Ulaganja Sisačko-moslavačke županije u Donju Posavinu

Vodeći brigu o ravnomjernom razvoju svih područja, Sisačko-moslavačka županija provodi značajne projekte u Donjoj Posavini koji su usmjereni na bolju prometnu povezanost, osiguravanje zdravstvene zaštite posebno starijeg dijela stanovništva, ali i na razvoj poljoprivrede i turizma.

Početak radova u Svinjičkom

Jedno od mjesta u Donjoj Posavini je Svinjičko gdje je počela modernizacija i sanacija ceste u dužini 5,6 kilometara koja će se protezati sve do državne ceste D-36 u dijelu šume Brezovica, a koja vodi do Popovače i autoceste. Iako je održavanje ove ceste u nadležnosti Grada Siska, inicijativom župana Ivana Celjaka, Sisačko-moslavačka županija je temeljem suglasnosti od Grada Siska započela radove koji će završiti krajem ljeta.

„Ovo je cesta koju stanovnici Donje Posavine, ali i Park Prirode Lonjsko polje čekaju 30 godina. Izgradnjom ceste do Svinjičkog osiguravamo opstanak i ostanak poljoprivrednika, razvoj poljoprivrede i turizma na području PP Lonjsko polje i u mjestima uz PP Lonjsko polje. Ova cesta život znači“, izjavio je župan Ivan Celjak.

Mještani Svinjičkog i okolnih mjesta Donje Posavine već trideset godina traže asfaltiranje ove prometnice koja za njih znači – život. Potvrdio je to i Ivica Grgurić, predsjednik MO Veliko Svinjičko.

„Župan Celjak je prepoznao ekonomsku važnost ove prometnice, jer svima nama koji ovdje živimo, ova cesta znači jako puno“, rekao je Grgurić.

Sisačko-moslavačka županija inicirala je i provođenje projekta Županijski kutak zdravlja namijenjen starijem stanovništvu u ruralnim područjima, a čija je provedba započela upravo u srcu Donje Posavine, u mjestu Gušće. Mobilni tim kojega čine fizioterapeut i patronažna sestra kombijem obilaze Lonju, Kratečko, Veliko Svinjičko, Gušće i Preloščicu i sa starijim osobama provode medicinsku gimnastiku te kontroliraju krvni tlak i mjere razinu šećera u krvi. Projekt će se, kroz uslugu mobilnog tima, provoditi i na ostalim ruralnim područjima županije.

image

Predstavljanje projekta_Županijski kutak zdravlja

Župan Ivan Celjak najavio je još jedan projekt u području zdravstva koji će biti od velikog značaja za stanovnike Kratečkog.

„Tijekom ove godine započet će radovi unutarnjeg i vanjskog uređenja prostora ambulante u Kratečkom gdje će nakon obnove i dalje biti prostor za ambulante, ali i prostor za održavanje aktivnosti iz područja prevencije zdravlja i revitalizacije mjesta u Donjoj Posavini“, naglasio je župan.

Na području Donje Posavine, Sisačko-moslavačka županija će, sredstvima Fonda solidarnosti EU, provesti i cjelovitu obnovu bivšeg župnog dvora u Kratečkom te kurije Oberhofer-Hangi u mjestu Čigoč, a sve u cilju društvene, kulturne i gospodarske revitalizacije Donje Posavine.

Street food festival ove subote u Sisku

Obrtnička komora SMŽ u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i Turističkom zajednicom SMŽ organizira Street food festival koji će se održati u subotu, 15. travnja na Šetnici Slave Striegla u Sisku. Manifestacija promovira i predstavlja eno i gastro ponudu Sisačko-moslavačke županije, a naglasak je na autohtonim jelima Moslavine, Banovine i Posavine te na škrletu, izvornoj moslavačkoj sorti vina. Na Festivalu gostuju i obrtnici iz drugih krajeva Hrvatske pa će svi posjetitelji moći degustirati autohtona jela iz raznih krajeva Hrvatske. Organiziran je i zabavni program za djecu, a u večernjim satima održat će se koncert Nene Belana i Fiumensa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:22