Vukovar u 2024. ušao s odličnim turističkim rezultatima

Danas prepoznatljiv turistički brend Vukovar bilježi kontinuiran porast noćenja i dolazaka, sve je više kruzera na Dunavu, otvaraju se novi smještajni objekti, a započela je i izgradnja Arheološkog parka.

Vukovar

 Darko Kešnjer

Da je Vukovar u 2023. bio poželjno odredište brojnih gostiju, potvrđuje i porast od 41,26 posto u dolascima i 33,35 posto u noćenjima u odnosu na 2022. Naime, lani je u gradu na Dunavu ostvareno 55.924 dolazaka i 87.863 noćenja.

Izuzmu li se od tih brojki školske ekskurzije, i dalje je 10,12 posto više dolazaka i 5,48 posto više noćenja nego godinu ranije. U brojkama bez školskih ekskurzija u 2023. ostvareno je 18.264 dolazaka i 38.460 noćenja, što je i u odnosu na pretpandemijsku 2019. porast od 10,14 posto u dolascima i 11,11 posto u noćenjima.

Turisti, pretežno domaći, njih 73 posto, su na istoku Hrvatske ostajali u prosjeku 2,1 dan. Atraktivnost destinacije rezultirala je i otvorenjem 27 novih smještajnih objekata u prošloj godini pa ih je danas ukupno 82, s 1.124 ležaja.

image

Vukovar

Darko Kešnjer

U vukovarsku luku na Dunavu uplovilo 347 kruzera

Prošle godine nastavio se i trend rasta riječnog kruzinga. Na 347 kruzera koju su uplovili u vukovarsku luku bilo je 45.857 putnika, najviše gostiju iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a sezona na Dunavu, jednom od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske, produljila se do kraja prosinca.

Sve je više i posjetitelja gradskih festivala i manifestacija, a posljednji održan u prošloj godini, Vukovarski Advent, u izboru portala Gradonacelnik.hr u konkurenciji velikih gradova i županijskih sjedišta proglašen je među pet najljepših u Hrvatskoj.

image

Vukovar

Miroslav Slafhauzer

Vukovar snažan brend

Ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo je izuzetno visoko. Ocjena je 93/100, potvrđuje mjerenje kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji – IQM Destination Vukovar. Ovaj projekt mjerenja kvalitete provodi se već tri godine, a vrlo visoka ocjena ukazuje na iznimnu snagu i prepoznatljivost brenda Vukovara. Lani je na online platformama 7.200 gostiju ostavilo recenzije, a pozitivni komentari i visoke ocjene pozicioniraju Vukovar kao jednu od najuspješnijih destinacija na kontinentu, privlačnu tijekom čitave godine.

image

Vukovar

Darko Kešnjer

Atrakcije su zadržale najvišu ocjenu kvalitete. Među njima je i Vukovarski vodotoranj, lanjski dobitnik Plakete sa zlatnim znakom za najbolji projekt obnove i valorizacije kulturno povijesne baštine na međunarodnom kulturnom turističkom natječaju „Plautilla“.

Sve je više nagrada i novih projekata

Ni domaće nagrade nisu zaobišle Vukovar, čak tri Suncokreta ruralnog turizma stigla su u grad - zlatna povelja u kategoriji "Tradicijska (ruralna) gastronomija" Izletištu Gondola Sotin, brončana povelja u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru" Konjičkom klubu „Dunavski Raj“, posebno priznanje u kategoriji "Craft turizam" Craft Pivovari Vukovar.

image

Vukovar

Marko Balaži
image

Vukovar

Marko Balaži

"Osvojene nagrade uvijek nas razvesele, one govore o sve kvalitetnijoj turističkoj ponudi Vukovara. Naše sadržaje i ponudu obogatit ćemo novim projektima, u tijeku je izgradnja Adrenalinskog parka u Park šumi Adica, uređuje se šetnica uz rijeku Vuku, započela je i izgradnja Arheološkog parka Vučedol, a na temelju izrađene Komunikacijske strategije radimo na jačanju ovog brenda" kaže direktorica Turističke zajednice Vukovara Marina Sekulić.

image

Vukovar

Darko Kešnjer
image

Vukovar

Darko Kešnjer
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:42