NE PROPUSTITE

U prodaji novi broj Otvorenog mora

Gromobran ne nudi apsolutnu zaštitu, munja ga može zaobići

Novi broj Otvorenog mora

MUNJA MOŽE ZAOBIĆI GROMOBRAN I UDARITI U NEZAŠTIĆENO MJESTO UZROKUJUĆI VELIKU ŠTETU, POSEBICE NA PLOVILU KOJE SE LJULJA I VALJA, ŠTO IZRAVNO UTJEČE I NA POLJE ZAŠTITE KOJE STVARA GROMOBRANSKA INSTALACIJA

Klimatske promjene diljem svijeta rezultiraju i sve učestalijim ekstremnim vremenskim prilikama. Uz ostale nevolje što ih nevere donose pomorcima, ribarima i nautičarima, poput nasukavanja i oštećivanja brodova zbog udara goleme združene sile vjetra i valova, sve su češći i udari groma u plovila. To je i logično, budući da su udari groma stalni pratitelji oluja i dio njihova razornog arsenala, u ovom slučaju s golemim električnim nabojem.

Na kopnu se, barem u većini situacija, čovjek može na vrijeme skloniti prije nego što grmljavinska oluja udari, dok je na moru to puno teže, a kada je brod u plovidbi često i nemoguće. Upravo na toj temi je doktorirala splitska profesorica Slobodanka Jelena Cvjetković koja je za Otvoreno more objasnila pojam kuglaste munje i kako prilikom valjanja broda dolazi do promjene položaja i visine samog gromobrana na jarbolu u odnosu na površinu mora, čime se smanjuje konusna zaštitna zona plovila.

Dok znanstvenici ne uspiju ukrotiti i iskoristiti te milijune volta, možemo svjedočiti daljnjoj evoluciji brodskih električnih motora. Gigant Yamaha je upravo predstavila svoj prvi model Harmo, futuristički dizajniranu pentu koja zakretnim donjim dijelom najavljuje malu revoluciju u nautici. Prema predstavljenim novitetima na sajmu u Parizu stižu sve učinkovitije baterije i hidrokrilne verzije trupova za što ekonomičniju plovidbu. Jedan od takvih je i domaći turistički brodić Solar Ferry kojeg smo za siječanjski broj Otvorenog mora testirali zajedno s talijanskim gumenjakom Panamera PY60.

U novom broju donosimo ribolovne savjete Šime Duvančića i Mislava Čale, pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića, Krešimira Đakulovića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

DIZAJNERSKA EMANCIPACIJA

Specijalni prsluk za žene

NAJDUBLJI BAZEN NA SVIJETU

Potopljeni grad u Dubaiju

AVANTURA ZA ODVAŽNE

Zimski podvodni ribolov

PRVI SVJETSKI KAJTAMARAN

Jedro dodaje pet čvorova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:59