RUČNI RAD DJECE S TEŠKOĆAMA IZ CENTRA „TOMISLV ŠPOLJAR“

Unikatne medalje za sudionike UNICEF-ove utrke Mliječna staza 2020.

Polaznici centra „Tomislav Špoljar“ i Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

UNICEF-ova utrka Mliječna staza tradicionalno svake godine u rujnu okupi brojne sudionike – profesionalne i rekreativne trkače, navijače, volontere, partnere, tvrtke, institucije i poznate osobe koji zajedno doprinose ostvarenju humanitarnog cilja. Ove, četvrte po redu godine utrka Mliječna staza održat će se s ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promicanja socijalne uključenosti.

Za djecu s teškoćama u razvoju presudno je da stručnu podršku dobiju od najranije dobi. Usluge rane intervencije uključuju koordiniranu, intenzivnu i individualiziranu podršku stručnjaka za djecu i njihove obitelji. Međutim, velikom broju djece s teškoćama u Hrvatskoj ove usluge nisu dostupne zbog čega nemaju odgovarajuće mogućnosti za učenje i napredak. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj trenutno živi 24.000 djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije.

U društvu su, štoviše, još uvijek prisutne stigma, diskriminacija i nevidljive prepreke zbog kojih djeca s teškoćama ne mogu ravnopravno sudjelovati u životu svojih zajednica. UNICEF svojom ovogodišnjom utrkom želi promijeniti percepciju javnosti i okupiti sve sudionike oko ideje da djecu s teškoćama prije svega treba promatrati kroz njihove sposobnosti. Stoga će medalje za ovogodišnju utrku izraditi djeca s teškoćama iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina. Tako će svi sudionici ove godine dobiti posebnu uspomenu s utrke – unikatne, ručno rađene medalje, a učenici Centra na ovaj način aktivno sudjelovati u životu šire društvene zajednice.

Medalje se rade od gline i prirodnih boja i svatko od djece zadužen je za jedan dio izrade. Prvo je na redu valjanje gline, zatim se u nju utiskuje uzorak ovogodišnje medalje koji se potom mora izrezati. Medalja se potom obrezuje kako bi rub bio gladak, slijedi izrezivanje rupice kroz koju će se provući vrpca, bojanje i sušenje. Svaka medalja potom ide na pečenje u posebnu peć na oko 1000 stupnjeva Celzijevih, a nakon hlađenja slijedi glaziranje i ponovno pečenje.

Iz UNICEF-a su pojasnili kako će se ove godine utrka Mliječna staza održavati od 5. do 20. rujna i u tih 16 dana svatko može sudjelovati kada, koliko i kako najbolje može - trčanjem, hodanjem, u kolicima, na biciklu, romobilu, u parku ili kvartu, na treningu, planinarenju ili u šetnji, potrebno je samo prethodno se prijaviti na stranici http://www.mlijecnastaza.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:37