Glasajte za svog miljenika

Tražimo paraolimpijca desetljeća: Mihovil Španja i Zoran Talić

Mihovil Španja i Zoran Talić
 Mihovil Španja I Zoran Talić
  • Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježavaju deset godina suradnje
  • Glasajte za svog paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća do 28. siječnja

Kako bismo izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) povodom desete obljetnice svoje suradnje, pozivaju javnost da glasom na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta. U proteklom periodu do završetka glasanja 28. siječnja smo predstavili sve nominirane paraolimpijce, a još su nam preostali Mihovil Španja i Zoran Talić.

Mihovil Španja – legenda paraolimpijskog sporta

Naš najuspješniji plivački paraolimpijac, Dubrovčanin Mihovil Španja, osvajač je brojnih medalja u pretprošlom desetljeću na raznim paraolimpijskim, europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima te je u tom razdoblju postao i višestruki europski i svjetski rekorder. U prošlom desetljeću je također ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu. Osim tog uspjeha, vrijedi izdvojiti i 5 medalja s europskog prvenstva 2011.(zlatna, 3 srebrne i brončana), što je njegov najveći uspjeh na jednom natjecanju.

Životni i sportski put Mihovila Španje najbolje je opisan u dugometražnom dokumentarnom filmu “Skrivena strana medalja”, koji prati život našega paraolimpijca, u dobi od šest mjeseci kada je obolio od dječje paralize, do današnjeg dana kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje.

Mihovil je u svojoj bogatoj sportskoj karijeri ukupno osvojio 26 medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te je rušio 16 svjetskih rekorda. Svojim uspjesima je postao i najtrofejniji sportaš u Hrvatskoj od njezina osnutka. Mihovil Španja je dobitnik državne nagrade za sport „Franjo Bučar“. Za svoje sportske uspjehe odlikovan je „Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara“ i „Redom hrvatskog pletera“ od strane predsjednika Republike Hrvatske.

Zoran Talić – ponos Bakra

Ovaj sportaš iz Bakra jedan od rijetkih sportaša koji se u ovom desetljeću može pohvaliti s dvije paraolimpijske medalje – dva srebra osvojena 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru u disciplini skok u dalj.

Ti uspjesi nisu došli slučajno, Zoran je cijelo desetljeće nizao fantastične rezultate – trostruki je svjetski viceprvak (2013.,2015.,2017.) te trostruki europski prvak (2014.,2016.,2018.) i viceprvak (2012.).

U prošlom desetljeću čak je dva puta (2014. i 2016.) biran i za sportaša godine po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Zoran nastupa u kategoriji sportaša s intelektualnim poteškoćama. Kao dijete se okušao u raznim sportovima, od plivanja, nogometa i kickboxinga, da bi u svojoj 13. godini ušao u atletiku i tu je ostao do danas. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri osvojio je medalje u skoku u vis, skoku u dalj, u utrci na 60 m i štafeti 4x200 m, ali najveće uspjehe bilježi u svojoj glavnoj disciplini – skoku u dalj.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas za paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća možete dati do zaključno 28. siječnja 2021., na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:46