Večer sa Zagorkom oduševila Zagrepčanke

S pogledom na grad, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, odabrano je žensko društvo uživalo u jedinstvenom eventu kroz kojeg su otkriveni neki nepoznati detalji iz biografije ove velike književnice i novinarke, ali i svjedočilo retro povratku u 30-te godine prošlog stoljeća, vrijeme kad su nastala brojna Zagorkina djela

promo

 Nikola Zoko

Ususret današnjem rođendanu Zagorke, književnice i novinarke, sinoć je oživio Memorijalni stan Marij Jurić Zagorke, kojeg vodi Centar za ženske studije, na Dolcu 8 u srcu Zagreba. Mjesto je to gdje je ova velika književnica i borac za žensku emancipaciju i jednakost spolova živjela i stvarala, a koji je danas muzejski prostor koji priča priču tog vremena.

image

promo

Nikola Zoko

- "Marija je rođena krajem 19.stoljeća, a stvarala je u dvadesetom. Kako je po mnogočemu bila drugačija od žena tog vremena, elemente njezine bogate biografije iskoristila sam za organizaciju ovog eventa" - kaže stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko koja je 'Večer sa Zagorkom' osmislila kao ženski trodijelni event u kojem je ispričana priča o modi, prikazana predstava ''Kakva majka, takva kći'' i na kojem je zasvirao Swing that Blues band glazbu tridesetih.

image

promo

Nikola Zoko

Event je započeo u Marijinoj radnoj sobi, u kojoj se u stalnom postavu nalaze fotografije Zagorke u različitim periodima života. Almi su najzanimljivije bile tridesete, koje su bile značajne za kasniji razvoj modnih trendova, a danas godine koje inspiriraju dizajnere suvremenih kolekcija. Kako bi to pokazala i dokazala, neke od popularnih Zagorkinih outfita Alma je prebacila u suvremenost kombinirajući aktualne modne trendove koje je pronašla u kolekciji modnog brenda Reserved. Najzanimljivije je bilo vidjeti 'Zagorkinu suknju', bluzu i sako (legendarna fotografija Zagorke s cigaretom) ali i košulju i prsluk upotpunjen kravatom kao simbolom snage i ženske emancipacije. Budući da su ove modne sezone u fokusu retro 30-te, Alma je i svaku gošću eventa izmjerila, definirala građu tijela i pokazala koje odjevne predmete iz aktualne kolekcije treba ubaciti u svoj ormar.

image

promo

Nikola Zoko
image

promo

Nikola Zoko
image

promo

Nikola Zoko

U salonu stana, glumice Mia Krajcar i Mirta Zečević odigrale su predstavu ''Kakva majka, takva kći'' kroz koju je ispričana priča o odrastanju Marije i njezinoj udaji kao maloljetne djevojke za Mađarskog željezničara. Koliko su pomalo nepoznati detalji iz Zagorkine biografije, ali i odlična gluma ove dvije glumice oduševili žensku publiku svjedočio je gromoglasan pljesak koji nije prestajao.

- "Na kraju ste me rasplakale, predstava je genijalna" - bili su samo neki od komentara koji su se mogli čuti nakon predstave.

image

promo

Nikola Zoko

U trećem dijelu večeri, Zagorkina knjižnica dobila je glazbenu kulisu za koju se pobrinuo duo Swing that Blues na čijem su repertoaru bili glazbeni hitovi 30-tih godina prošlog stoljeća. Uz čašu osvježavajućeg pića i zagrebačke krafne večer se polako približavala kraju, ali i početku dana koji slavi rođenje žene koja je svojim radom, znanjem i hrabrošću ispisala povijest hrvatske književnosti i novinarstva.

image

promo

Nikola Zoko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:08