StoryEditor
OTEZALI S PLAĆANJEM, KRIVI ZA KAMATE

Vrhovni sud odbio Divjak, država Varaždinskoj županiji mora platiti 50 milijuna kuna za škole i dvorane

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vlada morat će Varaždinskoj županiji platiti više od 50 milijuna kuna za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.
promo 
 Sinisa Sovic/fas

Država i Ministarstvo čak tri godine nisu plaćali najamnine za školske objekte, a Varaždinska županija ih je lani pravomoćno pobijedila u sudskom sporu. Županiji su tada morali uplatiti prvih 20 milijuna kuna, što su pokušali osporiti tražeći reviziju te presude od Vrhovnog suda RH.

S obzirom da je Vrhovni sud RH u istovjetnoj pravnoj stvari odbio prijedlog za dopuštenje revizije, sada je definitivno potvrđeno da će Ministarstvo i država morati Varaždinskoj županiji platiti sav dug, dakle i preostalih 30 milijuna kuna. Pritom samo zatezne kamate iznose više od 5 milijuna kuna. Zbog neodgovornosti sada tehničke ministrice Blaženke Divjak i tehničkog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, sve to će platiti porezni obveznici iz cijele Hrvatske.

- Vrhovni sud odbio je sve zahtjeve Ministarstva i Vlade te riješio da su presude oko duga za škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a konačne. Odgovornost za dodatnih 5,2 milijuna kuna, koliko dosad iznose zatezne kamate, definitivno pada na ministricu Blaženku Divjak i odgovorne osobe. Međutim, veseli me da svaka takva odluka otvara prostor za nove projekte, pa tako ta odluka dovodi do sljedeće koja je najavljena, a to je da nakon primitka tog novca, čiju isplatu očekujem u cjelini odmah, raspisujemo natječaj za kupolu nad atrijem Županijske palače. Projekt je spreman i čeka. Mislim da građani to zaslužuju i zahvaljujem na ministrici Divjak i potpredsjedniku Vlade Štromaru na neodgovornosti, nestručnosti i neozbiljnosti, odnosno zloći, o čemu se u ovom slučaju radi. Ta razina zločestoće i truda da otmu novac vlastitim građanima, to dosad još nije viđeno – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti).

Varaždinskoj županiji već šesti put – čista petica!

Varaždinska županija je šesti put zaredom dobila najvišu ocjenu za proračunsku transparentnost u najnovijem istraživanju Instituta za javne financije, provedenome krajem 2019. i početkom ove godine. Institut je uputio posebne pohvale Varaždinskoj županija koja je, uz samo još tri županije, u svim dosadašnjim ciklusima objavila svih pet proračunskih dokumenata. Time je građanima omogućila uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.

image
promo 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 22:52