Travanj i svibanj u Novom Sadu posvećeni stvaralaštvu mladih

Dolazak proljeća i toplo vrijeme oduvijek su bili sinonim za buđenje, putovanje, druženje s obitelji i prijateljima na otvorenom, u parkovima i gradskim trgovima. Upravo te dragocenosti, omogućio je i drugi po veličini grad u Srbiji i nositelj titule Europske prijestolnice kulture za 2022, Novi Sad koji je posljednjih mjeseci pokazao da je pravi centar vizualne umjetnosti – od klasičnog slikarstva do savremene fotografije, uz sudjelovanje svih ključnih novosadskih muzeja i važnih partnera poput mnogih domaćih, regionalnih i europskih umjetnika, publika je imala priliku vidjeti gotovo 20 izložbi diljem grada.

promo 

 EPK_ V. Velickovic

Tako, posjetitelji i dalje mogu posjetiti izložbu Muzeja grada Novog Sada "Akcenti - Novi Sad", " Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine " u organizaciji Muzeja Vojvodine, koje predstavljaju novi uvid u povijesti Novog Sada i Vojvodine, „Migracije u umjetnosti, umjetnost migracija „Galerija Matice srpske“, kao i izložbu fotografija najznačajnijih svjetskih fotoreportera „(NE) NASTANJENI – Migrantske priče u 21. veku iz World Press Photo arhiva”, koji se nalazi na glavnom gradskom trgu.

image

promo

Marko Pudic

I nakon izložbe na novosadskom Trgu slobode, Novi Sad kao Europska prijestolnica kulture prije nekoliko dana dobio je svoju prvu galeriju na otvorenom, u jednom od najmlađih, ali ujedno i najvećem novosadskom parku - Limanskom parku. Prva izložba koja je zvanično otvorila ovakvu galeriju je "Migrart", na kojoj su predstavljeni radovi suvremenih umjetnika, dizajnera i ilustratora iz pet bivših, budućih i sadašnjih europskih prijestolnica kulture: Bodoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novi Sada, i smeštena je na samom ulasku u park, Subinom platou koji već deset godina nosi ime Mitra Subotića Sube, jedan od pionira elektronske muzike u bivšoj Jugoslaviji i u Latinskoj Americi, i to baš u dijelu grada koji se zove Liman, odakle je Suba i krenuo u svijet.

image

promo

EPK_ V. Velickovic

Nakon gotovo dva mjeseca preispitivanja teme migracija kroz gotovo 300 kulturnih programa u kojima je sudjelovalo više od 130 umjetnika, Novi Sad, kao Europska prijestolnica kulture, travanj i početak svibnja posvećuje kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu djece i mladih, njihovo kritičko promišljanje, promišljanje društvenih problema i europskih vrijednosti, pravljenje prvih koraka u kulturnom životu i poticanje društvenog angažmana, a sve u okviru trećeg programskog luka „Budućnost Europe“, koji će zapravo sadržavati tri segmenta. Programski segment „Škole budućnosti“ postavit će važno pitanje koliko su umjetnost i kultura važne u obrazovanju mladih naraštaja, zbog čega će škole postati kulise za predstave, izložbe, eksperimente, a muzeji, kina i kulturni centri postati nova mjesta za učenje. S mladima će raditi svjetski poznati dirigenti, među kojima su Karmina Šilec, luksemburški koreografi Giovanni Zazera, Rianon Morgan, slikarica Chantal Mike, poznati glazbenik Marko Šelić Marčelo, di-džej Vladimir Aćić, jutjuber Yassertain, koji je već uveliko poznat o pokretanju važnih tema sa mladima kroz moderne kanale komunikacije, a biće održan i kazališni festival EYE.NET koji godinama okuplja vrsne umjetnika iz svijeta kazališta kao mentora mladima koji stvaraju vlastiti kazališni izraz, i to iz 10 europskih gradova. Kraj travnja vodi nas do "Zastava budućnosti" koje će u četiri dana na gotovo 70 događaja, prvenstveno izvedbenih i vizualnih umjetnosti, "pustiti glas" mladih kroz različite umjetničke forme, s posebnim naglaskom na predstavljanje mladih regionalnih glazbenih imena modernog zvuka, i to sve u ambijentu Kreativnog distrikta, novog mjesta za suvremeno stvaralaštvo u Novom Sadu na mjestu nekadašnjih tvornica i pogona i industrijskog nasljeđa. Program "Zastave budućnosti" podržali su DDOR, IDEA i A1. "Bajke budućnosti" će centar grada pretvoriti u pozorišnu scenu, aktivirajući gotovo sva pozorišta u Novom Sadu - Srpsko narodno pozorište - najstarije pozorište u Srbiji, Pozorište mladih - najstarije lutkarsko pozorište, Novosadsko pozorište / Ujvideki Shinhaz - Mađarsko kazalište, ali i punktove koji će biti postavljeni na ulicama. Umjetnici iz 13 zemalja kroz 35 predstava obradit će bajke kao jednu od najstarijih baština, koja je odoljela testu vremena i dobila nove forme.

image

promo

Marko Pudic

Programski luk "Budućnost Europe" jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Europske prijestolnice kulture 2022. godine. Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane uz događanja u godini titule Europske prijestolnice kulture možete pronaći na web stranici projekta novisad2022.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54