Glasajte za svog miljenika

Tražimo paraolimpijca desetljeća: Helena Dretar Karić i Darko Kralj

Helena Dretar Karić i Darko Kralj
 Helena Dretar Karić I Darko Kralj
  • Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježavaju deset godina suradnje
  • Glasajte za svog paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća do 28. siječnja

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) povodom desete obljetnice svoje suradnje, pozivaju javnost da glasom na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta. U narednom periodu do završetka glasanja 28. siječnja ćemo predstaviti sve nominirane paraolimpijce, a sada su na redu Helena Dreatar Karić i Darko Kralj.

Helena Dretar Karić i njezin put do paraolimpijskog srebra

Njezina suradnja s Anđelom Mužinić dovela je do niza medalja, među kojima se najviše ističe i medalja zbog koje je Helena Dretar Karić uvrštena u izbor za paraolimpijca desetlječa - ekipno srebro iz Rio de Janeira 2016. na Paraolimpijskim igrama.

Uz Anđelu Helena veže i ostale nevjerojatne rezultate – zajedno su osvojile ekipno srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013.,2015.,2017.2019.) i broncu (2011.) na ekipnim europskim prvenstvima. U pojedinačnoj konkurenciji Helenin najveći uspjeh je brončana medalja s europskog prvenstva 2017.

Par Helena Dretar Karić - Anđela Mužinić proglašen je i najboljom hrvatskom ekipom u zajedničkoj konkurenciji sa sportašima bez invaldiiteta za 2016. godinu u tradicionalnom izboru Sportskih novosti. Bila je to prva nominacija sportaša s invaliditetom u tom izboru.

Helena Dretar Karić rođena je Varaždinka te je u svojoj mladosti bila rukometašica. U 18. godini doživjela je prometnu nesreću koja je preusmjerila njezin život u potpuno suprotnom smjeru. Treniranju stolnoga tenisa intenzivno se posvetila 2008. te se nakon promjene nekoliko klubova skrasila u zagrebačkom klubu STKOI »Uriho« gdje je započela i uspješna suradnja s Anđelom Mužinić.

“Počeci su bili najteži. Kada sam krenula u stolni tenis, nitko nije mogao jamčiti dobre rezultate i uspjehe i bile su potrebne godine napornoga rada da se sve počne vraćati. No i dan danas radim više nego ikada i športski duh u meni ne zna stati. Kada se sjetim svojega sina, nema toga što mi se ne da napraviti“ – izjavila je Helena.

Darko Kralj na jednom je natjecanju pet puta rušio svjetski rekord

Iako je svoje najveće uspjehe ostvario u pretprošlom desetljeću, Darko Kralj je ušao u izbor sportaša desetljeća osvajanjem medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. u bacanju kugle. Unatoč problemima s nogom osvojio je srebrnu medalju, bacivši kuglu 14,21 metar i time je završio sportsku karijeru vrijednu divljenja. Uz taj uspjeh, Darko je u prošlom desetljeću, točnije 2011., osvojio i svjetsko srebro u bacanju kugle.

Darko Kralj poznat je i po tome što je osvajač prve zlatne medalje za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Također, jedini je u povijesti sporta u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Dogodilo se to baš na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Prema njegovom životnom putu redatelj Dejan Aćimović snimio je dokumentaran film "Kralj“. Taj film najbolje prikazuje cijeli Darkov život - od ratnog ranjavanja i amputacije, borbe za život, oporavka, brizi njegove obitelji, suboraca i sumještana, borbi s depresijom i alkoholom, propalom braku i pronađenoj obiteljskoj sreći u drugom braku sa suprugom Terezijom, sinovima Markom, Josipom i Ivanom.

Darko danas živi obiteljskim životom u svom Grubišnom Polju.

“Od djetinjstva sam bio u sportu, rukomet je bio moja najveća sportska ljubav. kada sam 2004. išao izraditi protezu u Bjelovar sreo sam paraolimpijca Josipa Slivara koji mi je ponudio da se počnem baviti atletikom. Pristao sam, postao član bjelovarskog „Sokola“ i tako počeo svoj put u atletici. Kao što bi kazao moj trener Ivan Ivančić - bio sam prirodni talent”.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas za paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća možete dati do zaključno 28. siječnja 2021., na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:57