Što treba sadržavati zimski jelovnik za djecu?

Prehrana djece u zimskim danima
 /Promo

Zima je godišnje doba, u kojem se potrebe organizma razlikuju od ostalih, period kada organizam crpi energiju da bi održavalo temperaturu, pa samim tim vuče veće potrebe za energetskim zalihama.

S hladnijim vremenom, prehrana naših mališana treba biti pojačana. Unosom vitamina kroz kvalitetne i raznovrsne namirnice osnažujemo imunološki sustav djece i tako ih štitimo od virusa i prehlada. Uravnoteženost i učestalost obroka važan su dio ishrane mališana. Žitarice, voće i povrće imaju veoma važnu ulogu u prehrani djece jer se preko njih u organizam unose svi bitni vitamini i minerali, kao i složeni ugljikohidrati koji su primarni izvor energije. U jesenskim i zimskim mjesecima kada su djeca manje izložena sunčevim zrakama i podložnija prehladama, unos vitamina i minerala je od izuzetne važnosti. Ono što zimu izdvaja od drugih mjeseci je činjenica da zimska hrana kako za odrasle tako i za djecu, baš i nije bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, jer nemamo svježeg voća i povrća koliko ljeti i na proljeće. To svakako ne znači da roditelji trebaju bazirati planove obroka na identičnim namirnicama i djeci spremaju jednoličan jelovnik, već treba istražiti opcije koje su aktualne tijekom cijele godine i koje sadrže sve nutrijente potrebne dječjem organizmu u sezoni koja je u tijeku.

image
/Promo

Kako pružiti djeci vitamine i minerale koje se nalazi u voću kada je ponuda sezonski ograničena?

Tijekom zime izbor voća često je ograničen, što roditeljima može biti dodatan izazov prilikom planiranja adekvatne prehrane. Od velike važnosti prilikom uvođenja voća je da koristite voće najbolje kvalitete i da u prvim mjesecima bude termički obrađeno, tj. skuhano ili pečeno. Naravno, nemojte pretjerivati u termičkoj obradi, s obzirom na to da voće dužim kuhanjem ili pečenjem gubi svoja nutritivna svojstva. Najbolje je hranu kuhati na pari, jer u tom slučaju neće izgubiti hranljive vrijednosti.

Često su roditelji u nedoumici jesu li za mališane bolje kupovne ili domaće kašice. Priprema domaćih kašica zahtjeva vrijeme, od momenta nabavke namirnica pa do same pripreme, dok su kupovne kašice praktičan izbor, bilo da ste kod kuće ili u pokretu. Ako se odlučite za kupovne kašice, veoma je važno da budu bez konzervansa i umjetnih dodataka, kao i strogo kontroliranog izvora. Nemojte da vas grize savjest ako se odlučite za kupovne kašice, jer one sadrže adekvatnu nutritivnu vrijednost, ali i manje aditiva zbog stroge kontrole kvalitete hrane za bebe koju voće iz trgovina ili s tržnica ne prolazi.

Nutrino voćni pirei u teglicama i pouch pakiranjima mogu biti pravo rješenje za prije svega zdrav i ukusan obrok za najmlađe. Napravljeni od najkvalitetnijeg voća koje se uzgaja u kontroliranim uvjetima, Nutrino 100% voćni pirei bez dodatog šećera, ni aditiva, pružit će mališanima sve nutritivne vrijednosti i držat će ih sitima tijekom dana. Različite kombinacije voća mogu se naći i u kombinaciji sa žitaricama ili keksom, a idealna su užina u pokretu, zahvaljujući praktičnom pakovanju koje lako možete spakovati u torbu – bez brige da će se sadržaj prosuti. Voćni pirei u inovativnim pouch pakovanjima idealna su užina u periodu kada vaša beba počinje držati predmete i uči kako se sama hraniti. Bit ćete ponosni roditelj kada vidite kako vaša beba jede sama.

image
/Promo

Žitarice kao nutritivno važan dio prehrane mališana

Osnovu prehrambene piramide čine žitarice koje su, pored ugljikohidrata kao glavnog izvora energije, bogate važnim nutrijentima poput vitamina grupe B kao i vlaknima koji blagotvorno djeluju na probavni sistem S obzirom na to da su obogaćene željezom, žitarice su važan dio bebine prehrane u periodu uvođenja nemliječne prehrane, jer ih bebe lako prihvaćaju i imaju mali alergijski potencijal. Kada birate hranu za bebe na bazi žitarica od ključne važnosti je da one pruže nutritivan obrok koji će dijete zasititi. Suhe žitne kaše brenda Nutrina idealan su izbor za najmlađe, jer osiguravaju sve neophodne sastojke za zdravo i bezbrižno odrastanje jer su sve obogaćene s 13 vitamina i 4 minerala. Bilo da se odlučite za Nutrino bezmliječnu žitnu kašu s pet vrsta žitarica i dodatkom jabuke i banane, ili mliječne žitne kaše od heljde sa suhom šljivom ili s čak sedam žitarica, vašem mališanu ćete osigurati pravu energetsku bombu. Inovativno pakiranje Nutrino žitnih kaša sa ziper otvorom olakšava ponovno korištenje proizvoda, istovremeno zadržavajući svježinu. Zahvaljujući pravoj ravnoteži ugljikohidrata, proteina i masti, žitarice predstavljaju neizostavan dio bebine prehrane u uzrastu uvođenja dopunske hrane, a u asortimanu Nutrino mliječnih i bezmliječnih kaša, svaka mama će pronaći omiljeni obrok za svog mališana.

image

nutrino promo

Vladan Milisavljevic Ultramarin./Promo

Za mnoge zima predstavlja izazovan period s puno prepreka koje treba premostiti u redovnom funkcioniranju i svakodnevnoj rutini. Održavanje zdravih životnih navika vaših mališana jest prioritet, kako je kretanje uslijed niskih temperatura ograničeno, kao i ponuda raznovrsnih opcija za obroke i užinu koje mališanima možete pripremiti na dnevnom meniju. Uz Nutrino voćne piree u mekanom pouch pakovanju i kaše u teglicama koje dolaze u pakovanjima od 190 grama i 125 grama izbor voćnih kombinacija nikada nije bio lakši. Roditelji konačno mogu bez brige ponuditi svojoj djeci nutritivno jake i ukusne obroke i užine u kojima će mališani uživati tijekom cijele godine. Uživajte u odrastanju vašeg djeteta, a Nutrino je tu da vam pomogne u najljepšoj ulozi na svijetu.

image
/Promo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:17