Uz pomoć EU fondova hrvatska tvrtka za izradu softvera razvija napredne inovacijske sustave za automobilsku industriju

Jačanje europskog istraživačkog prostora jedan je od glavnih tematskih ciljeva europske kohezijske politike čiji je cilj smanjiti značajne gospodarske, socijalne i teritorijalne razlike koje postoje između regija Europske unije te ojačati globalnu konkurentnost europskog gospodarstva.

Mireo

Europska unija podržava razvoj gospodarstva temeljenog na znanju kroz poticanje istraživanja i inovacija te veću suradnju između znanstvenih organizacija i poduzeća, posebice malih i srednjih poduzeća koja se sa svojim udjelom od 99% od svih poduzeća u Europskoj uniji smatraju osnovom europskog gospodarstva.

Aktivnosti istraživanja i razvoja, uz ostale aktivnosti povezane s uvođenjem inovacija u poduzeća, neophodne su da bi i hrvatsko gospodarstvo postalo konkurentnije putem rasta produktivnosti poduzeća, pristupanja novim tržištima s većom dodanom vrijednošću i naposljetku održivim zapošljavanjem u kontekstu oštrog globalnog natjecanja. Dok srednja i velika hrvatska poduzeća ulažu više od 90% investicija u istraživanje i razvoj, mikro i mala poduzeća u navedena područja ulažu tek nešto manje od 8% privatnih ulaganja, smatrajući to prerizičnim investicijama s nesigurnim ishodom.

Kako bi se potaknulo realizaciju inovacija, uključujući ulaganja u ključne tehnologije, veći pristup kapitalu i potporu malim poduzećima, kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ alocirana je značajna financijska potpora iz fondova Europske unije i to u iznosu od čak 689,3 milijuna eura.

Mogućnosti koje EU fondovi pružaju u području istraživanja i razvoja prepoznala je zagrebačka tvrtka Mireo d.o.o koja se bavi razvojem softverskih proizvoda u području auto navigacije i proizvodi sustave za nadzor, praćenje i upravljanje velikim voznim parkovima.

S ciljem pozicioniranja među lidere na globalnom tržištu u području rješenja za optimizaciju dostavnih ruta, tvrtka je osmislila projekt naziva „Skalabilni, visoko dostupni, distribuirani sustav za optimizaciju kompleksnih dostavnih ruta“, čija je ukupna vrijednost iznosila 2.527.508 kuna, dok je iznos bespovratne potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosila 1.507.978 kuna.

„Na natječaj smo se javili kako bismo riješili kompleksne probleme usmjeravanja velikog broja vozila s velikim brojem dostavnih mjesta u stvarnom prometnom okruženju, uzimajući u obzir relevantna ograničenja i vrijeme izračuna koje je prihvatljivo u komercijalne svrhe. Kako u znanstvenoj i u komercijalnoj literaturi takvi sustavi nisu dostupni, EU fondovi su nam dali potporu i poticaj da iskoračimo u nepoznato i proizvedemo inovativna softverska rješenja,“ navodi dr. Ivica Siladić, voditelj razvoja i član uprave.

U suradnji sa stručnjacima Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, tvrtka Mireo je kroz ovaj projekt istražila i razvila napredne algoritme za rješavanje osnovnih problema usmjeravanja vozila. Inovativnost ovog rješenja proizlazi iz novog principa rada distribuiranog paralelnog algoritma koji se temelji na podjeli problema optimizacije ruta velikog broja dostavnih mjesta i vozila na manje probleme te načinu koordinacije i rješavanja tih manjih problema u ograničenom vremenu. Radi se o jedinstvenom komercijalnom rješenju dostupnom na tržištu.

„Najveći udio sredstava uložen je u zapošljavanju novih djelatnika. Kao softverska tvrtka, nemamo značajna ulaganja u infrastrukturu i hardvere, a mogućnost zapošljavanja kvalitetnih radnika pomogla nam je da projekt uspješno privedemo kraju,“ zaključuje dr. Siladić.

Kako bi se dodatno pozicionirali kao globalni proizvođač GPS navigacijskih sustava za električna vozila, Mireo je osigurao bespovratnu potporu iz EU fondova i za projekt „Eliminacija straha od prazne baterije (ostanka bez energije) kod vozača i potencijalnih vozača električnih vozila pomoću umjetne inteligencije“ čija ukupna vrijednost iznosi 4.282.048 kuna, dok iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova iznosi 2.516.268 kuna.

image

Mireo

Ovaj projekt, čiji završetak se očekuje u 2023. godini, omogućit će vozačima električnih vozila ne samo planiranje ruta već i dramatično bolje predviđanje dometa vozila od trenutno postojećih GPS navigacijskih rješenja, uz upute za točke zaustavljanja i punjenja. Jedan ovakav projekt je od posebne važnosti s obzirom na brojne globalne strateške inicijative te znanstvena istraživanja koja upućuju na to da sektor električnih vozila postaje značajna karika u automobilskom tržištu automobila.

„Kontinuirano pratimo programe Europske unije i pokušavamo to uklopiti u naše planove za budućnost. Sigurno ćemo se nastaviti prijavljivati na natječaje za bespovratna sredstva iz EU fondova s kojima smo do sada imali isključivo pozitivna iskustva,“ izjavljuje dr. Siladić.

Uspjeh tvrtke Mireo može poslužiti kao odličan primjer i poticaj drugim hrvatskih poduzećima da svoje projekte prijave na natječaje za dodjelu sredstava iz EU fondova kako bi dodatno unaprijedili svoje poslovanje te uspješno konkurirali na domaćem i inozemnom tržištu. Poduzetnicima svakako ide u prilog činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike još povoljniji.

Dodatno, trenutno je u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost otvoren poziv na dostavu projektnih prijedloga "Komercijalizacija inovacija" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima usmjerenima na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Radi o poticanju ulaganja neophodnih za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja, za proizvode i usluge koji su u fazi spremnosti za tržište. Ukupna alokacija iznosi 380 milijuna kuna, a iznosi potpore koja se može dodijeliti poduzetnicima kreću se između 760.000 kuna i 5.320.000 kuna. Prijave na Poziv „Komercijalizacija inovacija“ zaprimaju se od 20. svibnja 2022. godine.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:10