Uspješno završen projekt „Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.“

promo

U lipnju 2021. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 23.956.018,43 €. Projekt uključuje nabavu 65 autobusa i to: 20 gradskih zglobnih, 20 gradski klasičnih niskopodnih i 25 gradskih klasičnih poluniskopodnih autobusa. Ukupni prihvatljivi troškovi sufinancirani su 85% iz Kohezijskog fonda a preostalih 15% prihvatljivih te neprihvatljive troškove financira ZET iz vlastitih sredstava.

Nakon provedenog postupka javne nabave, ukupna vrijednost nabavljenih autobusa iznosi 21.429.059,66 €. Nastavno na ugovorenu vrijednost autobusa, prihvatljivi troškovi iznose 17.143.247,73 €, od čega je 85% odnosno 14.571.760,57 € sufinancirano iz Kohezijskog fonda

image

promo

Tijekom listopada i studenog 2022. godine ZET-u je isporučeno 20 niskopodnih autobusa proizvođača MAN i 25 poluniskopodnih autobusa proizvođača Iveco koji su javnosti predstavljeni 22. studenog 2022. godine.

U veljači 2023. isporučeno preostalih 20 zglobnih autobusa marke Mercedes-Benz. Riječ je o modelu Citaro G, kapaciteta 89 stajaćih i 41 sjedećih mjesta.

Svi isporučeni autobusi koji su nabavljeni u okviru projekta Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o. zadovoljavaju visoku EURO VI normu čime će se utjecati na smanjenje emisije ispušnih plinova u okoliš.

image

promo

Uspješan završetak projekta uz nove autobuse, u ZET-ovom pogonu u Podsusedu predstavili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktora ZET-a Marko Bogdanović te zamjenica ravnatelja SAFU-a Željka Perić.

image

promo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je riječ o velikom i značajnom projektu za ZET i Grad Zagreb.

„Modernizacija voznog parka ZET-a znači da će vozni red biti pouzdaniji za građane. U isto vrijeme će biti i manje emisije u odnosu na starije autobuse koje će ovi novi Mercedesovi zamijeniti. Uz 20 novih niskopodnih tramvaja, u planu je nabava i 100-tinjak autobusa na obnovljive izvore energije koji bi se financirali iz EU fondova. To će biti značajan iskorak u ekološkoj modernizaciji Zagreba i Hrvatske, poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

image

promo

Ministar Oleg Butković podsjetio je kako je kroz EU projekte za ZET nabavljeno 109 autobusa i poručio kako će Ministarstvo biti saveznik svima koji rade na povećanju udobnosti i sigurnosti javnog prijevoza.

"Za nabavku autobusa na vodik ili električnih, ne samo u Zagrebu nego i u drugim gradovima, u budućnosti će biti na raspolaganju 120 milijuna eura", istaknuo je ministar Butković.

Nabavom novih autobusa, broj vozila u voznom parku ZET-a se neće povećati, već se radi o modernizaciji, odnosno zamjeni starijih vozila novima. Direktor ZET-a Marko Bogdanović kazao je kako su novi zglobni autobusi zbog velikog kapaciteta bili nasušno potrebni ZET-u te najavio kako će ti autobusi krenuti u promet na najfrekventnijim linijama.

image

promo

"Ovi su autobusi opremljeni najmodernijom opremom, poput klime, video nadzora i platforme za invalidska kolica. Sada se okrećemo budućnosti i nabavci novih tramvaja i autobusa na alternativni pogon. Vjerujem kako će ovaj uspješno završeni projekt biti temelj uspješne suradnje i na projektima koji su tek pred nama", kazao je direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:14