Virtualna kolonoskopija u Poliklinici Medikol, podružnici Čakovec

Riješite se svih sumnji uz ugodniju i bezbolniju pretragu!

Virtualna kolonoskopija u Poliklinici MEDIKOL

Kompjuterizirana tomografska kolonografija (MSCT kolonografija) poznatija kao virtualna kolonoskopija (3D virtualna kolonoskopija) je neinvazivna alternativa klasičnoj kolonoskopiji. Kombinacijom napredne CT tehnologije i sofisticiranog softvera virtualna kolonoskopija stvara 2D i 3D prikaz debelog crijeva.

Ova procedura je brža, lakša i udobnija za pacijenta od klasične kolonoskopije.

Za mnoge pacijente ona predstavlja metodu izbora za detekciju bolesti debelog crijeva uključujući polipe, divertikule, kao i karcinome debelog crijeva. Brojne studije su potvrdile da virtualna kolonoskopija može detektirati 90% polipa veličinom >=10mm, odnosno u istom postotku kao i klasična kolonoskopija.

MSCT kolonografija ili 3D virtualna kolonskopija dostupna je od travnja 2022. u Poliklinici MEDIKOL. Sama pretraga traje oko 15 minuta i ne zahtijeva sedaciju.

Prednost izvođenja pretrage u Poliklinici naspram izvođenja iste pretrage u drugoj ustanovi je što se u sklopu pripreme pacijenta u Poliklinici MEDIKOL ne daju laksativna sredstva, a budući da se u crijeva ne upuhuje zrak već CO2, sama je pretraga ugodnija i bezbolnija. Bolje se podnosi, manje boli i brže se Co2 resorbira iz crijeva.

Kako se izvodi virtualna kolonoskopija?

Izvodi se tako da se tanki kateter usmjeri u rektum samo nekoliko centimetara. Zatim se kroz kateter upuhuje CO2 kako bi se debelo crijevo proširilo i bilo dostupno analizi. Pacijent se prvo skenira u ležećem položaju na leđima, kako bi se dobio niz 2D presjeka duž cijele duljine debelog crijeva. Nakon toga se ponovi skeniranje s pacijentom u položaju na trbuhu.

Računalni sustav aparata za kompjuteriziranu tomografiju (CT) sastavlja 2D slike u 3D prikaz debelog crijeva u cijelosti kao na klasičnoj kolonoskopiji. Nakon toga radiolog evaluira pretragu, analizira cijelo debelo crijevo od rektuma do iliocekalnog ušća kako bi eliminirao ili potvrdio postojanje patomorfološkog procesa u debelom crijevu. Povrh promjena unutar debelog crijeva liječniku su za analizu dostupni i okolni organi abdomena i zdjelice.

U slučaju da je rezultat pretrage uredan pacijent odmah nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima. U slučaju da se pronađe supstrat pacijent se upućuje na daljnju gastroenterološku obradu kako bi se odstranio polip ili eventualno učinila biopsija.

Svake godine u Hrvatskoj od raka debelog crijeva umre oko 2.320 ljudi, a najčešći novo dijagnosticirani rak u Hrvatskoj je rak debelog i završnog crijeva s oko 3.706 novih slučajeva.

Ako se dijagnosticira na vrijeme u svojoj ranoj fazi pacijenti imaju šansu za preživljavanje od 85% do 100%. Ukoliko se pronađe u kasnijim stadijima, utoliko preživljavanje pada na 50% i manje. Zbog ovih razloga vodeća svjetska medicinska udruženja preporučuju "screening" za karcinom debelog crijeva osobama starijim od 50 godina. Pretragu treba učiniti svakih 5 do 7 godina, poglavito osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom. Naravno, treba naglasiti da se prilikom virtualne kolonoskopije ne može uzeti uzorak tkiva. Ipak, zbog jednostavnosti procedure, pacijenti se često odlučuju za virtualnu kolonoskopiju.

INDIKACIJE:

  • Pacijent koji ne može ili ne želi klasičnu kolonoskopiju
  • Pacijent s apsolutnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju
  • Pacijent s relativnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju uključujući: kardiovaskularnu bolest s povećanim rizikom zbog sedacije, strukture debelog crijeva, opstruktivni karcinomi debelog crijeva

KONTRAINDIKACIJE:

  • Aktivna upalna bolest debelog crijeva
  • Anamneza Chronove bolesti
  • Anamneza desnostrane ili nedavne kolektomije
  • Anamneza iradijecije u nivou zdjeličnih struktura (relativna kontraindikacija)

Naručiti se može pozivom na 072 12 12 12 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

www.medikol.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:56