promo

Valter Flego: Godina dana mandata u Europskom parlamentu

Deveti saziv Europskog parlamenta uskoro završava svoju prvu godinu mandata. Od 705 zastupnika među predstavnicima europskih zemalja članica nalazi se i istarski zastupnik Valter Flego.
promo

- Protekla je godina za mene bila sve samo ne uobičajena. S mjesta župana Istarske županije otišao sam u Europski parlament. Pa iako sam u 6 godina na mjestu istarskog župana itekako navikao na užurbani tempo, početnih je mjesec dana bilo poprilično stresno. EU bubble fraza je koja se nerijetko čuje na hodnicima Parlamenta, a odnosi se upravo na dio Brisela gdje se nalaze europske institucije – Parlament, Komisija, Vijeće. Vrlo brzo sam se uvjerio u istinitost tog europskog balona. Naime, nakon u prosjeku 12 sati provedenih u Parlamentu, niza sastanaka, koordinacija i razgovora, koji znaju potrajati još satima nakon što sunce zađe, uglavnom nisam ni za što osim za pravac – hotelska soba – i krevet. Za večeru u centru grada, poznatu belgijsku pivu ili šetnju briselskim ulicama vrlo rijetko imam vremena i volje, pa tako i nakon godinu dana života ovdje nisam istražio grad kako spada, priča Flego te dodaje da je „uz promjenu radnog mjesta, dakako najveća promjena bila zamijeniti mirni mali Buzet za veliki i bučni Brisel, gdje svi nekud žure“.

Istarski je zastupnik u skladu sa svojim obrazovanjem – studij strojarstva te poslijediplomski studij menadžmenta – i svojim interesima, izabrao i fokus svoga rada u Parlamentu. Ključne teme kojima se bavi su digitalizacija i umjetna inteligencije, održivi turizam, ekologija te jačanje prepoznatljivosti organske proizvodnje i zaštita lokalnih proizvođača. Flego je, naime,

izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa – Digital Europe Programme vrijednog preko 8 milijardi eura, član je čak tri parlamentarna odbora – ITRE (Odbor za industriju, istraživanje i energetiku), TRAN (Odbor za promet i turizam) te AGRI (Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj), kao i prvi potpredsjednik Izaslanstva za Crnu Goru u EU te zamjenski član Izaslanstva za pridruživanje EU-a i Srbije.

- Od prvog dana svjestan sam da ciljeve koje sam si zacrtao ne mogu ostvariti sam, zato sam odmah krenuo umrežavati stručnjake iz raznih područja koji mi pomažu u konkretiziranju prijedloga i amandmana. Primjerice, proteklih mjeseci sudjelujem u izgradnji novog europskog okvira za umjetnu inteligenciju, u čemu mi pomažu vrhunski stručnjaci, poput tvrtke Rimac Automobili, HUP ICT-a i krovne europske udruge proizvođača automobila – ACEA, kao i znanstvene i obrazovne institucijama s kojima surađujem na nizu tema, pojašnjava Flego.

Flego je u Parlamentu član europskih liberala, grupacije Renew Europe, koja broji 98 članova i treća je grupacija po veličini, a zajedno s kolegama iz Renew Europe trenutno radi na rezoluciji o oporavku europskog turizma.

- Prvih godinu dana mandata devetog saziva Europskog parlamenta obilježila su dva velika izazova, o kojima će se bez sumnje pričati još desetljećima – BREXIT i COVID-19. Virus koji je zaprijetio zdravlju europskih građana po prvi puta u povijesti Europske unije ukinuo je Schengen, vratio granične kontrole i ograničio slobodu kretanja, jednu od temeljnih europskih vrijednosti. Pandemija s kojom se suočila EU, ali i čitav svijet, zaustavila je mnoge procese, redefinirala ulaganja i europske prioritete, ali i vratila u fokus neke politike koje su godinama ostajale na marginama europske politike, poput zdravstva i turizma, naglašava Flego.

o hrvatskom presjedanju

- Prvu polovicu 2020. obilježilo je i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a. Ovo je bila velika prilika za Hrvatsku - kao najmlađu članicu - da kroz nametanje konkretnih tema osigura prepoznatljivost u europskim krugovima. Koliko smo to dobro iskoristili znat ćemo vrlo brzo, s obzirom da smo ušli u posljednji mjesec našeg predsjedanja. Moje osobno mišljenje je da se nismo ni malo proslavili, nismo nametnuli niti jednu temu od ključne važnosti za Hrvatsku ni za EU. Kako stvari stoje, na velikom summitu u lipnju neće biti dogovora oko novog europskog proračuna, i na to gledam kao na kiks hrvatskog predsjedanja.

Što se privatnog života tiče, Flego kaže da mu iznimno teško pada odvojenost od supruge i dvojice sinova, zato se i odlučuje gotovo svaki petak predvečer na putovanje Brisel-Istra, i to osobnim automobilom. Kako kaže, „apsolutno je svaki vikend proveden s obitelji i prijateljima u proteklih godinu dana bio neprocjenjiv“.

- 15 sati koliko mi otprilike treba zaista je dugo, i već sam navikao na začuđene poglede prijatelja i poznanika, ali vjerujte mi da je upravo tih 15 sati u tjednu vrijeme koje posvetim isključivo sebi. Te sate iskoristim kako bih rezimirao poslovni tjedan i kako bih posložio u glavi što me sve čeka narednih dana.

image
promo

Za kraj, Flego ističe kako su Belgijanci iznimno susretljivi ljudi, a grad, barem dio koji je uspio pogledati, odiše kulturom, tradicijom i multikulturalnošću.

- EU je najveći projekt europskog naroda nastao nakon Drugog svjetskog rata, temeljen na solidarnosti i zajedničkoj suradnji. Unatoč svim manama, smatram da je ulazak u EU jedan od najboljih poteza hrvatske diplomacije od proglašenja naše samostalnosti. Samim time drago mi je da ću u ovih pet godina imati mogućnost kroz svoj rad osigurati konkretne mjere za jačanje naše poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva i digitalizaciju društva. To je velika čast, ali i još veća velika odgovornost, i ja se zaista nadam da sam u ovih godinu dana opravdao povjerenje svih koji su me birali da ih predstavljam u Europskom parlamentu. Za belgijske čokolade i pivo bit će vremena, zaključuje Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:57