Sve što trebate znati prije nego što ponovno počnete putovati

 Shutterstock

U posljednje dvije godine u razgovorni jezik ušao je niz novih termina i kratica. Pandemija koronavirusa i covida-19 utjecala je na gotovo svaki aspekt naših života, posljedično postavši nezaobilazna tema razgovora. U posljednje vrijeme, otkako je broj onih koji su preboljeli virus ili su cijepljeni postao uistinu značajan, razgovori o koroni pomaknuli su se s mjera i prevencije na novi set tema i pojmova.

Puno se u posljednje vrijeme govori o imunitetu, antitijelima i serološkim testovima, a kako sve to ne bi bile prazne priče, odlučili smo kratko porazgovarati s Natalijom Domjanović, magistrom medicinske biokemije u laboratoriju Croatia Poliklinike.

Što su, zapravo, antitijela?

Kada govorimo o antitijelima, zapravo govorimo o proteinima koje B-limfociti, specifične stanice našeg imunološkog sustava, stvaraju kada dođu u kontakt s nečim što predstavlja prijetnju, poput bakterija ili virusa, kaže magistra Domjanović.

"Antitijela još nazivamo i imunoglobulinima, odatle kratica Ig u nazivu antitijela. Postoji nekoliko različitih klasa imunoglobulina: IgM, IgG, IgA, IgE i IgD. Prva nastaju IgM antitijela, nakon prvotnog izlaganja antigenu (tzv. primarni odgovor antitijelima). Nakon njih se stvaraju IgG antitijela, i pri prvom izlaganju, ali još više nakon naknadnog izlaganja antigenu, tako da cijepljenjem, ustvari, potičemo stvaranje IgG antitijela", objašnjava.

IgA antitijela igraju važnu ulogu u sprečavanju prodora mikroorganizama kroz površine obložene sluznicama, a IgE su odgovorna za akutnu alergijsku reakciju i u sprečavanju infekcije parazitima. Uloga IgD antitijela još nije razjašnjena do kraja.

Kako djeluju antitijela?

Pojednostavljeno rečeno, antitijela djeluju tako da se vežu na specifične antigene na površini patogena te pokreću imunološki odgovor (neutralizacija, prezentacija ili pokretanje sustava komplementa). Prilikom sljedećeg susreta s istim patogenom imunološki će ga sustav prepoznati prije i reagirati brže.

"Kad govorimo o virusu SARS-CoV2, važno je napomenuti kako to ne znači da se nećemo ponovno zaraziti, ali ako se zarazimo, može se očekivati da će tijek bolesti biti znatno blaži. Simptomi bolesti također bi trebali biti slabiji, a naše tijelo trebalo bi se prije oporaviti", dodaje magistra Domjanović.

"Znamo da će naš imunološki sustav u slučaju susreta s virusom SARS-CoV2 ili cijepljenja razviti antitijela (preboljenje), no o razini zaštite ne može se baš govoriti s matematički preciznom sigurnošću. Za to trenutno nemamo dovoljno podataka. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će određena razina antitijela nekome pružiti veću ili manju zaštitu. Naravno, možemo općenito govoriti o očekivanju da će veća razina antitijela pružiti više zaštite", obrazlaže nam magistra Domjanović.

Također, titar antitijela u organizmu s protekom vremena opada, a brzina tog opadanja također je individualna. Zato je, ako želimo znati u kojoj su mjeri antitijela prisutna u našoj cirkulaciji, potrebno napraviti serološki test.

Zašto je važno obaviti serološki test

"U Croatia Poliklinici radimo dvije vrste seroloških testova na SARS CoV2 antitijela: kvalitativne testove za SARS Cov2 IgM i IgG antitijela te kvantitativne testove za SARS-CoV2 IgG antitijela.

Kod kvalitativnih testova za SARS Cov2 IgM i IgG antitijela, s brojčanom vrijednošću ispisanom na nalazu, koja je samo orijentacijska, rezultat se interpretira kao pozitivan ili negativan prema zadanom referentnom intervalu. Ti testovi preporučuju se osobama koje su dokazano preboljele bolest, sa simptomima ili bez njih, ili onima koje iz nekog drugog razloga žele provjeriti imaju li stvorena antitijela, a nisu cijepljene.

Kod kvantitativnih testova na SARS-CoV2 IgG antitijela na nalazu se ispisuje brojčana vrijednost koja ukazuje na trenutni titar antitijela u cirkulaciji. Mjerna jedinica je AU/mL. Te testove koristimo kod cijepljenih osoba i pokazalo se da većina njih ima prilično visok titar nakon primljene cjelokupne doze cjepiva.

Dakle, ako planiramo ljetna druženja ili putovanja, uvijek je, bez obzira na to jesmo li se cijepili ili smo preboljeli covid-19, dobro napraviti test jer samo postojanje antitijela sugerira da postoji određena razina zaštite", zaključuje magistra Domjanović.

Besplatan serološki test mogu obaviti svi koji do 31. srpnja ugovore Dopunsko zdravstveno Croatia osiguranje i tako si osigurati bezbrižnija ljetna druženja. Obavite ga brzo, jednostavno i bez čekanja u Croatia Poliklinikama ili drugim suradnim ustanovama diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:25