Svježe iz mora

Zaista nema razloga da ribu jedete samo tijekom korizme

Ribarski obrt Karabatić
 Filip Brala

Ušli smo u korizmu, razdoblje u kojem mnogi razmišljaju o odricanjima i promjenama u nekim navikama te više pažnje posvećuju prehrani u koju uvode laganije i posnije namirnice. Korizma je tako idealno vrijeme za pojačanu konzumaciju ribe, iako je zbog svojih brojnih blagodati riba idealna namirnica za cijelu godinu, a ne samo uoči Uskrsa.

Kraljica mediteranske prehrane

Neki više vole bijelu ribu, drugi daju prednost plavoj, no obje su odličan izbor zahvaljujući visokom udjelu proteina, esencijalnih masnih kiselina i vitamina skupine B te su stoga ponosne predstavnice mediteranske kuhinje koju mnogi nutricionisti najčešće preporučuju. Mediteranska prehrana je bogata vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima te osobito poželjnim omega-3 masnim kiselinama, koji daju velik doprinos u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te smanjenju krvnog tlaka i prevenciji srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline prisutnije su u plavoj ribi u odnosu na bijelu, no zato je bijela riba i nešto lakša za probavu. Plava je riba ujedno i važan izvor vitamina D, koji pomaže u zaštiti imuniteta. Zbog svega spomenutog stručnjaci kažu da bi ribu trebalo jesti barem dvaput tjedno, od čega bi barem jednom trebalo odabrati plavu ribu.

image
Ribarski obrt Milivoj Blaslov
Konzum

Svježe, kvalitetno i provjereno

Da bi riba bila ukusna, hranjiva i kvalitetna, mora biti svježa i provjerenog podrijetla te stoga ne čudi da je upravo Konzum mnogima prvo odredište kad traže raznovrstan izbor svježe morske ribe iz plavetnila našeg Jadranskog mora. Najveći domaći maloprodajni lanac svojim kupcima omogućava kupnju svježe domaće morske ribe u suradnji s vrijednim hrvatskim ribarima i uzgajivačima, a zahvaljujući vlastitoj pakirnici svježa je riba dostupna ne samo u prodavaonicama većih formata, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Svježu je ribu u prodavaonicama moguće kupiti gotovo svaki dan i to u rinfuzi ili zapakiranu na komad, očišćenu i filetiranu što uvelike pojednostavljuje proces pripreme obroka. Pritom od ulova do otpreme u prodavaonice protekne najviše 24 sata, a u cijelom se procesu strogo poštuju najviši standardi kvalitete te se osigurava sljedivost, odnosno praćenje u svakoj fazi lanca opskrbe. Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora te tako kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog podrijetla.

image
Ribarski obrt Karabatić
Filip Brala

Tradicija i moderna tehnologija u lovu na srdelu

Među brojnim ribarima i uzgajivačima koji svakodnevno vrijedno vade mreže i opskrbljuju Konzumove prodavaonice nalazi se i ribarski obrt Milivoj Blaslov iz mjesta Kali s otoka Ugljana, koje se smatra najvećim ribarskim mjestom na Jadranu. Božidar Blaslov, sin osnivača obrta Milivoja, i njihovih 13 zaposlenika svakodnevno plove na brodu „Škoda“ s okružujućom mrežom plivaricom, kojim pretežito love srdele, inćune i lokarde. Konzumu godišnje isporuče čak 20 do 30 tona srdele i manje količine drugih vrsta koje love, naravno, isključivo u vrijeme kad im to zakon dozvoljava, s obzirom na to da paze na očuvanje ribljeg fonda poštujući odredbe o lovostaju. Svojim najvećim prednostima na tržištu smatraju znanje i tradiciju koji stoje iza tog obrta osnovanog prije 27 godina. „Uz to smo opremljeni i najmodernijom tehnologijom te smo u mogućnosti ponuditi kupcima naše proizvode od mora do stola“, ističe Božidar Blaslov, ne skrivajući zadovoljstvo suradnjom s Konzumom. „Konzum znatno doprinosi razvoju ribarstva te, još važnije, i educira kupce o kakvoj se ribi radi, kako je spremati te je tako i više konzumirati“, pojašnjava Božidar.

image
Konzum ribarnica
Vedran Tolić

Prvokasne trlje i oslići iz sjeverne i srednje Dalmacije

Malo južnije, u Rogoznici, posluje obrt Karabatić u kojem ribarstvo i distribuciju ribe samostalno vodi Ivan Karabatić, nakon što je odmalena godinama pomagao roditeljima u poslu. Četvero zaposlenika na jednoj koči i manjem brodu za parangale love osliće, trlje, grdobine, kokote i skuše, ali i škampe, kozice, lignjune i druge morske specijalitete te isporuku ribe za Konzum rade svakog jutra od ponedjeljka do petka. „Kupci prepoznaju naš proizvod i znaju da je naša riba svježa i prvoklasna“, kaže Ivan te pojašnjava kako u dogovoru s Konzumom usmjeravaju brod u lov vrsta koje su trenutno najtraženije. Najčešće je riječ o trlji, s 10 tona godišnjeg ulova za Konzum, te osliću sa 7 tona godišnje. „Suradnja s Konzumom traje već 15 godina i uvijek je bila fer i korektna. Konzum čuva i ribara i kupca jer minimalnim maržama omogućava dobru cijenu i za ribara i za kupca te tako pridonosi očuvanju tradicije ribolova, a nama ribarima i našim obiteljima omogućava da živimo od posla koji volimo“, zaključuje Ivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:01