Zašto se osjećamo umorni i kako možemo “doskočiti” umoru? Evo nekoliko korisnih informacija

Nedostatak energije, umor i iscrpljenost utječu i na našu produktivnost. Osjećate li često umor i iscrpljenost? Uzroci takvim stanjima mogu biti različiti – od nedostatka vitamina u prehrani, oslabljenog imuniteta, pa sve do neravnoteže crijevne mikrobiote.
PROMO

Naše tijelo energiju za normalno funkcioniranje dobiva iz unesene hrane, a zdravlje probavnog sustava ima važan utjecaj na naše opće stanje. Do osjećaja umora može doći i ako tijelu kroz obroke ne pružamo dovoljno vrijednih nutrijenata.

Što može dovesti do osjećaja umora?

Dobar omjer makronutrijenata (ugljikohidrati, proteini i masti) i mikronutrijenata (vitamina i minerala) u našoj prehrani važan je da bismo opskrbili naš organizam onim što mu je potrebno i da bismo se osjećali dobro. Kako bi naš probavni sustav optimalno iskoristio unesenu hranu za stvaranje energije, pomaže mu crijevna mikrobiota. Riječ je o desecima bilijuna mikrobnih stanica koje žive u našim crijevima. Mikrobiota, osim toga, pomaže i proizvodnju ključnih komponenti našeg imunosnog sustava, kao što su neki vitamini B i vitamin K. Osjećate li se često umorno ili iscrpljeno, trebali bi obratiti posebnu pažnju upravo na B vitamine i mineral cink, a evo i zašto.

Vitamini B

U skupini B vitamina nalazi se ukupno osam vitamina, važnih između ostalog i u procesu pretvaranja hrane u energiju. Vitamin B1 važan je sudionik metaboličkih procesa kroz koje naš organizam kreira novu energiju iz hrane. Vitamin B2 pomaže održavanju normalne funkcije sluznica, dok bi nedostatak Vitamina B6 mogao rezultirati osjećajem iscrpljenosti i smanjenim imunitetom. Namirnice bogate vitaminima B su meso, jaja i mliječni proizvodi.

Cink

Cink je mineral neophodan za ispravno funkcioniranje imunosnog sustava i sastavni je dio više od 300 enzima. Uključen je u metabolizam makronutrijenata i djeluje kao antioksidans jer štiti naše stanice od oksidativnog stresa. Nedostatak cinka relativno je čest, a već blago odstupanje može imati utjecaj na imunosni sustav. Namirnice bogate cinkom su meso, riba, jaja, mahunarke, mliječni proizvodi i cjelovite žitarice.

Crijevna mikrobiota

Osim vitamina i minerala, naša crijevna mikrobiota igra i ključnu ulogu u izvlačenju energije.

Uz vitamine i minerale, ključnu ulogu u stvaranju energije ima crijevna mikrobiota. No njena ravnoteža je relativno krhka. Mogu je narušiti razni čimbenici – stres, pušenje, manjak tjelovježbe, prehrana s puno šećera i zasićenih masti.

Svi znamo da su zdrave životne navike iznimno važne, ali isto tako znamo da ponekad njihovo prakticiranje zna biti izazovno. Kako onda izbjeći promjene u sastavu i aktivnosti naše crijevne mikrobiote? Ukoliko zbog užurbane svakodnevice ne uspijevamo unositi dovoljno raznovrsne i kvalitetne hrane koliko bi htjeli, možemo si pomoći uzimanjem probiotika u obliku dodataka prehrani koji nam mogu pomoći u vraćanju ravnoteže naše crijevne mikrobiote.

image
PROMO

Spriječite nedostatak energije

Kad nam nedostaje energije, preporučljivo je redovitu prehranu nadopuniti vitaminima i mineralima. Znanstveno je dokazano da pomažu u jačanju imunosnog sustava, povećanju energije i poboljšanju općeg stanja organizma.

Dodatak prehrani LINEX® COMPLEX sadrži jedinstvenu kombinaciju kvalitetnih bakterija mliječne kiseline, vitamina B i cinka, što mu daje trostruku snagu za borbu protiv nedostatka energije. Dovoljan unos vitamina B, cinka i bakterije mliječne kiseline mogu imati koristan učinak na imunosni sustav, ravnotežu crijevne mikrobiote i ukupni status energije u tijelu.

Dodatak prehrani LINEX® COMPLEX prikladan je za sve dobne skupine, mogu ga uzimati i vegetarijanci te ne sadrži laktozu ni gluten. Nedostatak energije utječe na sve aspekte naših života. Dovoljna količina energije osnovni je preduvjet kako bismo s osmijehom mogli savladavati svakodnevne izazove.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

IZVORI:

Gut microbiota info. Dostupno na: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/about-gut-microbiota-info/, pristupljeno 3.2021.

Why Is Vitamin B Complex Important, and Where Do I Get It? Dostupno na: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex, pristupljeno 3.2021.

Zinc: Everything You Need to Know. Dostupno na: https://www.healthline.com/nutrition/zinc#sources, pristupljeno 3.2021.

10 ways to improve gut health. Dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325293#_noHeaderPrefixedContent, pristupljeno 3.2021.

Morowitz MJ et al. (2011). Contributions of intestinal bacteria to nutrition and metabolism in the critically ill. Surg Clin North Am. 2011 Aug;91(4):771-85, viii

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:50