Web 3.0

Telemach rječnik - omogućila tehnologija

Web 3.0 kao budućnost (i pomalo sadašnjost) interneta

Morana Zibar

Pozdrav, ja sam Morana Zibar. Možda me poznaješ kao prevoditeljicu, malo teže kao bonvivanku i vjevericu zarobljenu u tijelu žene, ali gotovo sigurno kao lovkinju u Potjeri, nemilosrdnom kvizu znanja i koncentracije. A ovdje sam u potjeri za istinom, crno na bijelom, da ju svi vide. Slobodno pročitaj i saznat ćeš što je to točno Web 3.0.

Ne moram valjda objašnjavati da je internet epohalno otkriće i izum koji nam je nezamislivo promijenio živote te svijet općenito. Ako ovo čitaš, upravo ga koristiš. A to što koristimo i uzimamo zdravo za gotovo zove se web 2.0. Dvojka je sadašnji način funkcioniranja interneta, nakon njegovih stidljivih početaka 1990-ih. Inače nastavci nečeg dobrog često ispadnu blijeda kopija. No ima iznimki. Recite što hoćete, ali Terminator 2 i Kum 2 jači su od izvornika. Priča o igračkama 3 najbolji je dio! Ali kako stalna samo mijena jest, došlo je vrijeme i da se mreža svih mreža promijeni i preobrazi u opet nešto novo. A to novo moglo bi biti isto tako revolucionarno kao što je Vitez tame bio za serijal o Batmanu.

image

Morana Zibar

Dok se u počecima WWW-a uglavnom samo pretraživalo, čitalo i nešto malo pisalo, naša dobra stara dvojka temelji se na interaktivnosti i sadržaju kojim mi korisnici filamo međumrežje. Društvene mreže tu dominiraju, uz zilijun korisnih aplikcija koje olakšavaju svakodnevicu. Svaki novi lajk, komentar, klik, podijeljena fotka ili nadahnut post ostaju negdje zabilježeni. Kao i naše transakcije. Sve je prilično centralizirano i monopolizirano, a svaki se naš online trenutak negdje bilježi. Sa štovanjem, naravno, jer se cijela digitalna ekonomija vrti oko toga. Znaš da nije slučajno kad ti počnu iskakati reklame za bijelu tehniku, ako si na nekoj mreži pokrenuo raspravu o novoj vešmašini. Ili si pričao sa susjedom o čukljevima i vidi vraga, mobitel ti odjednom bombardiran rješenjima protiv zlih čukljeva.

image

Morana Zibar

Međutim, polako se skupila kritična masa koja je lupila šakom o tipkovnicu i rekla – dosta, vrijeme je za promjene! Nećemo više posrednike, monopoliste, nadzor, registraciju, manipulaciju! Hoćemo iste uvjete za sve, jednakost, kontrolu u vlastite ruke! Dajte nam transparentno, otvoreno, jednostavno, privatno, sigurno, izravno! Više kreativnosti i demokracije! Lijepe su to i plemenite ideje, kao neka digitalna Francuska revolucija na 5G mreži. Na istim principima počivaju i ove moderne stvarčice za koje ste sigurno čuli, ali još vam možda nije skroz jasno što su – kriptovalute, blockchain tehnologije, NFT odnosno nezamjenjivi token... Tu su, sve bliže. Nekad gerila, uskoro mainstream. Pa, kako bi budućnost weba trebala izgledati u praksi? Sve se svodi na to da ako Zdenko iz Dublina i ja želimo razmjenjivati nešto – virtualne valute, sličice nogometaša, apartmane, sladoled – želimo to činiti bez posrednika koji diktira uvjete i ubire postotak, sprema naše podatke i komplicira postupak. Za sve što radimo želimo jedan račun, jedan identitet i podatke pohranjene na sigurnom. Trojka je tek u povojima, ali nova zora se rađa. Živjela revolucija! Revolucionarno je i to što je Ookla®, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta®, od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj potvrdio da Telemach postiže najveće 5G brzine downloada i uploada*. Što znači da ne moramo više, zahvaljujući Telemachu, čekati novi web da bismo uživali u novim, jačim brzinama i najjačem signalu u ovom dijelu svemira.

image

Morana Zibar

-

*Na temelju analize Ookla® Speedtest Intelligence® o medijanu 5G download i upload brzina u Hrvatskoj za prvi kvartal 2022. Žigovi Ookla koriste se pod licencom i u dozvoljenom obliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:19