U Slavoniji i Podravini proljetni praznici nikad nisu bili zabavniji

Zaroniti s megalodonom, nahraniti orla štekavca, zavući se u dabrovu kućicu, posjetiti oporavilište za ptice, provesti dan uz rijeku ili u šumi – Virovitičko podravska županija poziva na obiteljski predah

Geo info centar Voćin

 Matija Turkalj/

Odmaknuti klince od tableta i mobitela, provesti čitav dan na otvorenom i učiti kroz zabavu, nije nemoguća misija. To ćete otkriti na putovanju Slavonijom i Podravinom u Virovitičko-podravskoj županiji. S brojnim multimedijalnim centrima za posjetitelje i dva UNESCO područja – rijekom Dravom i Parkom prirode Papuk, sjajan je izbor za kvalitetno provođenje vremena s obitelji. Prva prilika otvara se već za proljetne praznike.

image

Geo info centar Voćin

Matija Turkalj/

Na Papuku

Kako je izgledala prajuha, a kako prve biljke i životinje? Kada su našim planetom hodali dinosauri i kako se živjelo u kamenom i metalnom dobu, otkrijte u Geo-info centru u Voćinu. Uz pomoć VR naočala upoznajte miocen, kada je Papuk bio otok u Panonskom moru. Djeca će uživati u ronjenju uz koraljne grebene dok im se prikradaju kitovi, dupini i dvadesetmetarski megalodon i istraživanju papučkih šuma uz miocenske slonove, nosoroge, mačke machairodus… Zabavna obiteljska avantura u ovom multimedijalnom centru počinje filmom u 6D kinu u kojem je domaćin simpatični animirani amonit Toni.

Za inspirativan dan u prirodi predlažemo izlet u Park šumu Jankovac, jednu od najljepših gorskih dolina Parka prirode i UNESCO geoparka Papuk. Šetnja uz dva jezera, zajedničko fotkanje pored Skakavca, najvećeg slapa u Slavoniji, lagano veslanje u kanuu, brdski biciklizam, planinarenje, predah uz omiljeni napitak u planinarskom domu ili obiteljski piknik – vrijeme će proći kao od šale.

image

Geo info centar Voćin

Matija Turkalj/
image

Park šuma Jankovac

Matija Turkalj/
image

Park šuma Jankovac

Matija Turkalj/

Uz Dravu

Dravska priča u Noskovcima ispričat će legendu o vilama i vilenjacima, uvest će vas u tajnovit svijet sova i šišmiša, upoznat ćete zaštićene ptice bregunice, zavirit ćete u dabrovu kućicu, u stoljetnom parku obići ćete oporavilište za ptice i hotel za kukce.

Smješten u nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića, ovaj multimedijalni posjetiteljski centar uz dnevni boravak, kuhinju i spavaonice, ima i bio-istraživačku stanicu otvorenu i za male znatiželjnike koji će rado pogledati kroz mikroskop.

image

Oporavilište roda Dravska

Borna Subota/

Život uz rijeku možete upoznati i na prekrasnoj Križnici, najsjevernijem hrvatskom otoku. S kopnom je povezana 250 metara dugim visećim mostom, a dolazite li automobilom do druge obale Drave prevest će vas skela. Obavezna postaja na Križnici je istoimeni multimedijalni Centar za posjetitelje u obnovljenoj karauli. Multimedijalne priče o životu na otoku, flori i fauni u dravskim rukavcima atraktivne su svim generacijama, a klinci će se najviše veseliti u hranjenju mladog orla štekavca.

image

Centar za posjetitelje Križnica

Matija Turkalj/
image

Dravska priča

Matija Turkalj/

Vožnja biciklom ili turističkim vlakićem dobar je način za upoznavanje jedinog naseljenog riječnog otoka u Hrvatskoj, na kojem danas živi osamdesetak stanovnika. Mir, tišina, polja, rukavci… Bit će to još jedan predivan obiteljski dan u prirodi.

Više: https://www.slavonija-podravina.hr/hr/naslovna/

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:09