Što Gordon Ramsay radi u Hrvatskoj?

Gordon Ramsay i David Skoko

Nove avanture omiljenog chefa ponovno na National Geographic kanalu


Ne, ne otvara novi restoran niti odmara na obali. Ovaj čuveni chef britka jezika u trećoj sezoni pustolovno-gastronomskog serijala National Geographic-a „Neistražene kuhinje“ svjetskoj publici predstavlja bogatstvo i posebnosti hrvatske kuhinje uz još jednog slavnog kolegu – Davida Skoku.

Avanture britanskog chefa nastavljaju se od 29. kolovoza u 21:00h na National Geographic-u. Nova, treća sezona serijala „Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje“, Ramsaya je – u potrazi za nevjerojatnom, neobičnom i posebnom hranom - odvela u 10 novih destinacija: američke države Texas, Maine, Michigan i Sjevernu Carolinu, Portugal, Portoriko, Meksiko, Finsku, Island i – konačno! – u bajkovitu Istru. I u ovoj se kulinarskoj misiji Gordon ponovno mora dobro „pomučiti“ kako bi upoznao i isprobao nove okuse i neobične kombinacije i bio u top formi za konačni okršaj s lokalnim chefovima. Naime, Ramsay svoju hranu mora sam znati pribaviti, odnosno uloviti, upecati, ubrati. Uz minimalnu pomoć lokalaca. Sjajno je to što će, unatoč svim priznanjima i Michelinovim zvjezdicama, Ramsay bez problema (Dobro, uglavnom bez problema) probijati granice svoje izdržljivosti i vještina pa čak i straha.

image
Gordon Ramsay i David Skoko

Zasući će rukave, zajahati konja, roniti, boriti se protiv sila prirode .... što god je potrebno. A zahvaljujući njegovom specifičnom vokabularu i autoironiji, čak će i oni koji ne ljube previše gastro svijet, uživati u avanturama vrhunskog chefa i pritom upoznati zanimljivosti, skrivene kutke i običaje zemalja svijeta. Evo što vas čeka u prve četiri epizode:

U prvoj epizodi (29. kolovoza u 21:00h) Gordon je u potrazi za ultimativnim teksaškim specijalitetom – goveđim steakom. No prije toga mora savladati niz izazova kako bi otkrio pravu teksašku kuhinju i naučio što znači biti iz Teksasa: okuplja stado goveda, lovi čegrtuše (Spoiler alert: njegov instruktor, lovac na čegrtuše je slijep) i divlje svinje, skuplja divlje povrće i začine, uči kako se radi chilli i izvorne meksičke tortille. Kada se konačno dočepa steaka iz snova, on završi u njegovoj tavi, ne u tanjuru. Naravno, u dvoboju s lokalnim chefom Justinom Yuom.

Nedjelju kasnije (5. rujna u 21:00h) pripremite se za ludilo u Portugalu, zemlji fada i porta! Ovo je jedna od epizoda u kojoj ćete čuti puno onih cenzorskih bipova. Cilj: upoznati jednostavnost portugalske kuhinje i ležernog načina života (Fun fact: U Portugalu žene žive šest godina duže od muškaraca). Pa ipak, ta jednostavnost zahtijeva nimalo jednostavnu pripremu. Omiljeni chef će se boriti s ogromnim valovima u nastojanju da dođe do „barnaclesa“, vrste člankonožaca koji su specijalitet na sjevernoj obali, pecati na otvorenom moru i obrađivati zemlju na selu, a na kraju sve što je od domaćina, chefa Kike Martinsa, naučio o jednostavnosti portugalske kuhinje pokazati u duelu s Kikom i kuhati za gradonačelnika grada Nazarea.

Svjetsku prijestolnicu jastoga, američku saveznu državu Maine, upoznajemo 12. rujna. Ramsay se ponovno više druži s morem nego s kopnom. Istinski se trudi pratiti korak s timom ribarica jastoga, roni za školjkama, bere ostrige i morske trave u ledenim vodama, testira svoje vještine drvosječe i uči raditi domaći maslac (ali na starinski način). Može li zaraditi status žilavog Mainera u kulinarskom dvoboju s temom mora s lokalnom legendarnom cheficom Melissom Kelly, dvostrukom dobitnicom nagrade James Beard?

Do Hrvatske ćemo skoknuti 19. rujna. Na netaknutom hrvatskom poluotoku Istri, Ramseya – kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj - će dočekati David Skoko i uputiti ga u tajne istarske kužine. Ramsaya, između ostaloga, čekaju ronjenje, pecanje iz starog drvenog čamca, obrezivanje maslina, potraga za – naravno – tartufima te (urnebesan) lov na koze i magarce na farmi (da, mužnja magarice je uključena). Za kraj – kuharski dvoboj u kojemu koristi autohtone proizvode poput svježih jaja, kozjeg sira i maslinovog ulja. Kako je prošao u ogledu sa Skokom? Saznajte 19. rujna u 21:00 sati na National Geographic-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 10:45