Konferencija

Startup Europe Regatta u Splitu povezala startupove, znanost i jedrenje

Može li naša mala zemlja s velikim prirodnim bogatstvima i ljudskim potencijalom postati društvo znanja?
Startup Europe Regatta 2020.

Može li naša mala zemlja s velikim prirodnim bogatstvima i ljudskim potencijalom postati društvo znanja - mjesto na kojem se razvijaju inovacije, a tehnološka rješenja izvoze globalno? Na konferenciji Startup Europe Regatta stekli smo dojam da je ovo moguće. Okupila se ovdje kritična masa znanstvenika, istraživača, investitora, startupova, korporacijskih lidera, kao i osoba s državnog vrha. Razgovori su se odvijali otvoreno i prirodno. Problemi su se iznosili bez zadrške i otvoreno. Startupovi su zahtijevali bržu administraciju, investitori isticali što traže da bi se zainteresirali i uložili u inovativne projekte, a znanstvenici govorili o crnoj rupi koja neupitno postoji na relaciji između akademskih dostignuća i njihove komercijalizacije.

U fokusu rasprava našle su se teme razvoja fintech projekata i digitalizacije. Iskusni bankari isticali su kako se vrijedi pozabaviti ovim područjem, inovirati i plasirati rješenja koja bankarstvo vode prema većoj digitalizaciji. Stvaranjem rješenja koja olakšavaju svakodnevne izazove običnih ljudi, moguće je pozicionirati se, privući ulagače i ostvariti uspjehe o kojima se posljednjih dana priča kao o novoj tehnološkoj groznici koja je zahvatila Hrvatsku. Uspješni primjeri domaćih inkubatora i akceleratora poput onog gaming industrije iz Novske mogu napraviti razliku.

Na Startup Europe Regati pitchevima se predstavilo i osam domaćih startupova s velikim potencijalom. Čak njih pet nalazi se u akceleratoru čistih tehnologija Europskog instituta za inovacije i tehnologiju EIT-Climate KIC RIS Croatia kojeg provodi ZICER. U natjecateljskom dijelu, najboljim je proglašen splitski startup Parklio koji je razvio inovativno rješenje u području parkiranja. Kako ništa ne bi ostalo samo na raspravi, startupovi su direktno povezani s investitorima. Kako će pregovori završiti, doznat ćemo uskoro.

Frane Šesnić, inicijator i glavni organizator ove konferencije ističe: „Drago mi je da smo uspjeli nastaviti kontinuitet i održali drugu po redu Startup Europe Regattu. Prilagodili smo se novim izazovima. Fokusirani na domaće eksperte, pokazali smo da možemo kreirati vrlo kvalitetan i zanimljiv sadržaj s uvijek aktualnim temama poput značaja i utjecaja istraživačkih institucija koje doprinose stvaranju inovativnog društva. Okupili smo stručnjake iz najboljih hrvatskih znanstvenih institucije poput Medilsa i Instituta Ruđera Boškovića. Povezali smo startupove s investitorima i akademsku zajednicu s poduzetnicima i korporacijama. Domaće tehnološke tvrtke pokazuju da je uspjeh moguć. Nakon ovog događaja vjerujem kako će se spirala želje za uspjehom još više pokrenuti, pa iako se i ne uspjelo od prve.“

Događaj je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Generalni sponzor bio je HEP, a medijski partner Jutarnji list.

Spajanjem ovih, za sada još uvijek nedovoljno povezanih grana, i to kroz gospodarsko-sportski događaj, potiče se pozitivna klima koja nas usmjerava prema većoj razmjeni znanja, boljoj suradnji i društvu uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:25