Snaga mikrobioma i zdravlja probavnog sustava

Purina

Naša je hrana prepuna skrivenih opasnosti, poput masne hrane koja vrlo lako može preopteretiti gušteraču i rezultirati akutnom upalom ili u prijevodu po život opasnim stanjem uz povraćanje, bolove i proljev. Umjetni zaslađivač ksilitol, grožđice, čokolada i muškatni oraščić, često prisutni u blagdanskim kolačima – su, štoviše, veoma toksični za kućne ljubimce. Klinički znakovi trovanja očituju se vrlo brzo, već unutar 24 sata od konzumacije, no mogu se manifestirati i kasnije, u obliku povraćanja, proljeva, opće slabosti, te ukoliko je toksin prisutan u visokoj dozi, zatajenjem organa. Konzumacija kuhanih i pečenih kostiju nije nimalo opasna, i može rezultirati cijelim nizom hitnih, po život opasnih stanja: od opstrukcije i laceracije jednjaka i crijeva ili opstipacije probavnog sustava. Stoga je bitno i tijekom blagdana ostati dosljedan prehrani od provjerenog proizvođača na koju je vaš ljubimac navikao. Puno je savjeta koje možemo pročitati, novih trendova u prehrani i zanimljivih dodataka na tržištu, ali je bitno uvijek potražiti savjet od svog veterinara oko njihovog korištenja. Naime, kod kućnih ljubimaca, ukoliko se nalaze u stresnom okruženju, čak i najmanja promjena rutine može dovesti do disbalansa mikrobioma i posljedično probavnih poremetnji.

image

Purina

Međutim, iako se možemo truditi umanjiti štetne posljedice svih stresora koji okružuju naše kućne ljubimce tijekom blagdana nekada to nije moguće u potpunosti ostvariti. Buka od vatrometa, glasne glazbe i mnoštva novih ljudi u prostoru ili putovanje često će negativno utjecati na kućne ljubimce kod kojih se upravo na razini probavnog sustava manifestira nakupljeni stres u vidu mekše stolice, proljeva ili gastritisa. No, hranom možemo ojačati probavni sustav i njegov mikrobiom. Poznato je da je mikrobiom probavnog sustava najbitniji pokazatelj zdravlja te su sve češća istraživanja koja ukazuju kako je njegova protektivna uloga u zaštiti organizma od stresora i kroničnih bolesti poput idiopatske bolesti crijeva, neraskidiva. Pod utjecajem navedenih saznanja su i najnovija istraživanja koja ukazuju da je modifikacija mikrobioma bitna strategija kojom možemo unaprijediti zdravlje i dobrobit naših četveronožnih prijatelja. Na mikrobiom izravno možemo utjecati korištenjem probiotika i prebiotika. Probiotici su živi sojevi korisnih bakterija koje imaju ulogu povećati bakterijsku fermentaciju u debelom crijevu i produkciju korisnih spojeva poput kratkolančanih masnih kiselina – butirata. Takvi spojevi posljedično protektivno djeluju na sluznicu i propusnost enterocita crijeva te im služe kao izvor energije. Također, istovremeno će povećati udio korisnih baterijskih sojeva koji smanjuju upalni odgovor i onemogućiti umnažanje patogenih bakterija. Korištenje vlakana u vidu prebiotika također je bitna strategija zaštite probavnog sustava i osiguravanje njegovog zdravlja, pri čemu proizvođači hrane moraju imati na umu da je bitno postići povoljan omjer topivih i netopivih vlakana koji će navedenu ravnotežu postići. Uravnotežen mikrobiom ima pozitivni učinak na imunosni sustav, sintezu vitamina B kompleksa i vitamina K u crijevu, što će rezultirati protuupalnim okruženjem koje će biti manje podložno reakcijama na antigene i iritaciju.

image

Purina Pro Plan Fortiflora probiotik

image

Purina Pro Plan Fortiflora probiotik

Mi se volimo nagrađivati hranom. Iako je hrana i za naše kućne ljubimce možda najlakši i najbrži motivator, bitno je znati da će ljubimac isto tako shvatiti da je to što je napravio bilo odlično ako mu navedeno pokažete dodirom, glasom ili igrom. Također će odlazak u prirodu, šetnja, istrčavanje i igra ipak biti najbolja nagrada za naše ljubimce. No svakako je bitno sa aktivnostima pričekati minimalno 2 sata nakon obroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:39