PROMO

Zahvaljujući nikad većim ulaganjima, HEP potiče razvoj domaće industrije te gradi zeleno, tehnološki napredno gospodarstvo 21. stoljeća.

Cres, Marici kod Žminja, Obrovac, Stankovci, Vrlika i Kaštelir 2 danas su gradilišta HEP-ovih sunčanih elektrana.
HEP promo

Kod Kaštelira u Istri, prva naša sunčana elektrana radi već gotovo dvije godine, a odnedavno i sunčana elektrana na Visu.  U pokusnom je radu Korlat, naša prva vjetroelektrana, uz koju će se izgraditi i velika sunčana elektrana. U suradnji općinama i gradovima  HEP će izgraditi dodatnih 11 sunčanih elektrana, a u planu su i elektrane na desetak drugih lokacija širom Hrvatske. Samo na projektima sunčanih elektrana, čitavu ćemo Hrvatsku pretvoriti u jedno veliko gradilište. U elektranama se ugrađuje oprema hrvatskih proizvođača, od fotonaponskih modula i pretvarača, preko kabela i transformatora do rješenja za ugradnju baterijskih spremnika. Na taj način potičemo razvoj znanja i sposobnosti domaće industrije te zajedno gradimo zeleno, tehnološki napredno gospodarstvo 21. stoljeća.

Zelenu energiju proizvodimo već 125 godina

Do 2030. izgradit ćemo 700 MW sunčanih i vjetroelektrana. Toliko iznosi snaga nuklearke u Krškom. Tako će struja u Hrvatskoj postati još zelenija. Već danas polovinu struje proizvodimo iz obnovljivih izvora, uglavnom iz vode. Hidroelektrane su vrijednost koju razvijamo, čuvamo i održavamo. Prije 125 godina, točnije 28. kolovoza 1895. pored slapova rijeke Krke nikla je jedna od prvih hidroelektrana na svijetu na izmjeničnu struju. Jedna njena gotovo pa vršnjakinja, hidroelektrana Ozalj, i danas radi i proizvodi zelene kilovatsate. Zahvati na njenoj revitalizaciji su pri kraju, na više hidroelektrana su već završeni, a u pripremi je revitalizacija njih još nekoliko.

Pokrećemo gospodarstvo, ljude i ideje

Održavamo postojeće, ali i gradimo nove hidroelektrane, kao što je druga faza hidroenergetskog sustava Senj, što je najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj. Sva naša gradilišta hidroelektrana, sunčanih i vjetroelektrana, na lokacijama širom Hrvatske, već danas se mogu obići električnim automobilom, puneći ga usput isključivo na više od 200 naših ELEN punionica. Pokrećemo automobile, strojeve, projekte, ljude i ideje. Zahvaljujući nikad većim ulaganjima, pokrećemo nacionalno gospodarstvo. Pokrećemo Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2020 16:44