MOĆ OSMIJEHA

Smijeh je lijek: Zašto je važno smijati se i koji su pozitivni učinci smijeha na naše zdravlje

iStock

Svima je dostupan, dijeli se besplatno i svatko ga ima. Svatko ga razumije i lako koristi i s ovim se prirodnim lijekom ne može pretjerati. Riječ je o smijehu, čudu koje jača imunološki sustav, daje energiju i smanjuje bol. Smijeh je jedan od najboljih urođenih obrambenih mehanizama našeg organizma, dobro raspoloženje smanjuje hormone stresa i produljuje život. Također, smijeh se može smatrati i fizičkom aktivnošću, jer djeluje odlično na cirkulaciju, rad srca i krvne žile, a kako pomaže u opskrbi tijela kisikom, ne samo da nam puni baterije energijom nego i povećava kapacitet pluća. Otkrivamo zašto je važno smijati se i kako će vam doza kvalitetnog smijeha promijeniti život.

Smijanje smanjuje razinu stresa i anksioznosti

Hormon stresa, kortizol, može izazvati nesanicu, anksioznost i depresiju, a smijanjem smanjujemo njegovu razinu u tijelu. Osim što smijeh smanjivanjem razine kortizola pomaže u borbi s anksioznošću i stresom, jača imunološki sustav. Ujedno, humor nam može pomoći da svakodnevne probleme postavimo u perspektivu, a tako jačamo sposobnost rješavanja problema u teškim situacijama.

image
iStock

Smijanje jača imunitet

Sustav za obranu od bolesti nevjerojatan je obrambeni mehanizam koji zbog pogrešnog načina života zna i oslabiti. Vaše je tijelo opušteno dok se smijete, što pridonosi zdravlju. Osim toga, smijanjem se izlučuje hormon poznat i kao prirodni lijek protiv bolova, endorfin, kao i hormon sreće serotonin. Kad se smijete, povećavaju se stanice zadužene za jačanje imuniteta i antitijela zadužena za borbu protiv infekcija. Dnevna doza smijeha štiti vas od bolesti i sprečava negativne efekte koje stres čini našem tijelu.

Važan je čimbenik u socijalnim interakcijama

Nasmijana osoba donosi sreću drugima i poboljšava njihovo raspoloženje. Humor i opuštenost formula su koja jača komunikaciju, međuljudske veze i osigurava kvalitetnije druženje. Smijeh je zarazan - istraživanja pokazuju da je znatno zarazniji negoli, primjerice, zijevanje jer mozak automatski odgovara na njega, ako ga čuje u okolini. Smijeh nas povezuje s prijateljima i članovima obitelji i učvršćuje naše sposobnosti za interakciju, a čak pomaže i u očuvanju zdravog i intimnog odnosa među supružnicima.

image
iStock

Čini vas privlačnijima

Koliko god vas možda iritirao nečiji smijeh, ne možete si pomoći i gledate pozorno tu osobu. Pitate se zašto se smije i što je čini sretnom. Studije su pokazale da su ženama privlačniji muškarci koji imaju razvijen smisao za humor. Također, muškarcima su privlačnije žene koje se smiju njihovim šalama. Humor vam omogućava da se osjećate ugodnije u društvenim situacijama i omogućuje vam da proširite vaš krug poznanstva. Ne dajte da vas išta sprječava - smijte se na sav glas i budite u centru pozornosti. Imajte na umu da time činite pozitivne stvari za vaš izgled jer se tada koža i mišići lica zatežu, stoga ćete dulje izgledati mlađe.

Nahranite svoje tijelo potrebnim vitaminima za dodatnu energiju

Dodatna doza potrebnih vitamina učinit će vas sretnijima i napunit će vas pozitivnom energijom. Kako biste povisili razinu tjelesne energije, obratite pozornost na antioksidanse u prehrani, namirnice s vitaminima, izbjegavajte kofein i gazirana pića, posegnite za prirodnim cijeđenim sokovima koji u trenu vraćaju energiju, smoothiejima koji su osim vitaminima bogati i vlaknima te reguliraju probavu. Tu su i inovativni dodaci prehrani i nutrijenti koji dokazano podižu energiju, a dnevnu dozu potrebnih vitamina koji će nahraniti vaše tijelo i učiniti vas energičnijima i sretnijima pronađite u svojoj Cedevita bočici koja će vaš oduševiti novim dizajnom i raznim okusima koji će oduševiti čak i najzahtjevnije nepce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:14