Vrhunac ljeta u Zadru uz obilje atraktivnog programa: klasika, Zadar Jazz &Blues festival , gypsy jazz, šlageri, suvremeni ples i ulični performans

Brahmsove simfonije Zadarskog komornog orkestra s velikim svjetskim zvijezdama, Tribute to Swing, koncert Mira Ungara i Oridano Gypsy Jazz Banda te jubilarni 25. festival Zadar snova obilježit će vikend u Zadru
 Stipe Surac

Klasični program na 61. Glazbenim večerima u svetom Donatu ovog je ljeta prožet notama spektakla, jer će Zadarski komorni orkestar u posebnom dijelu programa ugostiti vrhunske međunarodne soliste poput crnogorskog violinista i koncertnog majstora Londonskog simfonijskog orkestra Romana Simovića te nagrađivanog prvog violončela Minhenskog radijskog orkestra Uladzimira Sinkevicha. Spektakl počinje već u četvrtak.

image
Promo

- Imat ćemo tri koncerta Zadarskog komornog orkestra s međunarodnim solistima. Simović je počasni koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra, a ovogodišnji program zapravo je nastavak izvođenja simfonija Johannesa Brahmsa - kaže ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković najavljujući izvođenje Druge i Treće Brahmsove simfonije te nastup solista Zadarskog komornog orkestra.

image
Željko Karavida

Zadarski komorni orkestar kojega vodi maestro Ivan Repušić – još i šef dirigent Orkestra minhenskog radija i prvi stalni gost dirigenta Njemačke opere u Berlinu – dosad je već izveo devet Beethovenovih simfonija, što ga svrstava među najozbiljnije ansamble takve vrste u Hrvatskoj, dok je s izvođenjem Brahmsovih simfonija krenuo prije dvije godine kada je izvedena Prva. Ovogodišnje izvođenje Druge (22. srpnja) i Treće simfonije (24. srpnja) u crkvi svetoga Krševana bit će svakako poslastica za sve ljubitelje klasične glazbe, kao i nastup solista Zadarskog komornog orkestra s Brahmsovim Klavirskim kvintetom i Souvenir de Florence P. I. Čajkovskog (26. srpnja). Na ovom će se glazbenom eventu zadarskom koncertmajstoru Marcu Grazianiju, potom asistentu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Branimiru Pustičkom i solo violinistici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Zadranki Luciji Brnadić, pridružiti Simović, Sinkevich te prva violinistica Birminghamskog simfonijskog orkestra Milena Simović i pijanistica Katja Repušić.

image
Davor Pekota
David K. - Foto Luigi Opatija

Između dvaju Brahmsovih simfonija u četvrtak i subotu, na zadarskom Forumu (22. srpnja) s početkom u 21 sati nastupit će frontman legendarnog zadarskog Foruma Davor Pekota s Ivanom Kindl i Jazz Quartetom. Naslov njihovog nastupa i programa Tribute to Swing sugerira što će se slušati na drevnoj zadarskoj pozornici.

image
Promo

- Izvodit ćemo jazz standarde i evergreene - prenosi Pekota dio repertoara.

To znači kako će nakon dužeg vremena scenom Foruma ponovno odzvanjati klasici žanra, pjesme koje su proslavili Frank Sinatra, Michael Bublé, Drago Diklić i ostali.

- Ovaj smo program radili prije dvije godine, neće nam biti prvi put. Imamo također i puno iskustva te vrhunski bend sa sjajnim glazbenicima. Sigurno su jedni od najboljih na ovim prostorima, pa jamčimo dobru zabavu i ugodnu večer. Mi ćemo svakako uživati, a onda te naše vibracije prenijeti publici - poručuje frontman Foruma. Besplatan koncert počinje u 21 sati, a za njega vrijede ista epidemiološka pravila kao za sve koncerte na Forumu. Iz Turističke zajednice Grada Zadra mole sve posjetitelje da na ulazu u koncertni prostor pripreme EU COVID potvrdu u digitalnom ili fizičkom obliku.

image
Miro Ungar
Ines Novković

Dva dana kasnije (24. srpnja) na Trgu Petra Zoranića u isto vrijeme (21 sati) nastupa najveći šarmer glazbene scene u Hrvata Miro Ungar. U Zadru ga, kaže, nije bilo više od 30 godina. Posljednji put kada je na nešto duže vrijeme bio u blizini Zadra bilo je krajem 1970-ih kada se smjestio u Petrčanima otkud je obilazio manja mjesta zadarske regije, izvodio svoje poznate šlagere i uživao u malomišćanskim feštama. Sada će se na prekrasnom prostoru ispod Trga pet bunara predstaviti s nešto drukčijim repertoarom.

- Neću izvoditi svoje šlagere iz 1970-ih i 1980-ih, odnosno neke druge hitove koje sam povremeno izbacivao. Svirat ćemo gypsy jazz standarde. Složio sam repertoar koji bi mogao biti zanimljiv svima, a ne samo mojoj staroj publici koja me poznaje kao pjevača - kaže Ungar predstavljajući Oridano Gypsy Jazz Band s kojim će nastupiti u Zadru.

