Važan iskorak za poljoprivrednu proizvodnju Osječko-baranjske županije

Veliki interes proizvođača najbolja potvrda opravdanosti izgradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće

promo

Krajem kolovoza u Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće počele su pristizati prve količine jabuka. Prihvat se obavlja na temelju do sada potpisanih ugovora s proizvođačima, kojima je osigurana popunjenost oko 80% ukupnog kapaciteta. U hladnjače je već spremljeno 2.170 tona jabuka, sorti Gala, Jonagold, Crveni i Zlatni delišes, Idared i Braeurn te manje količine krušaka, batata i krumpira, a narednih dana nastavlja se skladištenje novih sorti jabuka. Visoka popunjenost kapaciteta ujedno je najbolja potvrda opravdanosti ove, još jedne, kapitalne investicije Osječko-baranjske županije, baš kao i činjenice da poljoprivrednici, osobito voćari Slavonije i Baranje napokon imaju prostor za skladištenje i čuvanje uroda sa svojih polja i voćnjaka.

image

promo

Riječ je o projektu ukupno vrijednom 14,6 milijuna eura, od čega je iz fondova Europske unije osigurano 10 milijuna eura bespovratnih sredstava, a 4,6 milijuna eura izdvojila je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet od 3.228 tona raspoređen je u 29 rashladih komora te podijeljen na dio za ekološku proizvodnju, dio za konvencionalnu proizvodnju te dio namijenjen za transport sortirane i upakirane robe.

Važan preduvjet za jačanje domaće i izvozne konkurentnosti voća i povrća sa slavonskih ravnica

- Regionalni distribucijski centar za voće i povrće se na istoku Hrvatske najavljivao godinama, a mi smo u njegovu realizaciju krenuli krajem 2017. godine. Danas je u punom pogonu, popunjen 80% odnosno i do 100% do kraja godine. Zbog toga zaključujemo da ovakvih regionalnih distribucijskih centara treba biti još na čemu ćemo raditi svi zajedno kako bismo ih na istoku Hrvatske imali desetine. Ako se želimo baviti voćarstvom i povrtlarstvom i biti konkurentni na tržištu s vlastitim, domaćim proizvodima, onda moramo imati ovakve centre koji će podizati konkurentnost. Svjedoci smo povećanja cijena hrane, osobito voća i povrća, koje ne bi bilo toliko pod kontrolom trgovačkih lanaca i uvoznika da smo prije desetak godina izgradili ovakve regionalne distribucijske centre te na taj način čuvali svoje voće i držali ga konkurentnim. Sad je vrijeme da krenemo dalje i da nastavimo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu našu poljoprivredu koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske - istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

image

promo

RDC OBŽ je otvoren nekoliko mjeseci uoči prihvata prvih proizvoda, u veljači ove godine, i to radi strateške i operativne pripreme, edukacija, povezivanja lokalnih OPG-ova i udruženja te dobrog upoznavanja svih uključenih i zainteresiranih aktera s kapacitetima, pogonima i procesima koji će biti implementirani.

- Zadovoljni smo rezultatima ove prve godine i ozbiljno razmišljamo o drugoj i trećoj fazi jer će nam faliti kapaciteta. Imamo desetak kooperanata kojima na ovaj način nudimo skladištenje robe u trenutku kad je najviše robe na tržištu te izlazak na tržište u, za njih najpovoljnije vrijeme. Hladnjače se zakupljuju po cijeni od 10 centi, što je jedna od najboljih cijena u Hrvatskoj - rekao je Alen Mamić, direktor RDC OBŽ za voće i povrće d.o.o. Osijek.

image

promo

Primjer kojim će se u poljoprivrednoj proizvodnji voditi i ostale hrvatske županije

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije prvi je takav centar u Hrvatskoj, a prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, na primjeru Osječko-baranjske županije gradit će se centri i u ostalim županijama. Osim čuvanja robe do plasmana na tržište, ovaj Centar nudi mogućnost sortiranja, pakiranja pa čak i prerade voća i povrća te praćenje kvalitete proizvoda u moderno opremljenom laboratoriju. Time se podiže kvaliteta poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji na korist proizvođača voća i povrća. Uz Regionalni distributivni centar, Osječko-baranjska županija radi iskorak i u pripremi druge poljoprivredne infrastrukture. Točnije, 16 sustava za navodnjavanje je ili izgrađeno ili u različitim fazama izgradnje, a sve kako bi se stvorili bolji preduvjeti za bavljenje intenzivnom poljoprivredom koja daje dodatnu vrijednost slavonsko-baranjskom polju i proizvodu. I RDC će prema svemu sudeći uskoro dobiti nastavak priče. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:11