolirao granični prijelaz prema Turskoj i povezivalo glavne trgovačke putove. Stoga ne iznenađuje kako je Austrija u vremenu 1715. do 1780. godine upravo u Slavonskom Brodu sagradila veliku Carsku i kraljevsku slavonsku pograničnu tvrđavu Brod na rijeci Savi. Tvrđava Brod je svojedobno bila namijenjena za smještaj 4000 vojnika i 150 topova, a danas je proglašena spomenikom kulture i osvaja svojom veličinom i ljepotom.

Jedna od atrakcija Slavonskog Broda također je i barokni franjevački samostan koji je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj.

image
Osječka Tvrđa
Xbrchx

Osječka Tvrđa

Impozantna Osječka Tvrđa izgrađena je u 18. stoljeću, a svakoga će osvojiti svojim bedemima i gradskim vratima, romaničkom jezgrom, te kvadratnim glavnim trgom. Tvrđa neosporno pripada najznačajnijim starim hrvatskim gradskim jezgrama i najbolji je prikaz očuvanih baroknih vojnih zgrada te idealno spaja vojnu utvrdu i organiziran građanski život.

image
Đakovačka katedrala
Zdravko Troha

Đakovačka katedrala

Monumentalna katedrala sv. Petra, apostola svojevrsni je „svjetionik“ grada Đakova i cijele Slavonije. Smještena je na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, koji ju je ujedno i dao izgraditi početkom 18. stoljeća. Izgrađena je u romaničkom i gotičkom slogu, a posebice je prepoznatljiva zahvaljujući crvenoj opeki. Unutrašnjost crkve jednako je raskošna zahvaljujući prekrasnim vitrajima i oltaru, a poseban sklad unutrašnjosti daju fresko-slike, rad Aleksandra-Maximiliana Seitza i njegova sina Ludwiga Seitza. Pri posjetu katedrali također nemojte zanemariti pogledati orgulje koje su jedna od najvećih vrijednosti katedrale, sa specifičnom velikom rozetom u pozadini. Da je u pitanju najljepša crkva između Venecije i Carigrada potvrdio je i sam papa Ivan XXIII., a na vama je da se osobno uvjerite u njezinu ljepotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:46