- Počeo sam prije desetak godina kada sam se sprijateljio s jazz gitaristom Damirom Kukurozovićem, na žalost pokojnim, koji je bio jedan od naših prvih protagonista te vrste glazbe. Inače gypsy jazz proslavio je legendarni Django Reinhardt. Afirmirao se u Parizu, ali je isto tako bio prihvaćen u SAD-u. Njegova je glazba bila prvi europski jazz koji je doživio uspjeh u Americi, a sada je opet u modi. Puno je glazbenika koji njeguju taj stil - govori zagrebački glazbenik koji će prije nego dođe u Zadar, s Oridano Gypsy Jazz Bandom svirati u Novom Vinodolskom.

- Lijep je osjećaj ponovno nastupati i stati pred publiku. Imao sam koncert nedavno u Zagrebu i to je bio prvi nastup nakon pauze, pa se jako veselim koncertu u Zadru i novom susretu sa zadarskom publikom. Trebalo mi je vremena da se sjetim kada sam zadnji put imao nastup u Zadru, što je čudno s obzirom da volim Zadar i da sam bio prijatelj sa svim zadarskim pjevačima. Družio sam se sa Đanijem Maršanom s kojim sam nastupao u nekadašnjem DDR-u, također i s Tomislavom i Vedranom Ivčićem, dok sam s Marinom Tomašević čak dva puta bio u Rusiji. No dugo nisam bio u Zadru. Vraćam se u sutonu karijere - kaže Ungar koji na povratku u Zadar donosi duh pariškog gypsy jazza.

- Publici ćemo ponuditi svjetske bisere i standarde iz 1950-ih koje smo obradili na gypsy jazz standard. Mislim da će svi uživati - poručuje nadahnuti Ungar.

image
Zadar snova
Promo

Napokon, od 23. do 29. srpnja kod bivšeg pogona Bagata, na Forumu, kod crkve svetog Dominika, u Centru za kreativne umjetnosti, na Poljani Ivana Pavla II. te na Narodnom trgu izvodit će se program jubilarnog 25. Zadra snova. Ova je zadarski festival pokrenut kako bi se predstavila umjetnička ostvarenja na području suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnosti, odnosno raznolika suvremena scenska umjetnost od novih kazališnih praksi, plesnih i glazbenih poduhvata, performansa i instalacija, do interdisciplinarnih radova i fuzija svih žanrova i medija. Iz ovogodišnjeg sedmodnevnog programa Zadra snova izdvajamo Cocoon Dance Company koji će izvesti Body Shots u Centru za kreativne industrije 25. i 26. srpnja s početkom u 21:30 sati.

- Riječ je o njemačko-švicarskoj plesnoj družini i međunarodnoj grupi plesača među kojima se nalazi i Zadranin Marin Lemić, koji je najveća hrvatska zvijezda na plesnoj sceni. Ova je predstava europski level kada govorimo o spoju neverbalnog kazališta i suvremenog plesa - kaže prvi čovjek Zadra snova Kristijan Mičić čija energija i entuzijazam već 25 godina na zadarske daske, kamen i beton postavljaju recentni repertoar hrvatskih kazališnih dostignuća i zapažena djela inozemnih autora i grupa. Organizacijski i programski dodatak ove zadarske priče je rad zagrebačke Udruge Domino čiji će se festivalski program odvijati u Zadru (također u Rijeci, Dubrovniku i Koprivnici). Prvog dana Zadra snova tako će se održati Noć performansa, a nastupit će Nikolina Majdak, Mirjana Đan te Mia Zalukar i Bruno Isaković, dok će na Festivalu Perforacije znakovito Sjećanje u metrima izmjeriti Silvija, Dogan Stella Leboš i Mia Zalukar. S Brunom Isakovićem, plesačica i koreografkinja Mia Zalukar nastupit će u Bill Is Dead. Od 25. do 27. srpnja u Centru za kreativne industrije održat će se Radionica Vesne Mačković (Arktik -Institut za budućnost), potom će 27. srpnja nastupiti švicarski plesač Joshua Monten (Kill Your Darlings), dok će 28. srpnja Arktik - Institut za budućnost održati Prezentaciju radionice. Na Narodnom trgu 29. srpnja performerica Jelena Topić iz Prijedora izvest će Guranje pod tepih. Riječ je o novom projektu mlade umjetnice poznatoj po jednomjesečnom stajanju na kutiji i šutnji. U Guranju pod tepih mogu sudjelovati svi posjetitelji koji će svoje unutarnje konflikte ispisati na komadu papira i potom ga – gurnuti pod tepih.

image
Ivana Kindl
Promo

Kraj mjeseca obilježit će se već sedmu godinu zaredom s tradicionalnim Zadar Jazz & Blues festivalom, koji nudi zabavnu i kvalitetnu glazbu na prekrasnoj lokaciji otvorene terase Muzeja antičkog stakla.

image
Promo

Na festivalu koji traje od 28. do 30. srpnja prva noć će pripasti Kubancu Omaru Sosi (Aguar Triu). Drugu večer pozornicu preuzima jedan od najboljih svjetskih trombonista, funk legenda i utemeljitelj kultnog banda Defunkt, Joseph Bowie, a festival će završiti Dena DeRose, američka umjetnica koju kritika naziva "najboljom pijanisticom i pjevačicom još od Shirley Horn".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:06