Grad Dubrovnik

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu

Realan, razvojan i usmjeren povećanju kvalitete života svih građana
promo 

Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu, vrijedan 579.335.780,00 kuna, usvojen je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

''Proračun je izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet ranije započetih projekata i programa te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina Grada Dubrovnika'', kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predstavljajući najbitnije stavke Proračuna. Istaknuo je i kako se za proračunske korisnike izdvaja iznos od 81,9 milijuna kuna, a u ovu skupinu spadaju sve ustanove Grada, od muzeja, vrtića, vatrogasne postrojbe, knjižnica, sportskih objekata, osnovnih škola i svih ostalih za koje Grad osigurava plaće iz svog proračuna.

image
promo

Proračun Grada Dubrovnika rastao je proteklih godina, od 2017. kada je iznosio 432 milijuna kuna do 2020. kada je bio planiran na rekordnih 769 milijuna kuna te je uslijed korona krize rebalansom smanjen na 629 milijuna kuna. S današnjih planiranih 579 milijuna kuna na razini je proračuna iz 2018. godine.

Glavni razlog rasta proračuna Dubrovnika leži u korištenju EU fondova, što je od početka mandata ove gradske uprave isticano kao vrlo važan izvor financiranja kapitalnih projekata te će do kraja ovog mandata Grad zabilježiti više od milijardu kuna ugovorenih EU sredstava, što je veličina čak dva proračuna Grada Dubrovnika.

Upravo iz EU fondova osigurana su sredstva za dva vrlo važna, velika infrastrukturna projekta - Lapadsku obalu i projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture „Aglomeracija Dubrovnik“, koji je upravo dobio „zeleno svjetlo“ tijela Europske komisije JASPERS te su osigurana sredstva od gotovo 900 milijuna kuna.

''Posebno smo se pripremili za 2021. godinu na način da smo brojne projekte doveli do građevinske dozvole kako bi ih kroz instrument EU-a 'Recovery and Resilience' prijavili na europske fondove. Među projektima spremnima za prijavljivanje na ovaj fond su azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, Vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana. Samo oni su vrijedni 636 milijuna kuna. Znači da smo potpuno spremni za novu europsku perspektivu koja počinje 2021. godine'', istaknuo je gradonačelnik Franković.

image
promo

Od značajnijih investicija Proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu nosi sredstva za projektnu dokumentaciju Parka Gradac i završetak dokumentacije stanova u Solitudu, za cestu za zgrade HRVI, groblje Dubac, prometnicu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika, ali i za novu zgradu škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake kao i rekonstrukciju Jugovog bazena. Osigurana su i sredstva za izmjene GUP-a Grada Dubrovnika te niz drugih prostornih dokumenata.

Uz velike projekte i dalje će se financirati programi za djecu i učenike poput produženog boravka u osnovnim školama, dara za novorođeno dijete, obrazovnih materijala i udžbenika, stipendija, subvencija za najam stanova, projekti udruga osoba s invaliditetom, kao i zdravstvenog nadstandarda poput pedijatra u Mokošici, ambulante na Koločepu i hitnog medicinskog tima na Elafitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:47