VINSKE ISTINE ISTOKA

Tri razloga za eno-turu Slavonijom i Baranjom

“Korona-sužavanje” svjetske turističke karte nad glavu svakog pravog putoljupca nadvilo je upitnik: kojim dostupnijim destinacijama utažiti glad za širenjem vidika i novim putoholičarskim doživljajima? Jesu li, kad je o Hrvatskoj riječ, sva takva mjesta nužno vezana za jadransku obalu? Nisu, naravno. Potragu za idealnom proljetnom destinacijom ovog puta skrećemo na istok, u Slavoniju i Baranju. Ako pritom svoj izletnički vikend ili tjedan želite obogatiti dozom profinjenosti, nećete pogriješiti osmislite li ga kao vinsku turu skrivenim istokom Hrvatske. Izdvajamo tri razloga zašto!
promo 
 Baranjski gatori_foto: Nenad Milić

Stoljeća su ovdje “sitniš”

Malo je poznato da se u Slavoniji i Baranji nalaze neke od najstarijih vinarija ne samo u Hrvatskoj, nego i Europi. Primjerice, najmlađe vinogorje Osječko-baranjske županije, ono u Feričancima, svoju povijest broji od 1804.! Vinarije u Erdutu i Đakovu stoljeće su starije, dok je ona u baranjskom “Belju” ljepotica u najboljim godinama – (barem) 500 joj je godina tek! Tako u Kneževim Vinogradima možete obići najveći povijesni vinski podrum u Hrvatskoj, a prošećete li čarobnom baranjskom Planinom, proći ćete i Zlatnim brdom, predjelom gdje je tradicija vinarstva stara preko 1600 godina i seže sve do stolova starih Rimljana!

image
promo
Erdutski vinogradi_foto: Efekt media

“Oni su mali, ali su veliki…”

Gdje je tradicije, tu je i kvalitete, pravilo je koje se na najbolji način potvrđuje i u slučaju spomenutih četiriju vinogorja. Ovdje ćete otkriti niz malih proizvođača koji njeguju vrhunsku kulturu vina te u svojim obiteljskim nasadima proizvode majstorske berbe. Njihov raspon seže od graševine i chardonnaya, preko traminca i pinota bijelog ili sivog, do sauvignon blanca i zelenog silvanca; od frankovke i cabernet sauvignona i franca, preko merlota i crnog pinota, do zweigelta i syraha. Ako vam se od cijele ove vinske karte zavrtjelo, predlažemo da krenete sa središnjeg “zbornog mjesta” slavonsko-baranjske vinske “vojske” – Regionalne vinoteke u Osijeku.

image
promo
Vinski podrum Đakovačko-osječke nadbiskupije_foto: Denis Despot

Neprepričljivi ugođaj (i cijene)

Osim što ćete je i samu zateći pod 300 godina starim svodovima mistične Tvrđe (bez brige, sve obnovljeno i po “pe-esu”), Vinoteka će vam skrenuti pažnju na ono što vas očekuje na svakoj od vinskih strana Osječko-baranjske županije – neponovljivi ambijent i ugođaj nigdje oglašenih, no sveprisutnih popusta. Krenete li tragom regionalnog Vinskog atlasa (pokupite ga u Vinoteci), vrlo brzo uvjerit ćete se u to da je pri izradi vašeg vinskog vodiča Photoshop imao vrlo malo posla. Vinski ambijent istoka poseban je i na tako malom području tako raznolik – od klasičnih vinskih brežuljaka u Feričancima, preko urbane đakovačke vinarije i beskrajnog mora baranjskih nasada, do vinograda okupanih Dunavom kraj Erduta i Aljmaša… Zaista, otkrijte vinski istok Hrvatske – vaši će vam nepce, sjećanje i Instagram profil biti zahvalni!

image
promo
Vinska cesta Belje_foto: Nenad Milić
image
promo
Wine Bike Tour Erdut_foto: Marko Banić
image
promo
image
promo
image
promo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:07